Την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς στον απόηχο του ηχηρού ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για την «ανάγκη η παράταξη να κάνει μια νέα αρχή»Μιλώντας από τα γραφεία της Λεωφ. Συγγρού ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως προσωρινά αρχηγός της παράταξης αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Η μεγάλη μας παράταξη χρειάζεται μια νέα αρχή» τόνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν επανειλημμένα ασκήσει κριτική τους τελευταίους μήνες στον Αντώνη Σαμαρά τόσο για την ήττα του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου όσο και την αδυναμία του να εκμεταλλευτεί πολιτικά τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους -με τις συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες (capital control, κλειστές τράπεζες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε αναλάβει την προεδρία του κόμματος στις 29 Νοεμβρίου 2009, διαδεχόμενος τον Κώστα Καραμανλή. Στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν τότε είχε επικρατήσει με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Το τηλεφώνημα της Ντόρας

Νωρίτερα, την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είχε ζητήσει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως έγινε γνωστό, η βουλευτής τηλεφώνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στον πρώην πρωθυπουργό και του ζήτησε να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ανασυγκρότηση της παράταξης.

Το τηλεφώνημα έγινε μια ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και ενώ η δυναμική του ΟΧΙ παρέμενε ισχυρή παρά την καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ και τον διαρκή βομβαρδισμό των ψηφοφόρων εντός και εκτός Ελλάδας για τις συνέπειες του ΟΧΙ στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

Όπως και άλλα στελέχη του κόμματος, η κ. Μπακογιάννη καταλόγισε λανθασμένους χειρισμούς στον Αντώνη Σαμαρά, θεωρώντας τον υπεύθυνο που η Νέα Δημοκρατία παρέμενε δεύτερη εκλογική δύναμη σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κλείσει, στη σκιά των αρνητικών εξελίξεων μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις (capital control, κλειστές τράπεζες).

Μάλιστα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι το αίτημά της για αλλαγή του προσώπου που ηγείται της ΝΔ δεν σχετίζεται με προσωπικές επιδιώξεις, καθώς η ίδια δεν σκοπεύει να βγει μπροστά. Όπως τόνισε στον Αντώνη Σαμαρά, «αν το πρόβλημα είμαι εγώ, τότε να παραιτηθώ κι εγώ».

Σχολιάζοντας την κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να τηλεφωνήσει στον Αντώνη Σαμαρά «στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα», κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τόνισαν ότι «αφήνουμε στην κρίση του καθενός και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να κρίνει μια τέτοια πράξη».

Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ: Το υπάρχον πολιτικό σύστημα πρέπει να αποχωρήσει

Την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά είχε ζητήσει έμμεσα και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών για το δημοψήφισμα.

Την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά είχε ζητήσει έμμεσα και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών για το δημοψήφισμα«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε ότι ο ελληνικός λαός και η νέα γενιά, για άλλη μια φορά, γύρισαν την πλάτη στο παλιό πολιτικό σύστημα» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης έξω από τα γραφεία της Συγγρού.

«Αυτό σημαίνει πρώτον, ότι πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία για την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μέσα σε 48 ώρες όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και δεύτερον το υπάρχον πολιτικό σύστημα να αποχωρήσει» ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει παράιτηση της ηγεσίας της ΝΔ, απάντησε με νόημα: «Ο νοών νοείτω…».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης