Στο φως έρχεται η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, με την οποία «ξεμπλόκαραν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σχετικά με το επίδομα των συνταξιούχων ο υπουργός σημειώνει πως «τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ το έχουμε κάνει σαφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι πρόκειται για άπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να είναι μόνιμη​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την επιστολή δημοσιεύει το «Βήμα» και σε αυτή ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει πως «οι ελληνικές Αρχές παραμένουν πλήρως προσηλωμένες, για να επιτύχουν τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5, 1,75 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα». Δεσμεύεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του «κόφτη», εάν τα σχετικά στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί.
«Συγκεκριμένα, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να λάβουν ανταποδοτικά μέτρα, όσον αφορά στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ του αποτελέσματος και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016» προσθέτει.

Σχετικά με το επίδομα των συνταξιούχων ο υπουργός σημειώνει πως «τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ το έχουμε κάνει σαφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι πρόκειται για άπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να είναι μόνιμη».

«Eπί της διαδικασίας, αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Ειδικότερα, στην περίπτωση μίας μόνιμης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος, όπως αυτή επιβεβαιώνεται από τα ετήσια αποτελέσματα του προϋπολογισμού τα οποία επικυρώνει η Eurostat, οι ελληνικές Αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, σε σχέση με τη χρήση των διαθέσιμων δημοσιονομικών περιθωρίων» τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή.

Και συνεχίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναγνωρίζουμε ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός ”μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

»Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Eurogroup στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του μνημονίου.

»Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις επανεπιβεβαιώνουν στο Eurogroup την απόλυτη δέσμευσή μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστολή

Διαβάστε επίσης:
YΠΟΙΚ: Οι δανειστές δεν ζήτησαν επιπλέον μέτρα 150 εκατ. ευρώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης