Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας στη διάρκεια συνέντευξης του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», αναφορικά με τα σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στο 2013 προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση.

Ο Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα θα εξοφλήσει τα χρέη της», ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Κύπρου. Στη διάρκεια της συνέντευξης δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων για τη φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται καθώς και για το πότε τελικά η «Ελλάδα θα πουλήσει τα νησιά της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα περί… κουρέματος
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως παρεξηγήθηκαν δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν περί νέου… κουρέματος του ελληνικού χρέους.

«Παρεξηγήθηκα. Για μία ακόμη φορά, δεν θα έχουμε άσχημα νέα από την Ελλάδα αυτή τη χρονιά».

Στη συνέχεια υποστήριξε πως τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός 10ετους προγράμματος, το οποίο θα δίνει ώθηση τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη, ενισχύοντας τους μηχανισμούς απορρόφησης κραδασμών από μελλοντικές οικονομικές κρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Τρόικα και την επίσκεψη στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στην Ελλάδα, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

«Είμαστε στον σωστό δρόμο. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται εντός των στόχων. Οι εταίροι μας στην Ευρώπη δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Θα εξοφλήσουμε τα χρέη μας», σημείωσε.

Όταν ωστόσο δέχτηκε ερώτηση για το «πότε επιτέλους θα πουλήσει η Ελλάδα τα νησιά της», απάντησε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πουλήσουμε νησιά», διευκρινίζοντας ότι αυτό που γίνεται είναι «μαζικές αποκρατικοποιήσεις μ’ ένα καλό σχέδιο». Μάλιστα, ευχήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό και η Γερμανία.

Σχετικά με την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να δεχτεί τη βοήθεια Γερμανών εφοριακών σημείωσε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται στην ιδέα, αντιθέτως, την χαιρετίζει.

«Η Τρόικα όμως και η Ομάδα Δράσης θα πρέπει να συντονίζουν εκ των προτέρων τις προσπάθειές τους, ώστε να μη δημιουργείται χάος. Καλωσορίζω την τεχνική υποστήριξη από τους εταίρους μας και από την Γερμανία», συμπλήρωσε.

Για την Κύπρο και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία
Αναφορικά με την Κύπρο, ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ότι το ζήτημα της χρεοκοπίας δεν θα έπρεπε να υπήρχε καν στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Μια κυπριακή χρεοκοπία δεν θα έπρεπε καν να συζητείται. Η επίδραση “ντόμινο” για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη θα ήταν ανυπολόγιστη. Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος μπορεί να διασωθεί».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ελλάδα, τόνισε πως «θα πρέπει να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να αναρωτηθούμε γιατί ψηφίζει έτσι ο κόσμος στον Νότο».

Φόροι και… χαράτσια
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γιάννης Στουρνάρας τοποθετήθηκε και στο ζήτημα της φορολογικής επιδρομής κατά των ελληνικών νοικοκυριών, εκφράζοντας την κατανόησή του και αναγνωρίζοντας ότι «το πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό, ωστόσο δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή».

«Καταβάλλεται προσπάθεια να φορολογηθούν περισσότερο οι εύποροι, τομέας στον οποίο έχουν σημειωθεί ήδη επιτυχίες», εξήγησε, ενώ όσον αφορά στην έκθεση που περιγράφει την αδυναμία του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και έχει κάνει βήματα προόδου στον συγκεκριμένο τομέα.

«Σίγουρα, αν αναφέρεται κανείς στις υποδομές, δεν είμαστε ακόμη στο ίδιο επίπεδο με την Γερμανία, αλλά σημειώνουμε μεγάλα βήματα προόδου. Όλο και περισσότεροι διώκονται για φοροδιαφυγή, άνθρωποι πλούσιοι και με επιρροή οδηγούνται στην φυλακή. Παρεμβαίνουμε δυναμικά», επεσήμανε.

Για τα περί φορολόγησης ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία
Ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε και για το θέμα των ελληνικών καταθέσεων σε τράπεζες της Ελβετίας.

«Σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν», είπε.

Διαβάστε επίσης:
Ο Γ. Στουρνάρας μιλά για τις απειλές που δέχεται, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013, 16:56

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης