Αγώνα δρόμου για την υλοποίηση του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων μέτρων που προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης θα πρέπει να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Και αυτό επειδή ο χρόνος μετράει αντίστροφα, αφού σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, τα προαπαιτούμενα που είναι ύψους 1 δις ευρώ περιλαμβάνουν τα πιο δύσκολα θέματα. Ο λόγος για το ασφαλιστικό, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, τις επώδυνες πολιτικά απελευθερώσεις αγορών, το νέο φορολογικό πακέτο και τον πολυετή προϋπολογισμό που θα δεσμεύσει την κυβέρνηση για συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα έως το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως για την απεμπλοκή συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (όπως το μετρό, οι αυτοκινητόδρομοι, τα έργα περιβάλλοντος).

Επίσης, η αλλαγή του μισθολογίου για το δημόσιο θα επηρεάσει για πρώτη φορά τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ ο νέος κανονισμός για τις προαγωγές αλλά και τη νέας μορφής κινητικότητα αναμένεται να εξοικονομήσουν 16 εκατ. ευρώ για το 2016 από το Δημόσιο.

Ένας από τους λόγους οι δανειστές πιέζουν για την οριστικοποίηση του ασφαλιστικού αλλά και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα φέρει νέες κλίμακες για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες είναι για να ξεκαθαριστεί η καθαρή δημοσιονομική τους απόδοση για τα έτη μέχρι και το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τις μισθολογικές αποδοχές, οι δανειστές ζητούν μειώσεις για τους νεοεισερχόμενους και τους υπαλλήλους χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων, αλλά αυξήσεις αποδοχών στις θέσεις ευθύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης