Τα ψιλά γράμματα των όρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές αποκαλύπτονται με τη σύναψη του Τεχνικού Μνημονίου Συνεργασίας (ΤMU), το οποίο φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο» σε περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη», σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας που συνοδεύει το επικαιροποιημένο μνημόνιοΠεριλαμβάνονται αυστηροί όροι για τις περικοπές δαπανών όταν ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», πλαφόν 0,2% του ΑΕΠ στην εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από το πρωτογενές πλεόνασμα και συγκεκριμένοι κανόνες στην αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας το Eurogroup της 11ης Ιουλίου θα αποτελέσει την αφετηρία του νέου κύκλου των προκαταρκτικών συζητήσεων κυβέρνησης και δανειστών για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο δρόμος προς τη δόση του Σεπτεμβρίου είναι στρωμένος με προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή: τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, τα ειδικά μισθολόγια κ.ά.

Το… μάρμαρο πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Τεχνικό Μνημόνιο αναγράφεται ρητά -σύμφωνα με ανάλυση του capital- το πλαίσιο που θα ισχύει για τον «κόφτη» δαπανών σε περίπτωση που υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα το 2017.

Ορίζεται ότι η περικοπή (που μπορεί να φτάσει το 2017- 2019 τα 3,5 δισ. ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ) πρέπει να είναι «καθαρή». Δηλαδή, τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε μετά την απώλεια (π.χ. φορολογικών εσόδων/εισφορών) να προκύπτει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ορίζονται, επίσης, οι επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα από κάθε πεδίο περικοπών δαπανών:

– από συντάξεις χάνεται το 15%
– από μισθούς και αποδοχές χάνεται το 45% και
– από καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά υπηρεσίες το 19,3% (λόγω έμμεσων φόρων).

Προσφυγικό

Για το προσφυγικό και την εξαίρεση δαπανών που δεν καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική ρήτρα: ότι η συνολική εξαίρεση δεν πρόκειται να υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου τα 350 εκατ. ευρώ. Και τούτο όταν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2015 και με τα σύνορα ανοιχτά, οι δαπάνες του προσφυγικού άγγιξαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, δεν θα εξαιρούνται δαπάνες για μισθούς και αποδοχές μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για να εξαιρεθεί η δαπάνη θα πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη με εκ των υστέρων μελέτη, ενώ θα εξαιρείται και όποια καθυστέρηση στην καταβολή επιδοτήσεων της Ε.Ε. που συνδέονται με το προσφυγικό.

Ρήτρες

Ορίζεται επίσης ο νέος πολύ πιο αυστηρός μηχανισμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (5,5 δισ. ευρώ σήμερα). Υπάρχει ρήτρα που προβλέπει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών, αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.

Πίνακας euro2day

Ποιες ΔΕΚΟ μεταφέρονται στο νέο υπερταμείο

Στο νέο υπερταμείο θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο η συμμετοχή του Δημοσίου σε άλλες οκτώ κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτηριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ.

Όπως είναι γνωστό, στον νόμο για την εφαρμογή του προβλέπεται πως θα μεταφερθούν στο υπερταμείο οι έξι πρώτες κρατικές εταιρείες και συγκεκριμένα οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Στη συμφωνία με τους δανειστές προβλέπεται, επίσης, πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η λίστα, ώστε να μεταφερθούν στο υπερταμείο όλες οι κρατικές εταιρείες.

H EAB εξαιρείται από το υπερταμείο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης