Του Φώτη Τριάρχη

Συνταράσσουν το ΠΑΣΟΚ οι Κάννες και τα όσα συνέβησαν εκεί το Νοέμβριο του 2011 που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Ο Βενιζέλος θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις» λένε απειλητικά στελέχη της παπανδρεϊκής πτέρυγας του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα βόμβα, προέκυψε από ρεπορτάζ των Financial Times, όπου αποτυπώθηκαν πολλά: Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ πίεσαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αποσύρει το δημοψήφισμα, ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε να απολογείται για την ιδέα του, ενώ στο παρασκήνιο ο Ζοζέ Μπαρόζο συνεννοήθηκε κρυφά με τον Αντώνη Σαμαρά και τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο να «σκοτώσουν» την ιδέα Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου με ανακοίνωσή του, εμφανίστηκε δικαιωμένος και κάλεσε τον Ευ. Βενιζέλο να δώσει απαντήσεις. Ασχέτως εάν ο πρώην Πρωθυπουργός διατηρεί ενστάσεις για κάποια σημεία του ρεπορτάζ των Financial Times (όπως το ότι είπε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα <βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου πραξικοπήματος>) σημασία έχει ότι φέρεται να τον βρίσκει σύμφωνο η ουσία των όσων αποτυπώθηκαν από το δραματικό παρασκήνιο εκείνης της βραδιάς.

Ερωτήματα έθεσε και ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης (και επικεφαλής της Κίνησης των 75), ζητώντας να μάθει αν είναι αλήθεια όλα όσα περιγράφονται στο ρεπορτάζ ενώ έκανε λόγο για ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Στελέχη του παπανδρεϊκού μπλοκ μιλούσαν για «σοβαρές καταγγελίες, που στοιχειοθετούν τον ύποπτο ρόλο του Ευ. Βενιζέλου και την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου». Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα επιχειρήματα θα αναπτυχθούν και το βράδυ των εκλογών της 25ης Μαΐου, εφόσον τα αποτελέσματα είναι άσχημα για την Ελιά. Και προφανώς θα γίνουν «σημαία» στα χέρια όσων επιδιώκουν την ανατροπή του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου αντέδρασαν αμήχανα. Έψαξαν να τον βρουν χθες στις Βρυξέλλες, συνεννοήθηκαν μαζί του και συμφώνησαν να βγει μια μάλλον άνευρη ανακοίνωση : «Για τη συνάντηση των Καννών στις αρχές Νοεμβρίου 2011 έχουν γραφτεί περισσότερα ίσως σχόλια και από αυτά που γράφτηκαν για τη μάχη των Καννών. Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά» αναφέρεται και προστίθεται: «Σημασία έχει ότι μετά τις Κάννες η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου που εξειδίκευσε και εφάρμοσε μέχρι τις 9 Μαρτίου 2012 τα όσα είχαν επί της αρχής συμφωνηθεί και αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26/27 Οκτωβρίου 2011. Χάρις στο πλαίσιο αυτό, τις θυσίες και τις δημοκρατικές επιλογές του Λαού της, η χώρα μας τώρα έχει κάνει τη στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και ξαναγίνεται ένα ουσιαστικά ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης».

Στη Χ. Τρικούπη επιχειρούν να «γειώσουν» το ζήτημα, εκτιμώντας ότι κάνει κακό στον προεκλογικό αγώνα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα απαντήσει μετά τις εκλογές, ανασύροντας τα δικά του επιχειρήματα για εκείνο το κρίσιμο διάστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης