Τα καθήκοντά της αναλαμβάνει κι επίσημα η νέα κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό. Λίγα λεπτά πριν από τις 14.00 το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.

Οι νέοι υπουργοί δεν πρωτοτύπησαν –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– και πλέκοντας το εγκώμιο των προκατόχων τους υποσχέθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους. Από τη μεριά τους, οι απερχόμενοι υπουργοί, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανέλαβαν νέα καθήκοντα σε άλλο πόστο, προχώρησαν σε απολογισμό των πεπραγμένων τους στα υπουργεία που αφήνουν.

Κουρουμπλής σε Σκουρλέτη: «Σου δίνουμε καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σου δίνουμε, κ. υπουργέ, καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδίδοντας το Yπουργείο Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών και τη διαβούλευση που είχε με το σύνολο των δημάρχων της χώρας, και πρόσθεσε πως εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων.

Παππάς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου των Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων από τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών, Νίκο Παππά.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι παραδίδει τη Γραμματεία με χαρά σε έναν «πολύ καλό φίλο, που χτίσαμε μια τέτοια ειλικρινή φιλία, σε μια τέτοια εποχή». «Παραδίδω τη Γραμματεία στον φίλο Νίκο, για να σηματοδοτήσουμε και τη μετάβαση της υφεσιακής εποχής που ζούμε σε αναπτυξιακές εποχές με δίκαιο και παραγωγικό πρόσημο, όχι με δείκτες που δεν λένε τίποτε και στην ελληνική κοινωνία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, προανήγγειλε τέσσερις δράσεις, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί:

– παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών

-δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των Ελλήνων που ανήκουν στη μουσουλμανική κοινότητα

– δωρεάν χορηγούμενη ευρωζωνική σύνδεση σε πρωτοετείς φοιτητές

-δωρεάν ευρυζωνική σύνδεση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες.

«Ο τομέας των επικοινωνιών μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης» υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αμέλησαν να αφοσιωθούν στο να αξιοποιήσει η χώρα το συγκριτικό της πλεονέκτημα, τη γεωγραφική της θέση και το αξιοθαύμαστο ανθρώπινο δυναμικό» είπε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

« Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη. Νομίζω ότι μπορεί να δοθεί μια καινούργια πνοή, το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Να μπει η χώρα στο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης».

Βασιλειάδης: «Θα συνεχίσω το έργο του Κοντονή»

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, με τον Γιώργο Βασιλειάδη να παίρνει τη σκυτάλη από τον Σταύρο Κοντονή, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του.

«Αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή μου σε αυτήν τη θέση. Ο Σταύρος Κοντονής έριξε γροθιά στο μαχαίρι κι εγώ θα συνεχίσω το έργο που αφήνει. Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι έκνομες καταστάσεις. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή στα φαινόμενα που κρατούν δέσμιο το ποδόσφαιρο» ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.

Από τη μεριά του, ο κ. Κοντονής, ο οποίος προήχθη στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε τον διάδοχό του «άξιο συνεχιστή» του και έκανε μια αναδρομή στο έργο του, τονίζοντας: «Φεύγω από το υπουργείο που υπηρέτησα για 20 μήνες με δικαιοσύνη. Βάλαμε τάξη σε μια χαοτική κατάσταση. Αυτό που ζούσαμε ως πολίτες κάθε Κυριακή με τη βία και τη διαπλοκή, η κυβέρνηση δεν το έκρυψε κάτω από το χαλί! Αντιθέτως, το αναδείξαμε και τα μέτρα που πήραμε ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση».

Παράδοση – παραλαβή στο Υπ. Δικαιοσύνης

«Το έργο του υπουργείου, όπως το αντιλαμβάνομαι προσωπικά, αφορά στην παραγωγή νομοθεσίας, την απονομή δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, παραδίδοντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον Σταύρο Κοντονή, ενώ υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στην απονομή της δικαιοσύνης.

«Οι ελάχιστες παρεμβάσεις ήταν όσες προβλέπονται από το Σύνταγμα» τόνισε, για να προσθέσει ότι «η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική σε περιπτώσεις οικονομικής ανάπτυξης και ύφεσης». Παράλληλα, παρουσίασε αναλυτικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και το έργο του στο υπουργείο.

«Μεγάλο βάρος να παραλαμβάνω το Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Νίκο Παρασκευόπουλο» είπε ο νέος υπουργός Σταύρος Κοντονής και τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο του.

Γεροβασίλη: «Η κυβέρνηση έχει στοχευμένη πολιτική»

«Η κυβέρνηση έχει στοχευμένη πολιτική» είπε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έκανε αναφορά και στα κακώς κείμενα του παρελθόντος και στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, δημιουργώντας ένα γραφειοκρατικό Δημόσιο, μακριά από την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η διοικητική ανασυγκρότηση, με υπαλλήλους που θα στέκονται στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντί του. Η νέα υπουργός υπογράμμισε τον σεβασμό τον δικό της αλλά και των προκατόχων της προς τους δημοσίους υπαλλήλους, προσθέτοντας ότι θα προχωρήσει στις όποιες αλλαγές με αξιοκρατία και διαφάνεια.

Η κα Γεροβασίλη είπε ότι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που επιβλήθηκαν εμμονικά από τις μνημονιακές πολιτικές δεν είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις σελίδες του υπουργείου, ενώ δήλωσε ότι η πόρτα της θα είναι πάντα ανοιχτή για τα προβλήματα όσων εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Πηγή φωτό eurokinissi.gr

Πηγή φωτό: ΑΠΕ

Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων στο Υπ. Οικονομίας

Η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας υπό τον νέο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου, με αναπληρωτή υπουργό τον Αλέξη Χαρίτση και τον νέο υφυπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα.

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Περιβάλλοντος

«Επί 13 μήνες κάναμε μια πολύ σοβαρή δουλειά, αλλά πολλά σοβαρά πράγματα δεν αναδείχτηκαν από τα ΜΜΕ, αντίθετα πολλές φορές υπήρξαμε αντικείμενο επίθεσης, διαστρέβλωσης, από τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη χώρα» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, παραδίδοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον Γιώργο Σταθάκη. «Μπορέσαμε -παρότι υλοποιήσαμε μια πολιτική που δεν είναι δική μας- να βάλουμε το δικό μας άρωμα», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης. «Ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου του 2015… Θεωρώ ότι κερδίσαμε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες. Τη μάχη για τα δημόσια δίκτυα του ΑΔΜΗΕ. Είναι πλέον σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός.

«Μπορέσαμε και μείναμε συνεπείς με βάση αυτό που λέγαμε όταν ξεκινούσαμε. Ακυρώσαμε το παλιό σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, εξασφαλίσαμε έκτακτη ρευστότητα για τη ΔΕΗ, ύψους 1 δισ. για το 2017» είπε ο κ. Σκουρλέτης και ζήτησε να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο είπε πως είναι ένα δογματικό και παρωχημένο σχέδιο της προηγούμενης διακυβέρνησης Σαμαρά. Από όποια θέση και να είμαι, συμπλήρωσε, «και μέσα από τη Βουλή θα υπερασπιστώ το να μην πωληθεί το 17% της ΔΕΗ».

«Πιο εύκολη είναι η δουλειά μου, αφού παραλαμβάνω από τον Πάνο Σκουρλέτη» είπε ο Γιώργος Σταθάκης και συμπλήρωσε πως οι στέρεες βάσεις «αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε». Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε, «τεράστιας στρατηγικής σημασίας το ενεργειακό για την ελληνική οικονομία» και συμπλήρωσε πως συνολικά η ενέργεια βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο σε διεθνές επίπεδο.

«Προτεραιότητα η Επιθεώρηση Εργασίας»

Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε τη γραμμή που θα ακολουθήσει ως επικεφαλής της νευραλγικής θέσης που ανέλαβε.

Σύμφωνα με την νέα υπουργό, πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί στην ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας. Σχετικά με το ασφαλιστικό είπε πως το ζήτημα έκλεισε στην πρώτη αξιολόγηση.

Πυρά κατά πάντων από τον Φίλη

Σφοδρή επίθεση στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στα MME (με ονομαστική αναφορά στον ΣΚΑΪ) εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης του χαρτοφυλακίου του στον νέο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την επιλογή του πρωθυπουργού να τον απομακρύνει από τη θέση του.

«Από την πρώτη μέρα που με επέλεξε ο πρωθυπουργός σκεφτόμουν την μέρα του αποχαιρετισμού. Αλίμονο στον πολιτικό που αυταπατάται», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

«Ξεκινήσαμε να χτίζουμε από τα κάτω προς τα πάνω στον χώρο της εκπαίδευσης, ρίξαμε το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειάς μας από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, είπε ο κ. Φίλης.

«Εκεί που χτυπάει η καρδιά της εκπαίδευσης. Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση της Αριστεράς προχώρησε σε μεγάλες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

Ο κ. Φίλης κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του μίλησε για τα ολοήμερα και τα ΕΠΑΛ, τα ειδικά σχολεία, την ενισχυτική διδασκαλία.

Είπε ακόμα ότι στις 12/09 άνοιξαν κανονικά όλα τα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους.

«Θα κάνουμε τα πάντα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων», ανέφερε ο νέος υπουργος Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής. Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι το υπουργείο προσπαθεί να καταργήσει κάποιες δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης προς τον ΟΟΣΑ, με αιχμή τη χρηματοδότηση της παιδείας. Επίσης, σημείωσε ότι εάν οι εκπαιδευτικοί δεν σηκώσουν το βάρος δεν μπορεί να γίνει τίποτα, όσα νομοσχέδια και να περάσει το υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά με τον διάλογο για την παιδεία, ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις προς τους θεσμούς, αλλά υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. «Η κοινωνία πρέπει να καταλαβαίνει τι γίνεται, όλοι αξιολογούμαστε», επεσήμανε και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο λύκειο. «Έχουμε απολέσει τις δύο τάξεις του λυκείου, και όχι με ευθύνη των εκπαιδευτικών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύει καμία θέση εργασία.


Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Πολιτισμού

«Στο δικό μου μυαλό η ανάληψη μια κυβερνητικής θέσης ευθύνης, όπως του υπουργού, φέρνει μια μεθοδολογία» είπε ο Αριστείδης Μπαλτάς παραδίδοντας το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Λυδία Κονιόρδου.

Διαβάστε επίσης:

Παλιοί και νέοι στο ίδιο τραπέζι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης