Στην Αθήνα βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος λίγο μετά τις 10:30 έγινε δεκτός από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση αναμένεται να ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και εν συνεχεία θα γίνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί τάπητος θα τεθούν το μεταναστευτικό, τα διμερή ζητήματα, η οικονομία, ο τουρισμός και οι σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το Κυπριακό, χωρίς όμως να βρίσκεται στην κορυφή της.

Στις 13.00 ο Μπιναλί Γιλντιρίμ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στις 15.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά το πέρας των επαφών του στην Αθήνα, ο κ. Γιλντιρίμ θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.

Η πραγματική ατζέντα των συνομιλιών:

Πέρα της επίσημης και αυτονόητης ατζέντας η οποία ανακοινώθηκε και αφορά στις διμερείς συνομιλίες υπάρχει και η ανεπίσημη πλευρά της υπόθεσης αυτής. Το βασικό αίτημα με το οποίο προσέρχεται η τουρκική πλευρά σε αυτόν τον κύκλο των επαφών αφορά στο ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα (πιθανώς δε και άλλων).  Η Άγκυρα θα ασκήσει σοβαρή πίεση στην Αθήνα προκειμένου να αποδοθούν οι στρατιωτικοί αυτοί πίσω στην Τουρκία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει τις διμερείς συναντήσεις είναι αυτό του Κυπριακού που έχει πια εισέλθει σε μια τελική φάση εξαιρετικά περίπλοκη αλλά και άκρως επικίνδυνη. Κλειδί σε αυτό το ζήτημα είναι η κυπριακή ΑΟΖ και το επικείμενο τεστ καύσης στο «οικόπεδο» της γαλλικής εταιρείας TOTAL που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου. Η τουρκική πλευρά έχει χαρακτηρίσει το τεστ αυτό ως «casus Belli» με αποτέλεσμα να έχουν θορυβηθεί μια σειρά από κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη και στην Αμερική και να έχουν  τεθεί σε κατάσταση προχωρημένου συναγερμού τα εμπλεκόμενα μέλη δηλαδή, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ.

Την κατάσταση παρακολουθούν πολύ στενά οι μεγάλες πρεσβείες σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία ενώ παρατηρείται εσχάτως μια έντονη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ πλησίον και πάνω από την Κύπρο με του τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να επιμένει σε μια συνεχή και με απροσδιόριστες ακόμα προθέσεις παρουσία βορειοδυτικά- νοτιοδυτικά της Κύπρου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης