Τα σενάρια για Grexit ακόμα και διάλυση της Ευρωζώνης επανέρχονται στους ευρωπαϊκούς κύκλους και τον «φιλικό» τους Τύπο, με αφορμή την προεδρική εκλογή, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόσφατο «καμπανάκι» από το μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την… τιμητική της έχει η Ελλάδα στον ξένο Τύπο, καθώς αυξάνονται τα δημοσιεύματα τρόμου για ενδεχόμενο GrexitΟι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα εντείνονται, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που εστιάζονται στην… επόμενη μέρα μιας νομισματικής ένωσης χωρίς την Αθήνα στους κόλπους της.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, «η Ευρώπη δεν έχει ακόμα ξεφύγει από την κρίση, αλλά έχει πολύ δρόμο για να δημιουργήσει μια πραγματική νομισματική και χρηματοοικονομική ένωση». Ωστόσο, σε σχέση με τους χαλεπούς καιρούς τη διετία 2010-11, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη τώρα απ’ ό,τι ήταν το 2010, όταν η τρύπα 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή κρίση που μέτρησε πολλά θύματα, μεταξύ άλλων την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο».

«Έκτοτε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πάρει το μάθημά τους στη διαχείριση κρίσεων και στις αναταραχές των αγορών, και μπορούν να δείξουν επιτυχή παραδείγματα χωρών που τα κατάφεραν» μετέδωσε το Bloomberg.

Ελληνικό δράμα, πράξη δεύτερη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το ελληνικό ζήτημα ασχολείται εκτεταμένα η «Deutsche Welle». Ειδικότερα, η επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της περιόδου που ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Γερμανός αρθρογράφος χαρακτηρίζει ως πρώτη πράξη της «νέας εκδοχής του ελληνικού δράματος» την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας ρίγη πανικού στις χρηματαγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κρίσιμες οι εβδομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου για τη χώρα και την αξιοπιστία της, αλλά και για το ευρώ»  επισημαίνει ο αρθρογράφος στην ιστοσελίδα της «DW».

Στο βάθος αυτού του δράματος υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα.

Σκεπτικισμός στο Βερολίνο

Γερμανοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έριξε την Ευρωζώνη σε μια βαθιά κρίση και κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τρομάξει την Ε.Ε. με τοποθετήσεις ότι σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επαναφέρει την κατάσταση της χώρας στα προ της κρίσης δεδομένα.

Μια… γεύση του τι θα σήμαινε αυτό δόθηκε στο ΧΑΑ, που τις τελευταίες μέρες υπέστη «κραχ» 30ετίας.

«Στα χρόνια ανάμεσα στο 2010 και το 2012 ήταν πολύ νωρίς για να προβλέψουμε διάλυση της Ευρωζώνης, αλλά έπειτα από τέσσερα χρόνια ύφεσης και ανεργίας είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει η Ελλάδα τη διάλυση της ζώνης του ευρώ» υποστηρίζει στην εφημερίδα «Die Welt» ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος του «Renaissance Capital».

«Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα αναδειχθεί για τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν ολόκληρο το 2014» προσθέτει ο οικονομικός αναλυτής.

Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Υπό αυτήν την οπτική γωνία, η απόφαση του Σαμαρά να επιταχύνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας στην ουσία πρόωρες εκλογές, επικρίνεται από τον Καρλ Βάινμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου αναλύσεων «Highfrequency Economics».

«Η κίνηση Σαμαρά είναι υψηλού ρίσκου, επειδή η αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. Οι αγορές δεν είναι διατεθειμένες να της διαθέσουν χρήματα υπό οποιοδήποτε μορφή σ’ ένα ανασφαλές πολιτικό περιβάλλον (…) Οι κίνδυνοι επεκτείνονται και στην Ευρωζώνη, γιατί, αν οι Έλληνες χρεοκοπήσουν, ουδείς γνωρίζει αν θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των EFSF και ESM» προσθέτει.

Από τη μεριά του, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Tagesspiegel» υποστηρίζει ότι η επιλογή του διαστήματος μέχρι το τέλος του χρόνου για την εκλογή Προέδρου ήταν έξυπνη, υπό την έννοια ότι αυτήν την περίοδο δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στα χρηματιστήρια και ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα δεν θα είχε την ίδια βαρύτητα, όπως σε μια άλλη εποχή. Η γερμανική εφημερίδα, πάντως, φιλοξενεί Έλληνα αναλυτή που διαπιστώνει ότι πέντε χρόνια μετά την κρίση οι πολιτικοί δεν έχουν βγάλει διδάγματα και το ζητούμενο είναι, όπως και τότε, η εύρεση πολιτικής συναίνεσης.

Σε γενικές γραμμές, ο γερμανικός Τύπος θεωρεί πως οι ημέρες των εορτών επιφυλάσσουν έγνοιες και πανικό για τις κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι είχαν φανταστεί να περάσουν πιο ήρεμα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.

Telegraph: «Η Ευρωζώνη διαλύεται»

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και οι επιπτώσεις μιας πρόωρης εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη απασχολούν και τη Βρετανία, στον απόηχο της πρόσφατης «βουτιάς» του Γενικού Δείκτη στην Αθήνα.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν στη διάλυση του ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Τelegraph»Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την ψηφοφορία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει ανησυχία στα υψηλά κλιμάκια κυβερνήσεων της βόρειας Ευρώπης (ανάμεσά τους και της Βρετανίας), την ίδια στιγμή που οι αγορές δεν δείχνουν να υιοθετούν τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Κομισιόν για αυτήν την εξέλιξη, ασκώντας πιέσεις στο 10ετές ελληνικό ομόλογο.

Με δημοσίευμά της, την Τετάρτη, η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» επισημαίνει ότι «η νομισματική ένωση είναι καταδικασμένη να αποτύχει», δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αντίστροφη μέτρηση για το ευρώ

«Το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή! Τι τύχη για τον Ντέιβιντ Κάμερον» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας, με τον αρθρογράφο Πίτερ Όμπορν να επισημαίνει:

«Οι σοσιαλιστές και πρώην κομμουνιστές που επινόησαν το ευρώ δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με τη μαρξιστική θεωρία. Μόνο οι Συντηρητικοί με μία έξυπνη προσέγγιση της οικονομίας και της ιστορίας -με φωτεινά παραδείγματα όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλοι- κατανόησαν ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση θα κατέρρεε υπό το βάρος των αντιθέσεών της και ότι θα ήταν μια τρέλα να δημιουργηθεί ένα ενιαίο νόμισμα, προτού μπουν σε τάξη οι πολιτικές συνθήκες».

«Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή ελίτ που στήριξε το ευρώ (μεταξύ των οποίων και Bρετανοί συντηρητικοί, όπως οι Τόνι Μπλερ, Νικ Κλεγκ και Πίτερ Μάντελσον) αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις. Ο λόρδος Μάντελσον, μάλιστα, υποστηρίζει ακόμη την ένταξη της Βρετανίας στο ευρώ» προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως «το πείραμα (του ευρώ) επέφερε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης».

Το δημοσίευμα της «Telegraph»

«Η ιταλική οικονομία είναι ετοιμοθάνατη, η κοινωνική συνοχή έχει εξαφανιστεί και οι Ιταλοί αρχίζουν να μεταναστεύουν σε ανησυχητικό βαθμό. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 30% και το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο. Στην Ισπανία, η ανεργία των νέων έφθασε στο ανείπωτο ποσοστό του 50%» συμπληρώνει.

Στο επίκεντρο η Ελλάδα

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, ο αρθρογράφος της «Telegraph» τονίζει:

«Η πιο θανάσιμη απειλή είναι η “ανάσταση” του τρόμου για το ελληνικό χρέος. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και η ανακοίνωση για την προεδρική εκλογή αυξάνει τις πιθανότητες για πρόωρες εθνικές εκλογές την άνοιξη, ενώ προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έπειτα από 27 χρόνια».

«Πιστεύω ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιταλία, θα εγκαταλείψουν το ευρώ. Θα ενοποιηθεί το κέντρο. Γαλλία, Βέλγιο και άλλες χώρες θα συνειδητοποιήσουν το όνειρο του Ζαν Μονέ και θα ενωθούν σ’ ένα νέο κράτος με κέντρο τη Γερμανία» προσθέτει.

Κλείνοντας το άρθρο του υπογραμμίζει ότι «ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας πολύ τυχερός πρωθυπουργός, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη θα τον βοηθήσει να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τους πολίτες να αντιληφθούν το “αιώνιο όραμα” της Μάργκαρετ Θάτσερ για μια Ευρώπη των Εθνών».

Reuters: «Δεν βγαίνουν οι αριθμοί για τον Σαμαρά»

Με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ασχολείται και το Reuters, το οποίο επισημαίνει πως «τα προγνωστικά είναι κόντρα στην επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας».

«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει υποστήριξη για τον υποψήφιο της κυβέρνησης που προορίζεται για αρχηγός του κράτους σε μια ψηφοφορία που έχει τρία στάδια και ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου» μεταδίδει.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο πρωθυπουργός μπορεί να τα καταφέρει μόνο αν πείσει κάποιους από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αλλάξουν γραμμή.

«Ο Αντώνης Σαμαράς επίσπευσε τη διαδικασία κατά δύο μήνες, παίρνοντας ουσιαστικά ένα ρίσκο, καθώς μια πιθανή απόρριψη του υποψηφίου του από τη Βουλή θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, τις οποίες είναι πιθανό να κερδίσουν οι αριστεροί που τάσσονται εναντίον της διάσωσης από την τρόικα. Για να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται 180 ψήφους από τις 300 έδρες της Βουλής, αλλά έχει την εγγυημένη στήριξη μόλις 155 βουλευτών» υποστηρίζει επίσης το Reuters.

Διαβάστε επίσης:
Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014, 11:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης