Φέτος είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι Έλληνες ευρωβουλευτές ρίχτηκαν στη μάχη του σταυρού. Οι αντιδράσεις μόλις έναν περίπου μήνα πριν από τις εκλογές, οπότε και πέρασε από την κυβέρνηση η αλλαγή αυτή, έντονες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η παραίτηση από την κούρσα της ευρωμάχης της επί πολλά χρόνια ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, κι ενώ ακόμα συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών των 21 που εκλέγονται ευρωβουλευτές, τα στοιχεία για εκείνους που διετέλεσαν μέλη του ευρωκοινοβουλίου την περίοδο 2009-2014 (22 ήταν τότε οι θέσεις των Ελλήνων μελών της ευρωβουλής) δείχνουν ότι κανένας τους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για την επανεκλογή του.

Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2009 είχε εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, τον Νίκο Χουντή, ο οποίος δεν θα ανανεώσει τη θητεία του.

Μ Γιαννάκου και Ρ. Κράτσα δεν επανεκλέγονται - Ο Μ. Κεφαλογιάννης ετοιμάζει βαλίτσες για ΒρυξέλλεςΊδιο σκηνικό πλήρους ανανέωσης παρατηρείται και στη Νέα Δημοκρατία. Η Ρόδη Κράτσα, αν και εκ νέου υποψήφια δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό σταυρών που θα της εξασφάλιζε το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος είχε εκλεγεί το 2009 με τη ΝΔ, φέτος έβαλε υποψηφιότητα με τις Γέφυρες και δεν επανεξελέγη. Από τους διατελέσαντες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2009-2014, δεν ήταν εκ νέου υποψήφιοι οι Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Παπαστάμκος, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος(σ.σ. ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής), Γιώργος Παπανικολάου (σ.σ. εκλέχθηκε δήμαρχος Γλυφάδας) και Γιάννης Τσουκαλάς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, στις προηγούμενες ευρωεκλογές, είχε στείλει στην Ευρωβουλή τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου (τον αντικατέστησε αργότερα ο Σπύρος Δανέλλης), Συλβάνα Ράπτη, Σταύρο Λαμπρινίδη (τον αντικατέστησε λίγο αργότερα ο Δημήτρης Δρούτσας), Χρυσούλα Σαατσόγλου, Γιώργο Σταυρακάκη, Μαριλένα Κόππα (σ.σ. κατέβηκε υποψήφια με τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς θετικό αποτέλεσμα), Άννυ Ποδηματά και Κρίτωνα Αρσένη (σ.σ. ο οποίος φέτος έθεσε υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ). Από αυτούς κατέβηκε στις εκλογές μόνο η Συλβάνα Ράπτη η οποία με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, «τερματίζει» τέταρτη.

Πλήρης η ανανέωση και στο ΚΚΕ καθώς το 2009 είχαν εκλεγεί οι Θανάσης Παφίλης (σ.σ. έθεσε υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής και δεν ήταν φέτος υποψήφιος ευρωβουλευτής) και Γιώργος Τούσσας. Τον πρώτο αντικατέστησε ο Χαράλαμπος Αγγουράκης. Ο Γιώργος Τούσσας ήταν αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, ενώ ο Χαράλαμπος Αγγουράκης έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο Χ. Αγγουράκης απεβίωσε αφότου το ΚΚΕ είχε καταθέσει στον Άρειο Πάγο το ψηφοδέλτιό του, έτσι φαινόταν εκ νέου υποψήφιος. Το εντυπωσιακό ήταν ότι απέσπασε 5.000 σταυρούς, Μάλιστα, ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς έχει καταμετρηθεί μόνο το 39% των ψήφων.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης με τους Ν. Τζαβέλλα και Θ. ΠλεύρηΤο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή. Στις ευρωεκλογές του 2009 είχε εκλέξει δύο την Νίκη Τζαβέλλα η οποία φέτος ήταν υποψήφια με τη ΝΔ, αλλά χωρίς επιτυχία και τον Θάνο Πλεύρη ο οποίος λίγους μήνες αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Νικόλαο Σαλαβράκο για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές.

Η Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στέλνουν για πρώτη φορά αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι που ήταν παρόντες το 2009, αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν.

Μάχη στήθος με στήθος

Κατά τα άλλα, συνεχίζεται η καταμέτρηση των σταυρών για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές. Σε πολλές περιπτώσεις η μάχη για το εισιτήριο για Στρασβούργο και Βρυξέλλες δίνεται ψήφο-ψήφο, ωστόσο για την πρώτη θέση, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή. Η πρωτιά του Μανώλη Γλέζου χαρακτηρίζεται σαρωτική, ενώ έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και των διεθνών ΜΜΕ.

Δείτε ποιοι προηγούνται στην καταμέτρηση σταυρών:

ΣΥΡΙΖΑ (6)

Μανώλης Γλέζος 170.192
Σοφία Σακοράφα 109.804
Δημήτρης Παπαδημούλης 74.895
Κωνσταντίνα Κούνεβα 65.255
Γεώργιος Κατρούγκαλος 65.255
Κωνσταντίνος Χρυσόγονος 53.344

Νέα Δημοκρατία (5)

Μ. Σπυράκη και Ελ. Βόζεμπεργκ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση στη ΝΔΜαρία Σπυράκη 81.424
Ελίζα Βόζεμπεργκ 81.086
Μανώλης Κεφαλογιάννης 80.209
Γιώργος Κύρτσος 78.813
Θεόδωρος Ζαγοράκης 58.584

Χρυσή Αυγή (3)

Ελευθέριος Συναδινός 33.501
Λάμπρος Φουντούλης 33.415
Γεώργιος Επιτήδειος 31.610

Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη (2)

Εύα Καϊλή 38.349
Παντελής Καψής 37.650

Το Ποτάμι (2)

Γεώργιος Γραμματικάκης 26.328
Μιλτιάδης Κύρκος 11.196

ΚΚΕ (2)

Παπαδάκης Κωνσταντίνος 39.515
Ζαριανόπουλος Σωτήρης 38.144

ΑΝΕΛ (1)

Μαριάς Νότης 13.733

Ο Γιώργος Ρωμανιάς πέρασε στη δεύτερη θέση με 13.203 σταυρούς, ωστόσο η μάχη συνεχίζεται.

Ο Guardian για τον Μ. Γλέζο: Ένας ήρωας του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στην ευρωβουλή

Ειδική μνεία στο συμβολισμό της εκλογής του Μανώλη Γλέζου στην ευρωβουλή κάνει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ιδού λοιπόν, το προφίλ του Μανώλη Γλέζου όπως το παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι: Remi Adekoya, Helena Smith, Lizzy Davies, Anne Penketh και Philip Oltermann:

Δεν είναι όλοι οι νέοι ευρωβουλευτές ακροδεξιοί, ξενοφοβικοί και αντιευρωπαϊστές, αναφέρει ο Guardian. Ο Μανώλης Γλέζος, ο γηραιότερος ευρωβουλευτής, είναι 92 ετών, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα είδωλο της αριστεράς, μανιώδης συγγραφέας και ακούραστος ακτιβιστής. Τη Δευτέρα, πρόσθεσε ένα ακόμη στοιχείο στο βιογραφικό του, κερδίζοντας περισσότερες από 105.184 ψήφους (σ.σ. το άρθρο δημοσιεύτηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης) τις περισσότερες από τους υπόλοιπους 20 Έλληνες ευρωβουλευτές.

Δεν τουιτάρει, δεν χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και επιμένει στο να παίρνει κάθε ημέρα τη μεσημεριανή του σιέστα, μια κληρονομία της 16χρονης εξορίας για τα πολιτικά του πιστεύω. «Με αυτόν τον τρόπο κερδίζω δύο ημέρες μέσα σε μία» είχε κάποτε δηλώσει σε συνέντευξη του στον Guardian. «Ξεκινώ την ημέρα μου στις 7 το πρωί, την σταματώ στις 3 το μεσημέρι και την ξαναρχίζω στις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. Βγάζω εις πέρας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς».

Διάσημος για το ξήλωμα της σβάστικας από την Ακρόπολη μέσα σε ελάχιστες ημέρες από την είσοδο των Ναζί στην Αθήνα, ο Μανώλης Γλέζος θεωρείται ως ένας από τους εν ζωή αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με τεράστιο κύρος. Ο ίδιος έχει γράψει δύο ογκωδέστατους τόμους για το κίνημα της αντίστασης κατά των δυνάμεων του Χίτλερ στην Ελλάδα (και οι δύο με περισσότερες από 800 σελίδες).

Το ριζοσπαστικό κόμμα της αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πρώτος σε ποσοστά στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα και ο Μ. Γλέζος δεν προτίθεται να αφήσει τα όπλα. Ο αντικαπιταλιστής Γλέζος έχει πολλά να πει στο 766 θέσεων ευρωκοινοβούλιο. Αν μη τι άλλο, θα μιλήσει για τη γερμανική «αποικιοποίηση» της Ευρώπης. «Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο των πολιτικών που επιβάλλονται από κυβερνήσεις οι οποίες έχουν ως μόνο Θεό τα λεφτά» έχει δηλώσει. «Ξεκίνησε εδώ (σ.σ. από την Ελλάδα), αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα κράτη. Οι πολίτες αντιδρούν με καθαρό τρόπο και εμείς πρέπει να τους δώσουμε φωνή». Το να το καταφέρουμε αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ωστόσο, ο ατρόμητος Γλέζος έχει μόνο έναν φόβο: τα αεροπλάνα. Με εντολή γιατρού, δεν θα μπορεί να επιβιβαστεί με τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές στην πτήση Αθήνα-Βρυξέλλες. Ωστόσο, έχει ήδη συντάξει ένα εφεδρικό σχέδιο με πλήρη καταγραφή των δρομολογίων πλοίων και λεωφορείων, και τις ώρες των ανταποκρίσεών τους.

Διαβάστε επίσης Το who is who των νεοεκλεγέντων ευρωβουλευτών, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014, 12:40

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης