LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΣΤΟ GR ΚΑΙ ΣΤΟ ZOUGLA.GR

Την κατανομή των ευθυνών για την υπόθεση της ΕΡΤ μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών τους εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επέλεξαν οι Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταφεύγουν στις Κ.Ο. αφού ως φαίνεται τα πράγματα περιπλέκονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με υπουργούς του στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, για να καταφύγουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση έφτασε σε σημείο, όπου οι Βενιζέλος και Κουβέλης ήταν αδύνατον να το διαχειριστούν από μόνοι τους, αφού δεσμεύονται από τις αποφάσεις βουλευτών και στελεχών τους που ελήφθησαν νωρίς το απόγευμα σε αντίστοιχες συσκέψεις.

Για άλλη μία φορά το ΣτΕ διαδραματίζει ρόλο «από μηχανής Θεού» αφού συνεδρίασε την Πέμπτη μετά τις 18.00 προκειμένου να συζητήσει επί της ουσίας για την προσφυγή κατά της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά την ΕΡΤ ΑΕ. Η συζήτηση του ΣτΕ έληξε περί τις 20.30 το βράδυ και αναμένεται με αγωνία να ανακοινωθεί εάν η απόφαση του Σώματος θα εκδοθεί εντός των επομένων ωρών ή νωρίς το πρωί της Παρασκευής. 

Εάν υπάρξουν δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών αυτές θα πραγματοποιηθούν μετά τη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι αφίξεις των πολιτικών αρχηγών

Στις 20.50 έφτασε στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς, άρτι αφιχθείς από τη Βιέννη όπου συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πέντε λεπτά αργότερα, μετέβη εκεί ο κ. Κουβέλης και στις 20.59 ο κ. Βενιζέλος.

Aναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις

Στη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας και την αποψινή συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων είναι στραμμένα τα βλέμματα των εργαζομένων της ΕΡΤ, που αγωνιούν για το μέλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Εν τω μεταξύ, στο ΣτΕ από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται εργαζόμενοι, καθώς στις 18.00 ξεκίνησε  -κεκλεισμένων των θυρών- η συνεδρίαση του τμήματος Αναστολών της Ολομέλειας προκειμένου να εξετάσει την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία ζητά την αναστολή της επίμαχης απόφασης των κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου περί κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ κατέθεσε και επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη δια της οποίας «εκφράζει τη θλίψη του».  Από τον ρόλο του διευθυντή των Μουσικών Συνόλων, που είχε διατελέσει, τονίζει ότι «δεν μπορεί να διανοηθεί ότι σε ηλικία 88 ετών θα έπρεπε να υποστηρίξει το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ρόλος της Τέχνης είναι τόσο σημαντικός για την ύπαρξη ενός έθνους».

«Λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση 19 ετών από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, αντί για φόρο τιμής στη μνήμη του, θα κλείσουμε τη χορωδία που ίδρυσε το 1977»; αναρωτιέται με βαθιά πικρία αλλά και οργή ο μεγάλος Έλληνας.

Σημειώνεται πως την υπόθεση θα υποστηρίξουν έναντι του ΣτΕ και δικηγόροι της Ένωσης επικαλούμενοι παραβίασης της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Θα υποστηρίξουν ότι ακόμη κι αν κλείσει ή καταργηθεί μια δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση θα πρέπει να έχει προηγηθεί διαβούλευση – προειδοποίηση στους εργαζόμενους. Άρα οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τους νομικούς της ΠΟΣΠΕΡΤ όχι μόνο είναι ακύρως απολυμένοι, αλλά το σύνολο του προσωπικού πρέπει να θεωρηθεί εν ενεργεία. Επίσης, θα επισημάνουν ότι η νέα ΚΥΑ που ακολούθησε την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ με την οποία ορίζεται αρμόδιος για την επαναλειτουργία των πομπών και τη συνέχιση του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος είναι ο διαχειριστής Γκίκας Μάναλης και όχι οι δύο υπουργοί Στουρνάρας και Κεδίκογλου, δεν φέρει την υπογραφή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Αρχικά στη διάσκεψη θα παραβρεθούν οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, όπως και οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Κ. Μενουδάκος, ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης καθώς επίσης και σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Ρόζος, Μιχ. Βηλάρας και Μαρία Καραμανώφ θα συσκεφθούν για την τύχη της αίτησης αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Προσφυγή στον Άρειο Πάγο

Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και όργιο φημών για το μέλλον της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι κοινοποίησαν το σχέδιο για προσφυγή στον Άρειο Πάγο, ενώ παράλληλα διεμήνυσαν ότι θα προχωρήσουν και στην υποβολή μηνύσεων εναντίον όσων κρατούν κλειστούς τους πομπούς. Τα παραπάνω ανέφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη, επισημαίνοντας ότι δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα.

«Όλοι αναγνωρίζουμε και ξέρουμε καλά τη σημαντικότατη συμβολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην πορεία της πατρίδας, τον εκδημοκρατισμό της και την αντικειμενική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Ξέρουμε ότι η ΕΡΤ χρειαζόταν μια αναμόρφωση για τον τρόπο που λειτουργεί ώστε να μπορέσει να γίνει κερδοφόρα και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την αντικειμενική ενημέρωση» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «ζητούμε, αφού αναμορφωθεί, να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό για λόγους εθνικούς, κοινοτικούς και ενημέρωσης των Ελλήνων ομογενών. Θέλω να ζητήσω να αντιληφθούν όλοι τη σπουδαιότητα ύπαρξης της ΕΤ3, ενός καναλιού που αποτελούσε κανάλι πρότυπο και για τα τρία κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Θα πρέπει στο νέο σχήμα που θα προκύψει να υπάρχει σε κάθε περίπτωση το ανεξάρτητο κανάλι της ΕΤ3 που θα καλύπτει την περιφέρεια της χώρας».

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013, 20:47

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης