Σε κλίμα έντασης και διαξιφισμών, δίχως ιδιαίτερες εκπλήξεις, διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού 2014. Με την ονομαστική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 296 βουλευτές εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός 2014 με 153 «ναι», 142 «όχι» και 1 «παρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρή αναστάτωση σημειώθηκε όταν διαπιστώθηκε πως ο βουλευτής της ΝΔ., Άρης Σπηλιωτόπουλος απουσίαζε. Mετά την ψηφοφορία γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο επιστολής του κ. Σπηλιωτόπουλου στην οποία ανέφερε ότι απουσιάζει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και πως εάν συμμετείχε στην ψηφοφορία θα ψήφιζε υπέρ της έγκρισης του προϋπολογισμού. Ωστόσο η επιστολική ψήφος που έστειλε δεν θεωρήθηκε έγκυρη και το αποτέλεσμα δεν αλλάξε.

«Υπέρ» ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. «Κατά» ψήφισαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές και η Θ. Τζάκρη. «Παρών» δήλωσε ο Ανεξάρτητος Δημοκρατικός Βουλευτής Γ. Κασαπίδης. Απουσίασαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Γ. Λαγός.

Τώρα, ο λογαριασμός πάει στους πολίτες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ομιλίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Για τις μεγάλες ανατροπές που έγιναν με τον προϋπολογισμό του 2013 και την “επανάσταση” που όπως είπε θα φέρει ο προϋπολογισμός του 2014, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, ενώ εκτίμησε ότι από αυτή τη χρονιά θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι για πρώτη φορά η χώρα δεν θα χρειαστεί δανεικά και πως πρόκειται για το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο και έτσι εξασφαλίζεται η εθνική μας ανεξαρτησία.

«Αυτά είναι η πραγματική επανάσταση και όχι η επανάσταση του ψέματος που είπε απόψε ο κ. Τσίπρας». «Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες για να πετύχουν αυτές τις επαναστάσεις. Αντίθετα όμως με άλλες ψευδεπίγραφες επαναστάσεις, οι δικές μας πιάνουν τόπο και βάζουν τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και αυτό είναι επιτυχία. Και ενώ καταρρέαμε από πλευράς ανταγωνιστικότητας, τώρα βελτιωνόμαστε σε όλους τους δείκτες και αυτό είναι μια πραγματικότητα που μόνο οι λαϊκιστές δεν βλέπουν» είπε και συνέχισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η Ελλάδα, δεν χρεοκόπησε γιατί εμείς το εμποδίσαμε…αυτοί που χρεοκόπησαν ήταν οι κοινωνίες του υπαρκτού σοσιαλισμού και ο κρατισμός όπου επικρατούσε στη δύση».

Σε μία αποστροφή του λόγου είπε: Εσείς κύριε Τσίπρα πάτε να λύσετε το πρόβλημα της χώρας με το κατοχικό δάνειο, για το οποίο οι σύντροφοι σας του Die Linke δεν θέλουν να ακούσουν ούτε λέξη, είπε και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ προβλέψιμο. Είστε προβλέψιμοι γιατί δεν έχετε πολιτική, έχετε φανατισμό, συνέχισε την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Σας ενοχλεί κάθε φορά που ακούτε τη λέξη επιτυχία…αυτό είναι τύφλωση από ιδεοληψία»

«Οι κατοικίες των αδυνάμων, των ανέργων και των μεσαίων στρωμάτων θα παραμείνουν προστατευμένες», δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή.

Οι τρεις στόχοι για το 2014

Οι τρεις στόχοι για το 2014 σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, θα είναι η οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, επιστροφή στη κοινωνία μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές.

Τέλος, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο, τόνισε: «Σας καλώ όλους να κάνουμε μια νέα αρχή, να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό του 2014 που βάζει τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης. Να δείξουμε ότι αφήνουμε πίσω εκείνα που μας κράτησαν πίσω, να εδραιώσουμε την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού, να αφήσουμε μια για πάντα πίσω την ηττοπάθεια, τον λαϊκισμό και την γκρίνια!

«Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση»

«Συζητάμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Συζητάμε για ζωές που σβήνουν στο σκοτάδι με κομμένο το ρεύμα της ύπαρξής τους. Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση και καλούμαστε να προβληματιστούμε αν αυτή είναι, άραγε, μια φυσιολογική χώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ή μήπως είμαστε μπροστά στην κορύφωση μιας προδιαγεγραμμένης πορείας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση και ότι το μνημόνιο ήταν μια τραγωδία.

«Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για αυτό» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέβαλε πολιτική που έπληξε καίρια την εμπιστοσύνη στην οικονομία, τριπλασίασε την ανεργία και έριξε στη φτώχεια τον λαό.

«Μας λέτε ότι σώσατε τη χώρα. Μα ποιον ακριβώς σώσατε;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Καμία αίσθηση ευθύνης από την πλευρά της αντιπολίτευσης»

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.

«Αν εμείς που αγωνιζόμαστε για τη χώρα εκφράζουμε την Ελλάδα του χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το προχθές» είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μη βγει η χώρα από το μνημόνιο και χάσει τον λόγο ύπαρξής του».

Υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός θεμελιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, ενώ,
συνεχίζοντας την κριτική στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Βενιζέλος τον κατηγόρησε λέγοντας ότι «τώρα που φθάσαμε σε αποτελέσματα χειροπιαστά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να ακυρώσουμε τα επιτεύγματα και να γυρίσουμε όχι στην κατάσταση που ήμασταν το 2010, αλλά στο 2008 και πίσω».

«Καμία αίσθηση ευθύνης από την πλευρά της αντιπολίτευσης, γιατί έχουν καλομάθει, γιατί κάποιοι άλλοι λαμβάνουν ιστορικά δυσανάλογο πολιτικό κόστος» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Δέχομαι την κριτική»
 
Για πολλοστή φορά ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόζει για την όσο το δυνατόν ομαλότερη δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, δεχόμενος ωστόσο την κριτική εφόσον αυτή είναι «καλοπροαίρετη και εποικοδομητική».

Από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στην κριτική που δέχεται ακόμα και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Ορισμένες διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες, άλλες όμως όχι. Κάθε καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική την δέχομαι και την λαμβάνω υπόψη. Απορρίπτω το είδος της κριτικής που δεν λαμβάνει υπόψη της τη δημοσιονομική στενότητα της χώρας», ανέφερε.

«Πράγματι το εισόδημα των πολιτών έχει πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση και αυτό η κυβέρνηση το έχει επισημάνει και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας όσο και σε ανώτερο επίπεδο. Όμως η δημοσιονομική προσαρμογή που επεδίωξε η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βασιστεί στο σκέλος των δαπανών και μόνο», είπε.

«Κατανοώ την αντίφαση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς δείκτες και τη ζωή των πολιτών, όμως πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και μετά θα ακολουθήσει η βελτίωση της ζωής των πολιτών», πρόσθεσε, ενώ αναφορικά με την υπερ-φορολόγηση διευκρίνισε πως «η σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης δείχνει ότι κάποιοι πληρώνουν παραπάνω και κάποιοι άλλοι λιγότερο και ότι συνολικά η παλάντζα κλείνει υπέρ των δεύτερων».

«Αυτό αποτελεί μεγάλη κοινωνική αδικία δεκαετιών. Η άρση της αποτελεί στοίχημα για το Υπουργείο και προσωπικά εμένα», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε πως δεν έχει έρθει στο Υπουργείο για να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

Για την φορολογική πολιτική είπε ότι το 2014 θα υπάρξει:

  • φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ
  • πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
  • εγκατάσταση συστήματος εκροών εισροών και GPS για το λαθρεμπόριο καυσίμων
  • ανασήμανση στα προϊόντα καπνού
  • ακτίνες Χ στα τελωνεία
  • διακρατικές συμφωνίες για όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό
  • επιτάχυνση ελέγχων που ήδη διεξάγονται.

Βασικά σημεία για τον Προϋπολογισμό του 2014:

  • Δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα και μέτρα λιτότητας.
  • Δημοσιονομική προσαρμογή μέσω φορολογικής συμμόρφωσης, αναδιάρθρωσης της διοίκησης και των δημοσίων δαπανών
  • Οικονομική ελάφρυνση από τις επικείμενες αποφάσεις της Ευρώπης για την Ελλάδα σχετικά με το ύψος και τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

«Ο προϋπολογισμός του 2014 υπηρετεί την ίδια κύρια στρατηγική: τη σταδιακή επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «το δήθεν σχέδιο διάσωσης της χώρας είναι ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, ένα σχέδιο απόλυτης χρεοκοπίας, αυτό που ξεδίπλωσε απόψε ο κ. Τσίπρας. Πραγματικά ήταν νομίζω απόψε μια μεγάλη αποκάλυψη ο κ. Τσίπρας. Έγινε μάντης κακών ο κ. Τσίπρας με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, αν ποτέ αυτό το σχέδιο εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

«Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί»

Τη διαβεβαίωση ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από το 2017 έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

«Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι προϋπολογισμός ελπίδας και αισιοδοξίας» τόνισε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι το 2014 θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας.

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση ανεργίας και στασιμότητα αυτής» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, προσθέτοντας ότι η «Εργάνη» στο τέλος Δεκεμβρίου θα κλείσει με θετικό ισοζύγιο.

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα τα περί χούντας και αστυνομίας των τανκς»

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε από τον πρόεδρο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

«Έκπληκτος άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλάει για ακροδεξιά αντιμετώπιση στην πολιτική τάξης και ασφάλειας. Θα με συγχωρήσετε αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή η αντιπροσωπεία να αποφανθεί αν το αίτημα για τάξη και ασφάλεια είναι ένα ακροδεξιό πρόταγμα ή αποτελεί μια απαίτηση της κοινωνίας απέναντι στο συνταγματικά και δημοκρατικά οργανωμένο κράτος», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, και πρόσθεσε ότι του προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» φιλοξενήθηκε δημοσίευμα που έκανε αναφορά σε εικόνες του ’73 δείχνοντας από κάτω εικόνες της Αστυνομίας της Ελληνικής Δημοκρατίας να έχει απομονώσει διαδηλωτές, οι οποίοι αναίτια και χωρίς κανένα λόγο έριχναν πέτρες κατά της ΕΛΑΣ.

«Και ονομάζει την αστυνομία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως αστυνομία ανάλογη της χούντας και των τανκς που μπήκαν στο Πολυτεχνείο. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά», είπε ο κ. Δένδιας και κατέθεσε στα πρακτικά φωτογραφίες με τα «ευρήματα που άφησαν πίσω στο πολυτεχνείο αυτοί οι οποίοι δήθεν ταλαιπωρήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία» (μολότωφ, πέτρες κ.λπ.).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διατυπώνει σαφή οικονομική πρόταση και αναφέρθηκε σε όλους τους φορείς που προβάλλουν οικονομικά αιτήματα και τα στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να εξηγεί σε τι συμποσούται όλο αυτό.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει τι ακριβώς προτείνει για το μεταναστευτικό για το οποίο λέει «απίστευτα πράγματα».

«Η χώρα οφείλει και πρέπει να πάει μπροστά. Η συνταγή του αύριο δεν μπορεί να είναι ό,τι μας έφερε εδώ», είπε ο υπουργός.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα των πλειστηριασμών»

Aυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή επί κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2014.

«Πρώτα απ΄ όλα, συνέχιση της προστασίας που παρέχουν οι νόμοι 3869/2010 και 4161/2013 για τους φτωχούς και τους κοινωνικά αδύναμους», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι για τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων αυτών η κυβέρνηση έχει πετύχει να μην αμφισβητείται από την τρόικα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην εξωδικαστική προστασία για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά και σφαιρικά το ζήτημα, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Εκεί είναι που κάνουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, διότι από την πλευρά μας επιδιώκουμε τη μέγιστη προστασία γι΄ αυτούς που τη χρειάζονται, με βάση τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, χωρίς βέβαια να μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτές τις ρυθμίσεις επιτήδειοι ή μεγάλα ψάρια. Και ως προς την κατεύθυνση αυτή πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθήθηκε για την έξοδο από την κρίση, ο υπουργός είπε ότι «σήμερα η πατρίδα μας, παρά τα κύματα, βλέπει για πρώτη φορά το λιμάνι». Η κατάσταση βελτιώνεται και αυτό αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προχωρήσει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον νέο Επενδυτικό Νόμο, στις δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις εξαγωγές, την απελευθέρωση αγορών, τις απλούστερες υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις, τη θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών δημόσιων διαγωνισμών, τα μέτρα κατά των στρεβλώσεων στην αγορά των καυσίμων και τη σημαντική μείωση στο ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ αλλά και στο νομοθετικό πλαίσιο για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι αναθεωρείται συνολικά το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις θα αρκεί μία μόνο υπεύθυνη δήλωση. Οι έλεγχοι θα γίνονται όχι κατά την ίδρυση αλλά στην πράξη κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και συχνά από πιστοποιημένους τρίτους φορείς. Ταυτόχρονα διαμορφώνεται το πλαίσιο για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τις κοινωνικές δράσεις. Δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας που θα στηρίζει ταυτόχρονα επενδύσεις και εξαγωγές. Ενώνεται ο ΟΠΕ και το «Invest in Greece» ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών να υπάρχει πιο συστηματική δικτύωση με τις αγορές. Υλοποιείται η Εθνική Στρατηγική για τα logistics.

Σχολιάζοντας τέλος, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης τον κατηγόρησε για παγκόσμιο ρεκόρ λαϊκισμού, και πρότεινε να γίνει συνιστώσα του, που κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές και απέσπασε 300 ψήφους, το κόμμα με ονομασία «χαρίζω δάνεια χαρίζω σπίτια».

«Νέα πράξη στην τραγωδία του λαού ο προϋπολογισμός»

Ως μια νέα πράξη στην τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014 ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή χαρακτήρισε σαδιστική τη συμπεριφορά της κυβέρνησης και αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, καθώς προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι θα πρέπει να είναι ευτυχής για αυτό που του συμβαίνει.

«Ο προϋπολογισμός είναι ένα κρατικό μόρφωμα που όχι μόνο αυτοαναιρείται άλλα καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό και υποθηκεύει δυσβάσταχτα βάρη για την επόμενη γενιά» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραχωρεί την εθνική κυριαρχία στις τράπεζες, λέγοντας ότι το χρέος των τραπεζών μεταφέρθηκε στο χρέος των πολιτών.

«Οι δανειστές της χώρας κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια 50 δισ. ευρώ» είπε, ενώ αναρωτήθηκε πώς γίνεται να θριαμβολογεί ο πρωθυπουργός τη στιγμή που το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώνεται, ενώ εκτοξεύεται η ανεργία και το χρέος.

«Κατάπτυστη η κυβέρνηση»

«Για έναν ακόμα προϋπολογισμό που οδηγεί στην εξαθλίωση τους Έλληνες πολίτες», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «εξελέγη λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό».

«Όσοι δεν αυτοκτονούν ή δεν πηδάνε από τον τρίτο όροφο, πεθαίνουν από τα μαγκάλια. Με τον παρόντα προϋπολογισμό, 60.000 δικαιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ και οι αγρότες αρχίζουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις κατευθύνσεις θα τις δίνουν τα μονοπώλια»

Μετωπική επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2014. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είτε έχουμε κυβέρνηση ΝΔ είτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες συνεργασίες, οι αποφάσεις και οι κατευθύνσεις θα παίρνονται από τα μονοπώλια». Όπως είπε μάλιστα κάποιοι λένε ότι είναι καλύτερα να διαπραγματευθεί η ΝΔ που είναι «παιδί του συστήματος» παρά κάποιος που δεν ξέρει και που χθες ήταν άλλο και σήμερα άλλο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, διότι με τις καλές προθέσεις μπορούν να γίνουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα, είτε από ασχετοσύνη είτε από πρόθεση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Σκίστε το μνημόνιο και κάντε το κονφετί, τώρα που έρχονται και οι Απόκριες», σημείωσε η κυρία Παπαρήγα.

Κουβέλης: «Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό»

«Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2014» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε αντικατάσταση της τρόικας από θεσμικά όργανα της Ε.Ε. καθώς και επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης