Με έναν τυπικό αποχαιρετισμό αποχώρησε ο «σκληρός» πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς είχε ακούσει προηγουμένως τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να κατηγορεί την τρόικα και το πρόγραμμα λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup δέχτηκε ερώτηση εάν πρέπει να διεξαχθεί διάσκεψη για το χρέος και η απάντησή του ήταν: «Υπάρχει διάσκεψη, είναι το Eurogroup», βάζοντας προσώρας τέλος στη συζήτηση.

«Ήρθα για να ακούσω την ελληνική κυβέρνηση και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «H Ευρώπη προτίθεται να στηρίξει την Ελλάδα έως ότου βγει στις αγορές, έχοντας προηγουμένως ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

«Τα μονομερή βήματα δεν βοηθούν τις δύο πλευρές και δεν αποτελούν εγγύηση επίτευξης συμφωνίας. Δεν υπήρξαν συμπεράσματα, δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις. Εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει και σε εμάς να καθορίσουμε τη στάση μας» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και χαρακτήρισε την «Η διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει όνομα και λέγεται Eurogroup» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμτρόικα «αντιευρωπαϊκή και σαθρά δομημένη επιτροπή».

«Πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Αναφέρθηκα στις εγγυήσεις που είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να προσφέρει πρώτα στους Έλληνες και μετά στους εταίρους. Στόχος της χώρας είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την τρόικα ο κ. Βαρουφάκης τη χαρακτήρισε «αντιευρωπαϊκή και σαθρά δομημένη επιτροπή»«Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας. Βάλαμε τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία. Με αντιευρωπαϊκή λογική δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε. Αναφέρθηκα στις εγγυήσεις που είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να προσφέρει πρώτα στους Έλληνες και μετά στους εταίρους μας.

Μίλησα εκτενώς για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα για την αποφασιστικότητα με την οποία θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε είναι να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα. Μια επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος με το οποίο διαφωνούμε δεν στοχεύουμε να συνεργαστούμε. Η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτησης του προγράμματος που δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία ούτε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Πάνω σε αυτήν την πλατφόρμα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του λαού» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Oι κοινές δηλώσεις:

«You just kill troika»

«Με μία επιτροπή τριμερή, που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος, του οποίου εμείς θεωρούμε ότι η λογική είναι αντιευρωπαϊκή, με αυτή την, αν θέλετε -και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε» ήταν η τελευταία αποστροφή του λόγου του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, που προκάλεσε το μούδιασμα στο πρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Στο άκουσμά της, ο επικεφαλής του Eurogroup έβγαλε τα ακουστικά του, σηκώθηκε από την καρέκλα του και -εμφανώς ενοχλημένος- πλησίασε τον Γιάνη Βαρουφάκη, ψιθυρίζοντας στο αυτί του «Μόλις σκότωσες την τρόικα». Μια φράση, που προκάλεσε το επιφώνημα «ουάου» του τσάρου της ελληνικής Οικονομίας.

Η αίθουσα συνεδριάσεων

To τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η ημίωρη συνάντηση με τον Τσίπρα στο Μαξίμου

Δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έγινε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο επαφών του με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Σε μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε έντονα, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως συνέβη μία ημέρα νωρίτερα με τον Μάρτιν Σουλτς.

Η συνάντηση Ντάισελμπλουμ – Τσίπρα ήταν διάρκειας 30 λεπτών περίπου και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός, αφού τον ευχαρίστησε, του ξεκαθάρισε πως στις προθέσεις της Ελλάδας βρίσκονται: α) η μη παραγωγή ελλειμμάτων, β) η διατήρηση ισοσκελισμένων πλεονασματικών προϋπολογισμών, γ) η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και δ) η εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος που στόχο έχει την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

O κ. Τσίπρας φέρεται να ανέφερε στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα». «Δεν έχω την ίδια άποψη» απάντησε ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση της νέας κυβέρνησης να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και επανέλαβε πως η βούλησή της αφορά στην παρουσίαση ενός σχεδίου «αλλαγής πορείας, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών».

Σκληρή στάση από τις Βρυξέλλες – Ανένδοτος ο Σόιμπλε

Η επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα γίνεται μία ημέρα μετά την αντίστοιχη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Οι Βρυξέλλες θέλουν να ενημερωθούν για τις βασικές γραμμές του προγράμματος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν συζητούν το ενδεχόμενο «κουρέματος»​

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έρχονται να διαπιστώσουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και να μεταφέρουν το κλίμα στους υπουργούς όλης της Ευρώπης αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς. Οι Βρυξέλλες θέλουν να ενημερωθούν για τις βασικές γραμμές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία, έχοντας ωστόσο δείξει τις διαθέσεις τους μέσω προειδοποιήσεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη διατήρησης του ισχύοντος μοντέλου αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο πριν από την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εμφανίζεται σύμφωνος να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση από την κοινή γνώμη στην Αθήνα. Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εξέφρασε επί του συγκεκριμένου θέματος -για πολλοστή φορά- ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Financial Times» ξεκαθάρισε ότι «χωρίς τρόικα δεν υπάρχει διαπραγμάτευση και παράταση του προγράμματος», απαιτώντας την ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε απευθείας συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για την τελική αναθεώρηση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Φωτογραφίες από την παραμονή του προέδρου του Eurogroup στο ΥΠΟΙΚ
Εν αναμονή του 'σκληρού' προέδρου

Τσακαλώτος, Σταθάκης, Βαρουφάκης



 Φωτογραφίες από την άφιξη Ντάισελμπλουμ στο ΥΠΟΙΚ

Φωτογραφίες από τη συνάντηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον Γερούν Ντάισελμπλουμ…

Φωτογραφίες από την άφιξη του προέδρου του Eurogroup στο Μέγαρο Μαξίμου



Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης-Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης