Ως «εξαιρετική» χαρακτήρισε ο Πάνος Καμμένος την συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις. Ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως ξεκινά μια νέα μέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει ενιαία στάση απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση με τον υπουργό άμυνας των ΗΠΑ. Συζητήσαμε όλα τα θέματα πουν αφορούν την διμερή συνεργασία και τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και με τις τρίτες χώρες την δημιουργία αυτής της ασπίδας σταθερότητος σε συνεργασία με το Ισραήλ, την Κύπρο προς τα νότια, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Αραβικά Εμιράτα και προς τα βόρια με την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Συζητήσαμε αρκετά για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και την ανάγκη ενεργοποίησης της συμφωνίας S1-SG2 του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου όπως επίσης για την εξάπλωση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Β Αφρικής και της ανάγκης ελέγχου ιδίως των παράνομων πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και το πως η Ελλάδα μπορεί σε αυτά να ανταποκριθεί.

Κάλεσα τον υπουργό να επισκεφτεί την Ελλάδα επισημαίνοντας του ότι 27 χρόνια έχει να επισκεφτεί υπουργός άμυνας των ΗΠΑ την Ελλάδα. Δέχτηκε την πρόσκληση και μάλιστα μου έδωσε το χέρι του εκείνη την στιγμή. Και του είπα ότι είναι τιμή μας να επισκεφτεί και την Σούδα, για την οποία κάναμε μεγάλη κουβέντα σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της βάσεως και της σημασίας της για την συμμαχία.

Μιλήσαμε για τα εξοπλιστικά. Εξηγήσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και ζητήσαμε από την μεριά των ΗΠΑ να υπάρξει ένα πλάνο ώστε να εξυγχρονιστεί η χώρα αλλά χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Νομίζω πως είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρώ ότι αρχίζει μια νέα μέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας.

Είμαι πολύ ευτυχής διότι, ενώ με την προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι σας είπα ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος είχε βοηθήσει, είχαν την αντίληψη περί της παγκοσμιοποιήσεως. Αυτή τη στιγμή η διοίκηση Τραμπ αντιλαμβάνεστε τον ιδιαίτερο ρόλο του έθνους κράτους όπως επίσης και την ιδιαιτερότητα που είναι τα κράτη με ιστορία και ιδιαίτερους δεσμούς να αναπτύξουν τις συνεργασίες. Γνωρίζουν καλά ότι η στενή συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ αλλά και παράλληλα η δυνατότητα να μιλά την ίδια γλώσσα με τις ίδιες χώρες της αραβικής χερσονήσου θα βοηθήσει στο να μπορέσουμε να εργαστούμε όχι μόνο για εμάς αλλά και την ειρήνη και την δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει και στα Βαλκάνια. Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να μιλά ως ένα χώρα μέλος του ΝΑΤΟ της ΕΕ, αλλά και ως ένα μέλος αυτό που ονομάζουμε της καθημας ανατολής.

Είναι γνωστά πια αυτά (Τουρκική προκλητικότητα) και η παρουσία των Αμ δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή γνωρίζουν την παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να διασφαλίστει η ηρεμία στην περιοχή και μην ανοίξουν άλλα μέτωπα. Ήδη έχουμε ανοιχτά μέτωπα στην Λιβύη και στην Συρία. Θα πρέπει να υπάρξει μια σύνεση και να μην δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.

(Για οικονομικές προκλήσεις) όχι. Σημερά εξηγήσαμε την κατάσταση που υπάρχει και μάλιστα επειδή ο ίδιος ο υπουργός συνεχάρη την Ελλάδα ότι κρατάει το 2% του ΝΑΤΟ, αυτό που του είπα είναι ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά έχουμε μεγάλη πίεση από την πλευρά των πιστωτών και των υπουργών οικονομικών. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δουν και οι κυβερνήσεις μεταξύ τους (θέματα ενίσχυσης ασφάλειας σε σχέση με προσφυγικές ροές). Αυτό που συζητήσαμε είναι το…. Η Ελλάδα ξέρουν ότι κάνει ότι μπορεί και δίνει και ότι δυνάμεις χρειάζονται για αυτό. Και ήδη η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα σε αυτό.»

Δείτε φωτογραφίες:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης