Εν μέσω ισχυρής θύελλας το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας μετατράπηκε σ’ έναν σωρό από ερείπια. Το πέτρινο γεφύρι υποχώρησε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων του τελευταίου 24ώρου, με τα ορμητικά νερά του Αράχθου να παρασέρνουν τα σπασμένα κομμάτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον το μόνο που έχει απομείνει στη θέση του είναι ένα τμήμα στην πλευρά του Μονολιθίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Γεφύρι της Πλάκας χτίστηκε το 1866 από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα

Η είδηση προκάλεσε θλίψη στους κατοίκους του Νομού Ηπείρου, καθώς το συγκεκριμένο γεφύρι στα Τζουμέρκα αποτελούσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής με πέτρα της εποχής. Ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (19 μ. ύψος) και είχε κατασκευαστεί τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1866 από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα. Το άνοιγμα του επιβλητικού τόξου έφθανε τα 40 μέτρα.

Για χρόνια λειτουργούσε ως τελωνείο, μέχρι την προσάρτηση της Ηπείρου στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης κατασκευής διευκολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών που είναι χτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων, καθώς και των μεγάλων κοπαδιών των βοσκών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να διασχίζουν τον ορμητικό Άραχθο.

Στις 29 Φεβρουαρίου 1944 υπεγράφη εκεί η ειρηνευτική συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, στον ΕΛΑΣ και στην ΕΚΚΑ, παρουσία των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γούντχαους.

Εκκενώνονται χωριά στην Ήπειρο

​Εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του Αράχθου, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυναΕκκενώνονται για προληπτικούς λόγους τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του Αράχθου, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά το άνοιγμα του φράγματος στο Πουρνάρι τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ), που συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Άρτα, οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης.

Ωστόσο μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, σε υποδομές, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα.


Σε δηλώσεις στην κάμερα της paramythia-online.gr o αντιδήμαρχος Σουλίου Σταύρος Κωσταράς τονίζει πως απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων Σουλίου και Πάργας, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η συχνή υπερχείλιση του Αχέροντα. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί χαρακτηριστικές εικόνες, καθώς και τις δηλώσεις του Σταύρου Κωσταρά και κάτοικου της περιοχής.

Τα αναχώματα δεν άντεξαν ούτε τα αντιπλημμυρικά έργα, και τόνοι νερού χύθηκαν στον κάμπο του Φαναρίου δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε Αμμουδιά και Καστρί αλλά και Θέμελο, Σταυροχώρι και Καναλάκι.


 

 

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στη Θεσπρωτία, στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις πλημμύρες

«Η κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στεκόμαστε στο πλευρό των πλημμυροπαθών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, με μεγάλο όγκο υδάτων κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Αφού χαρακτήρισε «ευτύχημα» το γεγονός ότι λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός και τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία ανταποκρίθηκε με ταχύτητα, υπογράμμισε πως «προτεραιότητά μας αποτελεί η ανθρώπινη ζωή».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών θα διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το ιστορικό Γεφύρι της ΠλάκαςΠαράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την καταστροφή που προκλήθηκε στο Γεφύρι της Πλάκας, για το οποίο ανακοίνωσε πως κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών θα μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος των ζημιών. Όπως επεσήμανε, ήδη το Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι έτοιμο να αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «επόμενη μέρα», τονίζοντας ότι «θα επουλώσουμε τις ζημιές και θα σταθούμε δίπλα στον πολίτη, για να επιστρέψει η αισιοδοξία και το χαμόγελο».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι για τις πλημμύρες από την κακοκαιρία, κυρίως στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Άρτα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ενημέρωσε ότι τα κλιμάκια των Υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, καθώς και κλιμάκιο τεχνικών, θα μεταβούν σήμερα στην Ήπειρο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. Επίσης, θα μεταβεί στην Άρτα κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τον γ.γ. Σεραφείμ Τσόκα και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Σακελλαρίδης πρόσθεσε ότι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ήπειρος και η Ευρυτανία. Τέλος, ανέφερε ότι προβλήματα υπάρχουν και στον Έβρο, αλλά παρακολουθούνται από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ έχει υπάρξει επικοινωνία και με τις γειτονικές χώρες.

Επί ποδός ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Σε πλήρη ετοιμότητα συνεχίζει να βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Αρταίων για την αντιμετώπιση του σφοδρότατου κύματος κακοκαιρίας που εξακολουθεί να πλήττει την Άρτα.
Όλα τα μηχανήματα του Δήμου, καθώς και αυτά που έχουν μισθωθεί από ιδιώτες, βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε πλήρη διάταξη και επεμβαίνουν όπου παρουσιάζονται προβλήματα.

Ο δήμαρχος Αρταίων, μετά τη συμμετοχή του στις έκτακτες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, το απόγευμα του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, συγκάλεσε άμεσα στο γραφείο του ευρείες συσκέψεις, όπου ενημέρωσε τα στελέχη του Δήμου και τους προέδρους όλων των τοπικών Κοινοτήτων για την εξέλιξη του φαινομένου και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με την τελευταία εικόνα, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, καθώς παρά την εξασθένιση των φαινομένων τις τελευταίες ώρες οι ποσότητες ύδατος που εισρέουν στη λίμνη Πουρναρίου είναι μεγάλες και άρα αναπόφευκτη η ενεργοποίηση των υπερχειλιστών, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της παροχής νερού στον Άραχθο τις επόμενες ώρες.

Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή των κατοίκων που οι περιουσίες τους γειτνιάζουν με την κοίτη του ποταμού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απωλειών σε ζωικό ή ανθρώπινο κεφάλαιο.

Παρακαλούνται επίσης οι κάτοικοι να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων ή με τις απαγορευτικές πινακίδες σε όσα σημεία έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι περιοχές που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα είναι το Παραποτάμιο Πάρκο της Άρτας, καθώς και οι παραποτάμιες περιοχές της Βλαχέρνας, της Ελαιούσας, των Κεραματών και του Γλυκορίζου, ενώ σε επιφυλακή θα παραμείνουν και οι περιοχές Ψαθοτοπίου, Γαβριάς, Μύτικα και Καλογερικού, που παρουσίασαν προβλήματα από το πρωί του Σαββάτου.

Δείτε παλαιότερα οδοιπορικά του zougla.gr στον ποταμό Αχέροντα και στα Ζαγοροχώρια.
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Πηγή: http://epirus-tv-news.blogspot.gr/ , epirusgate.blogspot.gr, epiruspost.gr

Διαβάστε επίσης:
Στο έλεος του Αιόλου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015, 09:39

Άνοιξε το φράγμα του Πουρναρίου στην Άρτα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015, 09:25

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης