Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.00 η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι του Eurogroup βρέθηκε το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα έρθει στη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου, καθώς και οι παρεμβάσεις σε συντάξεις και ασφαλιστικό.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δεύτερη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατόν. Επί τάπητος τέθηκε και η τύχη των «κόκκινων δανείων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη συνεδρίαση o Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στους ομολόγους του την εικόνα εφαρμογής του προγράμματος και των εκκρεμοτήτων.

Ντάισελμπλουμ: Έως μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

Μόλις στα 5,5 δισ. ευρώ θα κοστίσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζικών ιδρυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στέφθηκε από επιτυχία, με σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα είναι μικρότερο των 5,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τη νέα δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων έως τα μέσα Δεκεμβρίου. «Μετά μπορούμε να εστιάσουμε στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κλείσουν και την πρώτη αξιολόγηση» συνέχισε.

Μοσκοβισί: Προτεραιότητα τα προαπαιτούμενα

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι έχει διαπιστωθεί βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας έναντι των θερινών μηνών. «Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτές είναι προς το συμφέρον της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Στο μεταξύ επιστρέφει αύριο στην Αθήνα το «κουαρτέτο» των θεσμών για να «κλείσει» το δεύτερο πακέτο σκληρών προαπαιτούμενων μέτρων, ανάμεσα στα οποία το μισθολόγιο στο δημόσιο, η διαχείριση των κόκκινων δανείων κλπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης