Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με μήνυμά του στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον ΙούνιοΕυρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι η έγκριση δόθηκε μέσα σε ένα λεπτό και κατόπιν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν την απόφαση αυτή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανήρτησε επίσης ένα μήνυμα στο Twitter, όπου έγραφε «Ενότητα στην πράξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον Ιούνιο, μετά τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων διαρθρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των Βρετανών πολιτών στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, λόγω της παρουσίας περίπου 70.000 Ελλήνων στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και των πάνω από 40.000 Βρετανών που κατοικούν ή και έχουν ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα.

2. Τις βρετανικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ (τρέχουσες αλλά και μετά την αποχώρηση, πέραν του 2019).

3. Τη διατήρηση των επιτευγμάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία και το καθεστώς κυκλοφορίας στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου με τα κράτη-μέλη. Το ζήτημα αυτό αφορά κυρίως τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας, Γιβραλτάρ-Ισπανίας και σε ένα μικρότερο βαθμό την Κύπρο και τις Βρετανικές Βάσεις στο νησί.

Άλλα θέματα σχετίζονται με τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ σε εκκρεμούσες υποθέσεις, την ομαλή λειτουργία επιχειρήσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς και με τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Το περίεργο αίτημα της Ελλάδας

«​Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και τα αποτελέσματα αυτών, δεν συνιστούν κανενός είδους νομικό ή πολιτικό προηγούμενο για άλλη πράξη εντός της ΕΕ και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες»
Για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης -η οποία έγινε αποδεκτή και στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit θα συμπεριληφθεί δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι κατευθυντήριες γραμμές, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και τα αποτελέσματα αυτών, δεν συνιστούν κανενός είδους νομικό ή πολιτικό προηγούμενο για άλλη πράξη εντός της ΕΕ και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες- ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε με την ιδιότητα του πρατηρητή.

Στην παρέμβαση του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και χαρακτήρισε “ανησυχητικό” το γεγονός αν η Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο κινηθεί σε ένα ποσοστό κοντά στο 40%. Μια τέτοια εξέλιξη αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι και το γεγονός πως ούτε καν οι ψηφοφόροι του Μακρόν επιδοκιμάζουν τη σημερινή Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επαίνεσε τον κ. Τσίπρα για το τηλεφώνημα που έκανε την επομένη των εκλογών στον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι έδωσε το “σωστό σήμα”, όπως το “σωστό σήμα” έδωσε και η δήλωση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδίως στα Σκόπια. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και βασικός άξονας για τη σταθεροποίηση σε οποιασδήποτε χώρα των Βαλκανίων.

Η σημερινή συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν η τελευταία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη συμπαράσταση του στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο κ. Ολάντ είχαν χαλαρή συζήτηση. Ο κ.. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ολάντ να επισκεφθεί την Ελλάδα το καλοκαίρι με άνεση για ξεκούραση, χωρίς τα καθήκοντα του Προέδρου, και ο κ. Ολάντ είπε ότι είναι μια καλή ιδέα και μπορεί να πάει έναν μήνα στην Ελλάδα κι έναν μήνα στην Πορτογαλία.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας πρότεινε στους ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να προσκαλέσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, ως εκλεγμένο Πρόεδρο της Γαλλίας στη Σύνοδο, με την ιδιότητα του παρατηρητή από τα δεξιά, εξήγησε, όπως συμμετέχει με την ίδια ιδιότητα ο Αλέξης Τσίπρας, από τα αριστερά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

«Νομίζω ότι σήμερα είχαμε μια γρήγορη διαδικασία, καθώς εκφράστηκε η ομοφωνία των 27, το οποίο είναι και μία ένδειξη ισχυρής ενότητας. Εκφράστηκε η ομοφωνία των 27, σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit, για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νομίζω ότι η πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα θα είναι πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, να ακολουθήσουμε ένα σχετικά φιλόδοξο, κατά την άποψή μου, χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, εκτίμησή μου είναι ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα είναι το ίδιο εύκολη, όσο ήταν και η διαδικασία σήμερα και η σύντομη συνεδρίασή μας.

Η διαδικασία θα είναι δύσκολη, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι και πολύπλοκα τα ζητήματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως, υπάρχει και το κρίσιμο θέμα, το χρηματοοικονομικό και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο, το οικονομικό σκέλος.

Από την άλλη πλευρά, οφείλω να πω ότι προτεραιότητά μας -και ορθά- αποτελούν οι πολίτες μας που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Και εμείς οι Έλληνες, έχουμε πάνω από 70.000 Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται εκεί.

Προτεραιότητά μας, επίσης, είναι η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων, καθώς και η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των τουριστικών ροών από τη Μεγάλη Βρετανία.

Και νομίζω, βέβαια, ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, κατά την οποία, επαναλαμβάνω, το πιο δύσκολο από τα εξαιρετικά περίπλοκα θέματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, θα είναι το χρηματοοικονομικό.

Υπήρξε η συναίνεσή μας στα δίκαια αιτήματα επιμέρους κρατών για τις ειδικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία. Αναφέρομαι, ιδίως, στην Ιρλανδία, όπου έχει ένα ειδικό καθεστώς και θα πρέπει να διατηρηθεί βεβαίως. Το είχε από πριν, νομίζω από το 1922, ένα ειδικό καθεστώς ελεύθερης διακίνησης πολιτών. Αναφέρομαι και στις σχέσεις Ισπανίας-Βρετανίας και ειδικότερα στο Γιβραλτάρ.

Εν τούτοις, ζητήσαμε να κατατεθεί ρητώς στα πρακτικά η διευκρίνιση, ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα αποτελεί, ούτε στο πολιτικό ούτε στο νομικό του σκέλος, δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.

Και αυτό νομίζω ότι είναι σαφές πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση της αποχώρησης μιας χώρας, που ήταν για πολλά χρόνια κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διαφορετικό πράγμα από τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.

Νομίζω, λοιπόν, ότι σήμερα ανοίγει ένας κύκλος, ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος. Το Brexit, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα γεγονός δυσάρεστο, που συνέβη, κυρίως, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος.

Τα διδάγματά μας, λοιπόν, πρέπει να είναι σαφή. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά οι 27 εναπομείναντες, που και στη Ρώμη επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να δουλέψουμε για μια καλύτερη πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, νομίζω ότι η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου.

Σας ευχαριστώ».

Πνεύμα ενότητας στην ΕΕ ενόψει Brexit

Το πνεύμα ενότητας που επικράτησε στη σημερινή συνοδό των 27 στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκαν ομόφωνα οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για το Brexit, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.

Ο Ντ. Τουσκ είπε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα και μέσα στα τέσσερα πρώτα λεπτά.

“Έχουμε την ομόφωνη στήριξη μεταξύ των 27 κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων και μια ισχυρή πολιτική εντολή για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όχι μόνο για την ουσία, αλλά και για τη μέθοδο που θα ακολουθήσουμε”, δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε επίσης ότι πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με τη Μ. Βρετανία, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, στο οικονομικό ζήτημα και στο θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι ακόμα νωρίς να προβλέψουμε πότε θα επέλθει αυτή η συμφωνία. Ο Ντ. Τουσκ τόνισε, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αξιολογήσουν αν έχει γίνει επαρκής πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα περίπου 4,5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και πως πρέπει να δοθούν “πραγματικές εγγυήσεις”, τόσο για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη Μ. Βρετανία, όσο και για τους Βρετανούς πολίτες που μένουν σε χώρες της ΕΕ.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας των 27 σε αυτή τη διαβούλευση. Τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να ρυθμιστούν “οι όροι του διαζυγίου”, εξηγώντας ότι επί της ουσίας θα υπάρξουν δύο διαπραγματεύσεις: μία για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και μία για τις μελλοντικές σχέσεις του με την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναγνώρισε ότι θα πρόκειται για δύσκολες διαβουλεύσεις, στο βαθμό που αφορούν, όπως είπε, τους όρους ενός διαζυγίου. Κυρίως δε σε ο,τι αφορά την οικονομική πτυχή της αποχώρησης, είπε ο Γιουνκερ. Όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, τόνισε ότι δεν αρκεί να διατυπωθούν κάποιες αρχές, αλλά χρειάζονται “πραγματικές εγγυήσεις”.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, ο Γιούνκερ αρκέστηκε στην έκκληση να παραμείνουν, όπως είπε, οι Γάλλοι Γάλλοι, υπενθυμίζοντας τη συμβολή της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης