Πολύ συζήτηση, καμία ουσιαστική προσέγγιση στην επίλυση του προβλήματος. Το τετ α τετ Σόιμπλε – Βαρουφάκη στο Βερολίνο διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για «μακρά και εποικοδομητική συνάντηση», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς ειπώθηκε. «Δεν διαπραγματευόμασταν. Θέταμε κοινό τόπο» είπε. Από τη μεριά του ο Γερμανός αξιωματούχος δεν προέβη σε κάποια τοποθέτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Διάσταση απόψεων στη συνάντηση Σόιμπλε-ΒαρουφάκηΠηγές του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκαναν, πάντως, λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ανδρών. «Μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι υπήρξε κοινός τόπος ως προς τη δομή του προβλήματος, διαφορετική προσέγγιση ως προς το είδος της λύσης» επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου.

Το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε στη σκιά της κριτικής Γιούνκερ – Σουλτς κατά του Αλέξη Τσίπρα και του κοινού μηνύματος Ομπάμα – Μέρκελ από τη Σύνοδο των G7 στη Βαυαρία για μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται πως σήμερα αρχίζουν εκ νέου οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση λύσης. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι εξουσιοδοτημένη να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές για την επίτευξη μιας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».

«Ιστορικό καθήκον η συμφωνία»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για δύσκολες ώρες που διανύει η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τους εκλεγμένους πολιτικούς να αναλάβουν την ευθύνη τους για το μέλλον των δύο αυτών θεσμών.

«Ο κ. Σόιμπλε και εγώ είχαμε μία μακρά, παραγωγική συζήτηση. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την Ευρωζώνη. Είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας λόγο για «ιστορικό καθήκον».

«Έχουμε κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός ήταν η προσπάθεια να επιτύχουμε μία από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνηθείσα λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών, εβδομάδων, μέχρι να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία» πρόσθεσε.

Συναντήσεις και ομιλία Βαρουφάκη
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ταξίδεψε στο Βερολίνο στο πλαίσιο επαφών του με Γερμανούς πολιτικούς από τα κόμματα Die Linke, SPD, Πράσινοι.

Η επίσκεψη Βαρουφάκη στη γερμανική πρωτεύουσα ολοκληρώνεται με ομιλία του σε εκδήλωση στον γαλλικό Καθεδρικό, που διοργανώνουν τα ιδρύματα «Humboldt- Viadrina Governance» και «Hans Buckler».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την είσοδό του


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης