Σε στρατηγικές κινήσεις προκειμένου να περάσει ανέπαφη από τη δίνη του Ασφαλιστικού και να προστατεύσει την ισχνή κυβερνητική δύναμη των 153 βουλευτών, προχωρεί η κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δείχνουν πιθανή συνεργασία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με βουλευτές της αντιπολίτευσης που φέρεται να δίνουν τη συναίνεσή τους -και συνεπώς την ψήφο τους- για να βγει η κυβέρνηση από τις μυλόπετρες τους Ασφαλιστικού. Προς την κατεύθυνση αυτή δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη που εκτίμησε ότι «όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά αντίθετα είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί στο μέλλον». Οι πληροφορίες «φωτογραφίζουν» βουλευτή του Ποταμιού αλλά και άλλων κομμάτων, ενώ ανοιχτό είναι ακόμα το σενάριο για κάποιο είδος συνεργασίας με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο προβληματισμός και ο φόβος παραμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ακόμα και αν εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενδεχόμενη νέα διαρροή από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ θα τραυματίσει ακόμα περισσότερο την ήδη πληγωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης. Ειδικότερα, θα δει την «αριστερή συνοχή» της να φυλλορροεί και να βασίζεται σε καθαρά μνημονιακούς βουλευτές.

Επιχείρηση συσπείρωσης

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να μην αφήσει περιθώρια εσω-κυβερνητικών συγκρούσεων. Το Μαξίμου στέλνει μηνύματα προς τους βουλευτές ότι οι διαφωνούντες θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους και να φύγουν. Παράλληλα, προειδοποιεί στελέχη του κόμματος ότι δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη ρήξη στο Συμβούλιο των Αρχηγών το Μαξίμου έχει ξεκινήσει μια πολεμική επικοινωνιακή πολιτική έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τοποθετώντας τα στο κάδρο των ευθυνών και κατηγορώντας τα για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, επιχειρεί να αναδείξει την ανάγκη συσπείρωσης.

Προϋπολογισμός, Ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην οποία θα επισημάνει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, εστιάζοντας στον προϋπολογισμό, στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Παρά το γεγονός ότι βάσει του προγράμματος οι περικοπές συντάξεων για την επόμενη διετία ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση θέτει ως νέα «κόκκινη γραμμή» το Ασφαλιστικό και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχτεί νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και στις χαμηλές επικουρικές. Τη θέση αυτή αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, ζητώντας τη στήριξή τους στον νέο διαπραγματευτικό αγώνα που θα ξεκινήσει, ώστε να «ξορκίσει» το δεύτερο σενάριο περί «αριστερής παρένθεσης». Την ίδια στιγμή, όμως, οι δανειστές δεν κάνουν βήμα πίσω στα προσυμφωνημένα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν γυρίσει την πλάτη μετά τη ρήξη στο συμβούλιο των αρχηγών. Επιπλέον, η κοινωνία τηρεί στάση αναμονής και ετοιμάζεται να κατέβει εκ νέου στον δρόμο.

Αγώνας δρόμου για το Ασφαλιστικό

Το μίγμα είναι εκρηκτικό. Το Ασφαλιστικό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί υποχρεωτικά έως τα μέσα Ιανουαρίου με την κυβέρνηση να δηλώνει την πρόθεσή της να έχουν σχηματοποιηθεί οι προτάσεις για τη μεταρρύθμισή του μέσα στο 2015. Κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να ολοκληρώσει την πρότασή της τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό.

Νωρίτερα, όμως, η κυβέρνηση θα περάσει και μέσα από τις Συμπληγάδες μίας σειράς ανοιχτών μετώπων. Εν αρχή ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Παράλληλα, έως τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να κλείσουν τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου επώδυνου πακέτου μέτρων, με τους εκπροσώπους των δανειστών να φθάνουν στην Αθήνα μεταξύ 7 και 8 Δεκεμβρίου για να ελέγξουν την πρόοδο υλοποίησής τους ώστε να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης