Σε αχαρτογράφητα νερά οδηγείται η διαπραγμάτευση καθώς συνεχίζεται η αδιάλλακτη στάση των δανειστών, που διά στόματος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησαν τη λήψη σκληρών μέτρων με άμεσο δημοσιονομικό αντίκρισμα στον προϋπολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στα 3 δισ. ευρώ ανέρχεται το χάσμα που χωρίζει Αθήνα και πιστωτέςΟ Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθώς συγκρούονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες βάσει των οποίων η κυβέρνηση έλαβε τη λαϊκή εντολή. Ωστόσο, επεσήμανε πως οι συνομιλίες με τους θεσμούς θα συνεχιστούν με στόχο μια «επωφελή συμφωνία και για τις δύο πλευρές». Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ρίξει τους τόνους ήταν εμφανής, καθώς ενδεχόμενο «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις θα ασκούσε νέες πιέσεις (ενδεχόμενη εκροή καταθέσεων – bank run) σ’ ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο βρίσκεται ήδη στα όρια του, έχοντας ως μοναδική πηγή ρευστού τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) που τροφοδοτείται όμως με το σταγονόμετρο από τον Μάριο Ντράγκι.

Με βάση τα όσα συνέβησαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, εκτιμάται πως το χάσμα ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, με τη διαπραγμάτευση να διεξάγεται σε τεντωμένο σκοινί. Ο χρόνος πιέζει επικίνδυνα και τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τη σαφή εντολή των πολιτών για λύση μέσα στο ευρώ. Η υπογραφή μιας επώδυνης συμφωνίας που δύσκολα όμως θα «περάσει» από τη Βουλή και θα προκαλέσει ευθεία σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι δύο από τα σενάρια που παρουσιάζονται τις τελευταίες ώρες.

Τι ζήτησαν οι δανειστές

Κατάργηση του ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που οδηγεί σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, δύο συντελεστές ΦΠΑ (11% και 23%), απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και καμία αύξηση στον βασικό μισθό ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ορισμένες από τις προτάσεις πού έριξε στο τραπέζι ο επικεφαλής της Κομισιόν. Παράλληλα, εστάλη το μήνυμα στην Αθήνα να συνεχιστεί κανονικά η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού καθώς και να επισπευτεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τα «θέλω» των δανειστών. Στάση αναμονής από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συστήνει ψυχραιμίαΑνάμεσα στα «θέλω» των δανειστών είναι η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για φέτος, 2% το 2016 και 3,5% το 2017. Επιπλέον, οι πιστωτές ζήτησαν το «μαχαίρι» να μπει βαθιά στο φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού, με στόχο ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ). Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το σχέδιο των δανειστών προβλέπει «μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από τον Ιούλιο, το οποίο θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% ως 0,50% του ΑΕΠ εφέτος (450-900 εκατ. ευρώ) και 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το θέμα αυτό ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς ανέφερε ρητά πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μείωση συντάξεων στα 300 ευρώ».

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για «εποικοδομητική διάθεση της Κομισιόν να βρεθεί ένας κοινός τόπος», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τις απαιτήσεις των δανειστών, επαναφέροντας μεταξύ άλλων τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Η Αριστερή Πλατφόρμα κάνει λόγο για εκβιασμό, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές, ενώ ο Γιάννης Μήλιος προτείνει την καθυστέρηση των πληρωμών προς τους δανειστές ως μέσο πίεσης για την απεμπλοκή της ελληνικής πλευράς από τις Συμπληγάδες της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έπρεπε να είχε μπει από την αρχή όριο αναλήψεων στα 300 ευρώ προκειμένου να ελεγχθεί η εκροή καταθέσεων.

Από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επεσήμανε πως «χωρίς συμφωνία δεν υπάρχουν χρήματα για τις δόσεις του ΔΝΤ (1,6 δις για τον Ιούνιο)» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι παρατηρεί μια «εκδικητική και τιμωρητική αντίληψη των θεσμών».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης