«Τομή μέσα στη συνέχεια» χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του, νέα και παλαιά, είπε για τους τελευταίους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέχεια. Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει».

Σε ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε και τη χώρα όρθια και την κοινωνία. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την σκληρή επιτροπεία καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δώσαμε μάχη για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο είχε φτάσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ παραδέχθηκε ότι αν και το σύστημα σώθηκε και η κατάρρευση αποφεύχθηκε, ωστόσο η κατάσταση για χιλιάδες συνταξιούχους παραμένει δύσκολη.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα», υπογράμμισε.

«Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα. Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο. Στην περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη», είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στόχος τώρα, όπως είπε, είναι η διαρκής και δίκαιη ανάπτυξη που θα πατάει σε στέρεες βάσεις. Θα πρέπει να είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, τόνισε, βασισμένη στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία, καθώς το ζητούμενο είναι «ανάπτυξη ισόρροπη και βιώσιμη, δίκαιη ανάπτυξη».

«Κλείνουμε έγκαιρα τη β’ αξιολόγηση»

«Ο μεγάλος εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%. Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε όμως αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρώτα από όλα να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος τη 2η αξιολόγηση. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις. Και αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

«Η διαπραγμάτευση θα κλείσει στην ώρα της ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ανοίξει η συζήτηση για μέτρα απομείωσης του χρέους. Είναι ένας ρεαλιστικός και δίκαιος στόχος… Δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειονότητα της Δύσης το αναγνωρίζει» σημείωσε και πρόσθεσε: «Και σε αυτό συμβάλει και η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας. Για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. θα είναι ιστορικό γεγονός το να αποτελεί η Ελλάδα έναν από τους τελευταίους σταθμούς του Ομπάμα πριν την λήξη της 8ετούς θητείας του. Η Ελλάδα μετατρέπεται από μαύρο πρόβατο που κανείς δεν ήθελε να επισκεφτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Με τη μάχη που δώσαμε για το προσφυγικό, με τη μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Μέσα σε ένα χρόνο επισκέφθηκαν την Ελλάδα ο πρόεδρος Πούτιν, ο πρόεδρος Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι ηγέτες των 6 χωρών της ΕΕ, ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Βαρολομαίο και τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα» σημείωσε.

«Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα»

Η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

«Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ κομμάτι του χρεωκοπημένου συστήματος. Ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίσει, θα είναι ανελέητος. Το παλιό σύστημα δε θα αποδεχτεί απλά την ήττα».

«Η μάχη για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, άλλωστε, το αποδεικνύει αυτό. Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο αυτού του πολέμου. Δε θα υποχωρήσουμε. Δώσαμε μια έντονη μάχη. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ακομη εκδοθεί. Θα γίνει σεβαστή αλλά ο νόμος συνεχίζει να ισχύει, εκτός από το σημείο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Πολλά από τα άρθρα του νόμου τα ψήφισαν το ΠαΣοΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων. Η πρόταση για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων ήταν μια ανάγκη. Δεν υπήρχε ΕΣΡ γιατί η ΝΔ παραβιάζοντας το Σύνταγμα υπονόμευσε από την πρώτη στιγμή τη σύσταση του ΕΣΡ. Επιδιώξαμε συναίνεση. Ελπίζω ότι κανείς δε θα ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει κάποιο τίμημα για τις άδειες. Εμείς αποδείξαμε ότι και διαγωνισμός μπορεί να γίνει και λεφτά μπορούν να εισπραχθούν. Χαιρετίζω το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη ΔτΠ μια πλειοψηφία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ δεν έχει πια καμιά δικαιολογία να συνεχίζει να αρνείται τη νομιμότητα. Οφείλει να έρθει με καλή πίστη και να συνδράμει. Η συνεχόμενη άρνησή της θα είναι όχι μόνο πρόκληση αλλά και θεσμική εκτροπή. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συναίνεση. Κανείς δε θα συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας δημοσίων συχνοτήτων. Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεσώς δεν είναι επιλογή».

Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα υπουργεία.

«Συνεχίζουμε τη δουλειά» είπε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, συμπληρώνοντας πως δεν υπήρχαν δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση.

«Χθες έγινε η ορκωμοσία της κυβέρνησης και περιμένουμε τους δανειστές για τις διαπραγματεύσεις. Η στρατηγική για τα εργασιακά είναι συγκεκριμένη. Οτιδήποτε συζητήσουμε τώρα δε μπορεί να γίνει στο πόδι», τόνισε προσερχόμενη η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Οι ερωτήσεις των επίμονων δημοσιογράφων για την ηλικία της κ.α. έμειναν… αναπάντητες.

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ναυτοσύνης, γιατί η θάλασσα δεν είναι μόνο η σχέση με τη σπουδαία γεωστρατηγική θέση της χώρας, αλλά και ένα μέσο για να προάγουμε τον ελληνικό πολιτισμό» τόνισε προσερχόμενος ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Διαβάστε επίσης:

ΦΩΤΟ: (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης