Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ηχηρή απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των «νεοφώτιστων» και μη υπουργών της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι πύλες άνοιξαν λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι του Σαββάτου με 10 μέλη του υπουργικού συμβουλίου να δίνουν θρησκευτικό όρκο, ενώπιον του Μητροπολίτη Μεθώνης και 22 τον πολιτικό παρουσία Παυλόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός αφίχθη μαζί τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος, άρτι αφιχθείς από την Ινδονησία, διέβη το κατώφλι του Μεγάρου με σύσσωμη την ομάδα των ΑΝΕΛ.

Παρά τα χαμόγελα, ήταν έκδηλη η αμηχανία των νέων υπουργών και αναπληρωτών που αναλάμβαναν για πρώτη φορά τα χαρτοφυλάκια. Την παράσταση φαίνεται να έκλεψε η νεαρά υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, μόλις 31 ετών.

Οι δηλώσεις πριν και μετά την ορκωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το τέλος της ορκωμοσίας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως πρέπει «να αλλάξουμε λειτουργίες και νοοτροπίες και να επιταχύνουμε ώστε να επιτύχουμε υψηλή ανάπτυξη μέσα στο 2017».

«Έχουμε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, να πάρουμε την απαραίτητη ώθηση προκειμένου να διανύσουμε τα τελευταία κρίσιμα μέτρα ενός μαραθωνίου, που όμως ο τερματισμός του θα μας βγάλει σε ένα ξέφωτο. Στο ξέφωτο της ανάπτυξης που προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017, η οποία όμως για να έρθει ‘συν Αθηνά και χείρα κείνει’» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.

Tην πρώτη του δήλωση, ως υπουργός Παιδείας, έκανε ο Κώστας Γαβρόγλου προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Αφού είπε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια πολιτική σε ζητήματα Παιδείας και Θρησκείας, σε ερώτηση για την κόντρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είπε: «Μακριά και αγαπημένοι». Το στίγμα δόθηκε…

«Θα έρθουν καλύτερες μέρες με αυτή την κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο. Σημειώνεται ότι όλα τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ έφτασαν μαζί στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά τον λόγο πήρε μόνο ο πρόεδρός τους.

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ερωτηθείς για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών δήλωσε ότι πρέπει «να υπάρξει μια λογική» και συμπλήρωσε πως μπορεί να βρεθεί λύση για να μην υπάρξουν άνεργοι.

«Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, να πάμε μπροστά, να υπάρχει δουλειά, προκοπή και τιμιότητα» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και υπογράμμισε ως προτεραιότητα την ισονομία για όλους και την εφαρμογή των νόμων.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, στο πόστο μου έμεινε στενή μου συνεργάτις» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, σημείωσε ότι είναι στρατιώτης, ενώ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους απάντησε πως εάν τον ενδιέφερε το προσωπικό του όφελος θα έμενε στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς για την συμπόρευσή του με τον κ. Πιτσιόρλα, είπε «οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, αλλά το πνεύμα της κυβέρνησης είναι «προχωράμε μπροστά».

Για κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα τη βάλει στο δρόμο της ανάπτυξης, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, προσθέτοντας: «Είμαστε αισιόδοξοι, δουλειά από το πρώτο βράδυ».

Σε ό,τι αφορά τα νέα του καθήκοντα είπε: «Είναι ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο και είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Η Ελλάδα έχει μια πολύ κρίσιμη γεωγραφική θέση, μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου, κόμβος διαμετακομιστικός και για να το πετύχει αυτό πρέπει να έχει αξιόπιστα δίκτυα. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε πολύ σκληρά».

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι είχε πάντα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο πλευρό του. «Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια ένα πρόγραμμα και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που έχει συλλογικά αποφασίσει. Αυτή την πολιτική προφανώς θα υλοποιήσω και θα υποστηρίξω κι εγώ», είπε. Για το εάν έχουν μείνει ανοικτά μέτωπα με την αποχώρηση του από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε ότι «προφανώς υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα μεγάλα τα οποία όμως πιστεύω θα προχωρήσουν κανονικά και θα υλοποιηθούν».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, και τέως γγ καταπολέμησης της διαφθοράς ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «είναι θετικός ο απολογισμός από τη δουλειά που έχει γίνει στη γραμματεία καταπολέμησης της διαφθοράς, κάναμε μια πρωτοποριακή δομή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και γι’ αυτόν τον λόγο βραβευτήκαμε κιόλας». Σημείωσε ότι φεύγει από ένα πολύ δύκολο πόστο και πάει σε ένα ίσως δυσκολότερο, συνεχίζοντας και διαδεχόμενος έναν πολύ επιτυχημένο υπουργό. «Θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική στην ίδια λογική, με σκοπό, όπως το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, την απόλυτη διαφάνεια και την κάθαρση στο σύνολο και του αθλητισμού και της δημόσιας ζωής», τόνισε. Στο ερώτημα τι ομάδα είναι, είπε: «από σήμερα Εθνική Ελλάδος».

«Συνεχίζουμε με νέα ορμή και δύναμη» δήλωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Στην παρατήρηση ότι τα προβλήματα είναι πολλά είπε «δεν αντιλέγω, κανείς δεν αντιλέγει. Όμως με όλες μας τις δυνάμεις και με νέες δυνάμεις είμαστε στον αγώνα για να επιτύχουμε».

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα:

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, έκανε μια δήλωση που θα συζητηθεί πολύ τις επόμενες ημέρες. Δήλωσε ευθαρσώς πως νιώθει πως είναι υπουργός σε μια κυβέρνηση χώρας υπό κατοχή. 

Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Να καταλάβετε πως οτιδήποτε γίνεται τώρα, αυτή η αθλιότητα γίνεται διότι η Ελλάς είναι υπό κατοχή. Είναι υπό κατοχή όπως ακριβώς σας το λέω. Όπως ακριβώς η ΠΕΕΑ ξέρετε τι ακριβώς είναι η ΠΕΕΑ. Η πολιτική επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης. Είχαμε κυβέρνηση υπό κατοχή όλες (σ.σ οι κυβερνήσεις) από την στιγμή που είμαστε υπό κατοχή και που λειτουργούν τα μνημόνια»

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους εάν αυτός θα  αντισταθεί απάντησε: «Όλοι αντιστέκονται».

Αισθάνεστε υπουργός σε κυβέρνηση υπό κατοχή ρωτήθηκε επίμονα από τους δημοσιογράφους.

«Αισθάνομαι υπουργός σε κυβέρνηση υπό κατοχή έτσι ακριβώς το λέτε. Όπως ακριβώς ο Άρης ο Βελουχιώτης ήταν αρχηγός του στρατού, του μεγαλύτερου στρατού που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα υπό κατοχή» τόνισε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Οι δηλώσεις του νέου υφυπουργού Ναυτιλίας, Ν. Σαντορινιού:

«Από άλλη θέση σε καινούργια καθήκοντα, σε μια καθοριστική στιγμή για την χώρα, με όλες μας τις δυνάμεις για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως σε πια φάση βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, δουλεύουμε σκληρά για να βγούμε γρήγορα από αυτό και να ανακουφιστεί πραγματικά ο κάθε Έλληνας πολίτης» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Oι δηλώσεις του κ. Μπαλάφα:

Oι αφίξεις των μελών της νέας κυβέρνησης

Τσίπρας, Γεροβασίλη, Τζανακόπουλος προσέρχονται στο προεδρικό

Καμμένος, Κουντουρά, Κόλλια-Τσαρούχα και στο βάθος ο νέος υπουργός Β. Κόκκαλης

Ο Πάνος Σκουρλέτης ορκίζεται ως υπουργός Εσωτερικών

Βασιλειάδης: Από τη Γ.Γ. Διαφθοράς στον βρόμικο χώρο του ποδοσφαίρου

Η έξοδος Βίτσα, Μουζάλα, Κατρούγκαλου

Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, αφίχθη στο Προεδρικό Μέγαρο η... πρωτάρα υπουργός Eργασίας, Έφη Αχτσιόγλου

Με χαμόγελο στην ορκωμοσία η νεότερη υπουργός της κυβέρνησης

Παρέμεινε στο πόστο του ο Νίκος Τόσκας παρά τις αντιδράσεις για τα χημικά κατά των συνταξιούχων

Ο... ακλόνητος Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ

Ο Σταύρος Κοντονής ορκίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης, όντας δικηγόρος

Ο Χ. Βερναρδάκης παρά τη διαδικτυακή κόντρα με τον πρόεδρο των Παραολυμπιακών αναβαθμίστηκε σε υπουργό Επικρατείας, ώστε να συντονίσει το κυβερνητικό έργο

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άρτι αφιχθείς από την Τζακάρντα

Ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είπε για τον Αρχιεπίσκοπο: Μακριά και αγαπημένοι

Ο Νίκος Παππάς σε νέο ρόλο, αλλά με αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ

Χέρι-χέρι με τον Σπίρτζη (Υποδομών)

Από το Εσωτερικών, στο Ναυτιλίας ο Κουρουμπλής

Oι πρωτάρηδες υπουργοί: Φάμελλος, Σαντορινιός και Παπανάτσιου

Tα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας

Η μικρή κόρη του Πάνου Καμμένου και της Έλενας Τζούλη έκλεψε τις εντυπώσεις στην ορκωμοσία της κυβέρνησης

Ποιοι ορκίστηκαν με θρησκευτικό και ποιοι με πολιτικό όρκο

Aπό τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη, oρκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο οι:

1. Λυδία Κονιόρδου, ως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
2. Χρήστος Σπίρτζης, ως Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
3. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
4. Έλενα Κουντουρά, ως Υπουργός Τουρισμού
5. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ως Υφυπουργός Εσωτερικών
6. Κωνσταντίνος Ζουράρις, ως Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
7. Τέρενς- Σπένσερ- Νικόλαος Κουίκ, ως Υφυπουργός Εξωτερικών
8. Γεώργιος Βασιλειάδης, ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
9. Νικόλαος Μαυραγάνης, ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
10. Βασίλειος Κόκκαλης, ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στη συνέχεια ορκίσθηκαν με πολιτικό όρκο οι:

1. Παναγιώτης Σκουρλέτης ως Υπουργός Εσωτερικών
2. Δήμος Παπαδημητρίου ως Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
3. Νικόλαος Παππάς, ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
4. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ως Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
5. Ευτυχία Αχτσιόγλου, ως Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
6. Χαράλαμπος-Σταύρος Κοντονής, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
7. Όλγα Γεροβασίλη, ως Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης
8. Γεώργιος Σταθάκης, ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
9. Ιωάννης Μουζάλας, ως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
10. Χριστόφορος Βερναρδάκης, ως Υπουργός Επικρατείας
11. Δημήτριος Τζανακόπουλος, ως Υπουργός Επικρατείας
12. Νικόλαος Τόσκας, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
13. Αλέξανδρος Χαρίτσης, ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
14. Γεώργιος Κατρούγκαλος, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών
15. Σωκράτης Φάμελλος, ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
16. Ιωάννης Τσιρώνης, ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
17. Δημήτριος Λιάκος, ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
18. Αστέριος Πιτσιόρλας, ως Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
19. Δημήτριος Μπαξεβανάκης, ως Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
20. Αικατερίνη Παπανάτσιου, ως Υφυπουργός Οικονομικών
21. Ιωάννης Μπαλάφας, ως Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
22. Νεκτάριος Σαντορινιός, ως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Οι υπουργοί που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο

Δέκα μόνο υπουργοί ενώπιον του Επισκόπου Μεθώνης

Τσίπρας-Παυλόπουλος είχαν συχνά-πυκνά κουβεντούλα

Από τις λίγες φορές που... χαμογέλασε ο πρωθυπουργός στο Προεδρικό

Ο Κ. Ζουράρις υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι αισθάνεται μέλος κυβέρνησης υπό κατοχή

Ο Σ. Φάμελλος εκ των νέων του υπουργικού συμβουλίου

Αναμνηστικές φωτογραφίες...

Η ομάδα των ΑΝΕΛ

Πρόσωπο-έκπληξη στον ανασχηματισμό: Η Λυδία Κονιόρδου αναλαμβάνει τα ηνία του Υπ. Πολιτισμού

Πολάκης, Αποστόλου, Τσιρώνης στο Προεδρικό

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου-Φίλιππος Καραμέτος
Φωτογραφίες Νίκος Χριστοφάκης – Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Τα who is who των μελών του κυβερνητικού σχήματος

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης που θα συζητηθούν

Τι έλεγε για την οικονομική κρίση η νέα υπουργός Πολιτισμού

Νέος υφυπουργός Αθλητισμού ο Γιώργος Βασιλειάδης

Περισσότερα τα μέλη της νέας κυβέρνησης, ενισχυμένοι οι ΑΝ.ΕΛ, λίγες οι γυναίκες  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης