Η Αθήνα απέσυρε αργά τη νύχτα την πρόταση για αύξηση των εισφορών σε συντάξεις, με τους θεσμούς να ζητούν νέα ισοδύναμα μέτραΑντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήξη του τελεσιγράφου που απηύθυναν το βράδυ της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των δανειστών, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να έχει υπαναχωρήσει από τις θέσεις της μέχρι τις 12.00 σήμερα, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας Συνόδου Κορυφής, ακόμη κι εντός της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες


Οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις, που ολοκληρώθηκαν στις 02.06 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενέτειναν τον ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κλήθηκε να υπερασπιστεί τις εναπομείνασες «κόκκινες γραμμές» της χώρας, με τον χρόνο να κυλάει σε βάρος του, τόσο στο εσωτερικό (βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) όσο και στο εξωτερικό.


Ο 13ος όροφος του κτηρίου που στεγάζει το γραφείο του Γιούνκερ και όπου διεξήχθη η συνάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο η ελληνική αποστολή όσο κι οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν αμίλητοι από το 13ώροφο κτήριο των Βρυξελλών, χωρίς να αποκαλύψουν τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.


Η αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας από το κτήριο της Κομισιόν

Νωρίτερα, η ολιγόλεπτη συνεδρίαση του Eurogroup, το βράδυ της Τετάρτης, «έδειξε» ότι το βάρος της συμφωνίας θα μοιραστεί στις πλάτες των τεχνικών κλιμακίων, καθώς και του Αλέξη Τσίπρα, που δέχθηκε πιέσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να συνθηκολογήσει με τους θεσμούς, οι απαιτήσεις των οποίων παρουσίαζαν αυξητική τάση όσο οι ώρες περνούσαν. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, παρέμενε αμετακίνητη στις θέσεις της.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η Αθήνα απέσυρε αργά τη νύχτα την πρόταση για αύξηση των εισφορών σε συντάξεις, με τους θεσμούς να ζητούν νέα ισοδύναμα μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται από τις 07.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από τις 10.00 το πρωί έχει νέο γύρο συνομιλιών.


Η άφιξη του Γιάννη Βαρουφάκη στο κτήριο της Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, αποκάλυψε ότι «μέχρι τη Δευτέρα η συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί τόσο από το ελληνικό όσο και από το γερμανικό κοινοβούλιο».

Το Μαξίμου, πλέον, βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας (των αντιλαϊκών μέτρων) και  Χάρυβδης (των απρόβλεπτων αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…«Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Σάββατο, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα χρήματα που απαιτούνται για να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις» προσέθετε το δημοσίευμα.

Πέραν των απαιτήσεων των δανειστών, η ελληνική αποστολή είχε να αντιμετωπίσει και την… «ξινή διάθεση» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι δυσαρεστημένοι και εκνευρισμένοι, καθώς για τρίτη φορά σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας συνήλθε έκτακτο Eurogroup, δίχως να υπάρξει θετική έκβαση. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αρνείται να συμβιβαστεί με τα έκτακτα μέτρα που προτείνουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  καθ’ οδόν για το κτήριο της Κομισιόν, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης

Όπως όλα δείχνουν, η διαπραγμάτευση μπαίνει, μέσα στις επόμενες ώρες, στην πλέον κρίσιμη φάση της, με τους δανειστές να ζητούν την επιβολή των σκληρών θέσεών τους και το Μαξίμου να βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας (των αντιλαϊκών μέτρων) και Χάρυβδης (των απρόβλεπτων αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…

Οι ανοιχτές πηγές της διαπραγμάτευσης:

1) η κυβέρνηση επιμένει σε ρητή δέσμευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

2) οι πιστωτές εμμένουν στην άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και στην κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2017

3) οι θεσμοί ζητούν να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις περίθαλψης και συνταξιοδότησης του ΟΓΑ με τα άλλα ταμεία ή να καταργηθεί ο ΟΓΑ και να απορροφηθούν οι ασφαλισμένοι του από το ΙΚΑ

4) οι πιστωτές  δεν θέλουν να αυξηθεί η ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων κατά 3,9 μονάδες, η οποία θα επιβαρύνει κατά 1% τους μισθωτούς και 2,9% τις επιχειρήσεις, αλλά να αυξηθεί η εισφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους συνταξιούχους από το 4% στο 6% και να επεκταθεί και στις επικουρικές συντάξεις – η Αθήνα πλέον αρνείται να αυξηθούν οι εισφορές των συνταξιούχων

5) οι θεσμοί ζητούν αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από το 13%

6) απόκλιση υφίσταται μεταξύ Αθήνας και πιστωτών στο ύψος του δημοσιονομικού κενού

7) η απαίτηση των εταίρων είναι η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων να γίνει στο 28% και όχι στο 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά

8) οι θεσμοί ζητούν να καταργηθεί η έκπτωση φόρου για τα καύσιμα και να καταβάλλουν προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματά τους.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης
 
Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις κρίσιμες εξελίξεις πριν και μετά τη συνάντηση Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών:

Last Update : 2015/06/25 02:33

Sort by :

  Αμετακίνητη στις θέσεις της η ελληνική πλευρά, αναφέρουν Έλληνες αξιωματούχοι

Ολοκληρώθηκε μετά απο περίπου δύο ώρες και η δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών θα συνεχισθούν αύριο στις 10:00, ώρα Ελλάδος.

Πριν από την συνάντηση θα συναντηθούν στις 7 το πρωί, ώρα Ελλάδος τα τεχνικά κλιμάκια.Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της .

Στη συνάντηση που κράτησε έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης μετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στις συνομιλίες συμμετείχε επίσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. 

  Στις 6:00 το πρωί (τοπική ώρα) θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων

Την πληροφορία μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Euronews, Efi Koutsokosta

  Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

  Ευρωπαϊκά μέσα αναμεταδίδουν την πληροφορία περί συνέχισης των συνομιλιών το πρωί της Πέμπτης

  Η αποχώρηση της ελληνικής αποστολής

  Η αποχώρηση των αντιπροσωπειών

  Στις 9:00 το πρωί ενδέχεται να συνεχιστεί η συνάντηση, σύμφωνα με την ΕΡΤ

  Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία

  Αποχωρούν όλες οι πλευρές – Δεν γίνονται δηλώσεις

  Ολοκληρώθηκε στις 2:06 η συνάντηση

  Κανείς δεν κοιμάται στο ανώτερο πάτωμα του κτηρίου της Κομισιόν, αναφέρει η ανταποκρίτρια του φινλανδικού πρακτορείου

  Bloomberg: Αποχώρησαν Ντράγκι – Λαγκάρντ από το κτήριο της Κομισιόν

  Σόιμπλε: Δεν θα δεχτούμε συμφωνία που δεν θα εγκρίνει το ΔΝΤ

  Η άφιξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο κτήριο της Κομισιόν

Φωτογραφία: Άρης Οικονόμου

  Νωρίτερα, η άφιξη της ελληνικής αποστολής στο κτήριο που πραγματοποιούνται οι διαβουλεύσεις

  Υπό σκληρές συνθήκες εργάζονται οι ανταποκριτές των ενημερωτικών Μέσων στις Βρυξέλλες

  Από λεπτό σε λεπτό καταφθάνει στο κτήριο της Κομισιόν ο Γιάνης Βαρουφάκης

  Reuters: Μέχρι τη Δευτέρα, η συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί τόσο από το ελληνικό, όσο και από το γερμανικό κοινοβούλιο

“Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να κρατήσουν μία έως δύο ημέρες ακόμη. Ενδέχεται να υπάρξει και νέο Eurogroup”, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

“Μέχρι τη Δευτέρα, η συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί τόσο από το ελληνικό, όσο και από το γερμανικό κοινοβούλιο”, προσθέτει επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

“Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Σάββατο, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα χρήματα που απαιτούνται για να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις”, καταλήγει το δημοσίευμα.

  Τα φώτα είναι ακόμη ανοιχτά στον 13ο όροφο της Κομισιόν όπου ο Τσίπρας συναντά τους δανειστές

Φωτογραφία από τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου, Danny Kemp.

  Ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας La Stampa με μάσκα νυκτός στις Βρυξέλλες…

  Και ο Γερούν Ντάισελμπλουν στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις

  Παυλόπουλος: Είμαστε στην Ευρώπη και παλεύουμε να την αλλάξουμε

«Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη» διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης σε μεταπτυχιακούς φοιτητές Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

  Σταύρος Θεοδωράκης: Νομίζω ότι θα υπάρξει απόψε συμφωνία

  Επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πιστωτές εκβιάζουν την Ελλάδα

Σε μήνυμά της, η πρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Γκάμπι Ζίμερ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε ότι είναι ντροπή για την Ευρώπη ο εκβιασμός της Ελλάδας.

«Είναι στο χέρι της Συνόδου Κορυφής να σταματήσει αυτή την απαίσια στρατηγική» κατέληξε η Γερμανίδα πολιτικός.

  Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ. Οι επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανησυχούν για τις εξελίξεις σχετικά με την ελληνική οικονομία

  Και ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στις Βρυξέλλες

  Αρχίζουν από στιγμή σε στιγμή οι διαβουλεύσεις

  Σαμαράς: Νέος κυβερνητικός σχηματισμός χωρίς τον Τσίπρα

Την εκτίμηση πως αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή θα πρέπει να υπάρξει ένας άλλος κυβερνητικός σχηματισμός, κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Crash.

  Στο κτήριο όπου θα διεξαχθεί η νέα συνάντηση Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών έφτασε ο πρωθυπουργός

  Κυβερνητικοί αξιωματούχοι: Η Αθήνα απέσυρε την πρόταση για αύξηση των εισφορών σε συντάξεις

Load more


Πατήστε εδώ για να δείτε τι προηγήθηκε

Διαβάστε επίσης: 
















σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης