«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική, διότι το θέμα της Ελλάδας επιστρέφει στο πραγματικό του επίπεδο, το πολιτικό» δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Ρέντσι, Σάντρο Γκότζι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Mattino».

«Επιστρέφουμε στη σωστή μέθοδο, έπειτα από τις τόσες δυσκολίες που συνάντησαν οι διαπραγματεύσεις σε αποκλειστικά και μόνο χρηματο-τεχνικό επίπεδο. Θα πρέπει να διαπραγματευθούν οι κυβερνήσεις των 19 χωρών του ευρώ, διότι κάθε είδος απόφασης για την Ελλάδα θα έχει πολιτικά επακόλουθα» σημειώνει ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Γκότζι, η Ελλάδα «θα πρέπει να δεσμευθεί επί ορισμένων μεταρρυθμίσεων για να αποδεσμευθούν τα δάνεια».

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στο θέμα των συντάξεων, διότι «είναι ασύλληπτο να μπορούν κάποιοι στην Ελλάδα να συνταξιοδοτούνται στα 52 τους», ενώ θεωρεί αναγκαία «μια δυνατή στράτευση κατά της φοροδιαφυγής ή μια διαφορετική ρύθμιση του ΦΠΑ».

Σε ερώτηση της «Il Mattino» εάν «η Ιταλία θα δώσει μάχη για να μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ», ο Σάντρο Γκότζι απαντά: «Είμαι πεπεισμένος ότι είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το υποστηρίξουμε, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της με κάποιες δεσμεύσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, δηλώνει, επίσης, ότι «η αυριανή συνάντηση θα αποτελέσει έναν σταθμό προς συγκεκριμένες κινήσεις που θα πρέπει να βρουν εφαρμογή μέχρι το τέλος του μηνός».

Παράλληλα, εκτιμά ότι σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης «θα έπρεπε να βρεθούν προσωρινές λύσεις, όπως ένα πάρκινγκ στα όρια της ζώνης του ευρώ».

Όσον αφορά στις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη δηλώνει: «Το σύστημα διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ πρέπει να γίνει πιο διαφανές, πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για την πολιτική και λιγότερα περιθώρια για τις τεχνικίστικες δράσεις. Όλοι έχουν αυτήν την πεποίθηση, και η Γερμανία, διαφορετικά θα είχαν αφήσει την Ελλάδα να φύγει. Στη φάση αυτή πρέπει να είμαστε πολύ δημιουργικοί. Πρέπει να αποφευχθεί η αρνητικότερη εξέλιξη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης