Ήταν αναπόφευκτο, εν όψει μάλιστα και των εξελίξεων, να ξεσπάσει κάποια στιγμή η κυρίαρχη αντίφαση στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Πριν από δύο εβδομάδες περίπου σημειώθηκε το πρώτο «επεισόδιο», όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Αριστερού Ρεύματος στον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως στον Συνασπισμό, κατέθετε κείμενο με απόψεις για τη διαμόρφωση της στρατηγικής, του προγράμματος και του χαρακτήρα του κόμματος, όπως αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί στο συνέδριο που διοργανώνεται για την επόμενη άνοιξη. Το κείμενο αυτό μειοψήφησε. Αντιθέτως, το κείμενο που κατατέθηκε από την άλλη πλευρά, δηλαδή του Τσίπρα, ήταν αυτό που έλαβε την πλειοψηφία. Το παιχνίδι είχε αρχίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ομολογούσε, μιλώντας στην τηλεόραση της Ζούγκλας, και υποστήριζε το αυτονόητο: «Αλίμονο, αν σε ένα κόμμα της Αριστεράς δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διάλογος». Πέρασαν μόλις δύο εβδομάδες και, εν όψει των αναμενόμενων εξελίξεων αλλά κυρίως λόγω της κυβερνητικής κρίσης που ενέσκηψε με τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και τα φαινόμενα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, η κρίση στην Κουμουνδούρου έλαβε νέες διαστάσεις.

Το πρωί της Πέμπτης και εντελώς αιφνιδιαστικά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, «κατέπληξε» τους συνομιλητές του δηλώνοντας με αφοπλιστικό τρόπο «όχι, δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε κανέναν». Η φράση αυτή ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων στο αντίπαλο εσωκομματικό στρατόπεδο. Επισήμως, η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της «κάλυψε» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου προχωρούν σε παραχάραξη των λεγομένων του εντοπίζοντας μία φράση και όχι το σύνολο της τοποθέτησής του.

Ήταν όμως νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης όταν εκδηλώθηκε η πρώτη ομοβροντία. Η Ρένα Δούρου, βασικό στέλεχος της πλευράς Τσίπρα και ομοϊδεάτισσα του Δραγασάκη, κατέπληξε με δημόσια ανακοίνωσή της, η οποία κατέληγε σε αφορισμό. Έγραφε η Ρένα Δούρου: «Είμαστε παρόντες και στις κυβερνητικές ευθύνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μισή ώρα αργότερα, το στέλεχος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μόνος πλέον εναπομείνας εκφραστής των «ανανεωτικών» μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «τιτίβιζε» στο Διαδίκτυο με τη φράση «Προσοχή στα αυτογκόλ», κάνοντας έκκληση να κυριαρχήσει η σοβαρότητα. Με λίγα λόγια, η εσωκομματική αναμέτρηση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, με τα δύο αυτά στελέχη της Κουμουνδούρου να σηκώνουν το γάντι και να απαντούν στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο τελευταίος είχε προηγουμένως μιλήσει στην τηλεόραση της Ζούγκλας και στην εκπομπή «Πολίτικη Κουζίνα». Βασικός υποστηρικτής του ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος εντάσσεται επίσης στο Αριστερό Ρεύμα. Ο μαχητικός συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας και αυτός στην εκπομπή «Πολίτικη Κουζίνα», έκανε λόγο για παραχάραξη των λεγομένων του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η φράση του επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό μεταξύ των στελεχών του κόμματος, καθώς ειπώθηκε εν μέσω κυβερνητικής κρίσης, αλλά και της ορατής προοπτικής αναδιάταξης ή ακόμα και κατάρρευσης του κυβερνητικού σχήματος. 

Είναι προφανές ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε «για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου» σε μία στιγμή που το σχοινί βρισκόταν στο γήπεδο του Μαξίμου, με το ΠΑΣΟΚ να καταρρέει, τη ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίζει τα εργασιακά και τον Αντώνη Σαμαρά να ακροβατεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Η επιλογή της χρονικής στιγμής, από ένα μάλιστα έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταθέσει την άποψη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει αποτελεί βεβαίως εσωκομματικό casus belli.

Οι δηλώσεις της Ρένας Δούρου και του Δημήτρη Παπαδημούλη

«Παρόντες και παρούσες και στις κυβερνητικές ευθύνες. Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι διαθέτουμε το μαγικό ραβδάκι των έτοιμων λύσεων… Ποτέ δεν προχωρήσαμε σε παροχολογίες. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης που από το βήμα της ΔΕΘ δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια. Δεν είπε “λεφτά υπάρχουν” αλλά ούτε και πρότεινε ισοπεδωτική λιτότητα. Με συναίσθηση των ευθυνών που επιβάλλει η σημερινή συγκυρία, σκιαγράφησε με σαφήνεια το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: μακριά από τον κρατισμό, μακριά από την ιδιωτική κερδοσκοπία. Με έμφαση στη δημόσια και κοινωνική οικονομία και στη βάση των παραγωγικών συμπλεγμάτων, στο πλαίσιο της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Σήμερα, που η τρικομματική κυβέρνηση παραπαίει. Σήμερα που κλείνει ο ιστορικός κύκλος ενός ιστορικού κόμματος, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα που ο λαός μας αντιλαμβάνεται ότι η συμφωνία για τα επώδυνα μέτρα δεν θα φέρει τον πακτωλό χρημάτων, που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά στοχεύει στην ισοπέδωση της κοινωνίας και της οικονομίας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εμάς, τους πολίτες και για τις νέες γενιές.

Σήμερα, λοιπόν, όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ για να ανατρέψουμε αυτούς τους σχεδιασμούς, δηλώνουμε παρόντες, με συναίσθηση των δυσκολιών. Δεν είναι τώρα η ώρα των αμφιταλαντεύσεων αλλά της μεγάλης ευθύνης.

Δηλώνουμε παρόντες στους αγώνες. Παρόντες και στις κυβερνητικές ευθύνες. Γιατί, όπως επεσήμανε χθες από το Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο μία κυβέρνηση με πυρήνα της τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί να δώσει ελπίδα στον λαό και διέξοδο στη σημερινή τριπλή κρίση: οικονομική, πολιτική και κοινωνική.
Σε αυτό το προσκλητήριο δηλώνουμε παρόντες και παρούσες» αναφέρει η ανακοίνωση της κας Δούρου.

«Προσοχή στα αυτογκόλ». Με αυτήν τη φράση ο κ. Παπαδημούλης απαντά εμμέσως στην πρωινή δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Οι καιροί απαιτούν από το ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλίες, συλλογικότητα, αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και ευθύνη. Προσοχή στα αυτογκόλ και τις πεπονόφλουδες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης