Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τους θεσμούς έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τους θεσμούς έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ«Τόσο εγώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμη παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και παιχνίδια σε βάρος της ενότητας της Ε.Ε.» διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός έπειτα από το ραντεβού στο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανήσυχος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά των «αμετανόητων πιστωτών», όπως τους χαρακτήρισε, στους οποίους απέδωσε την ευθύνη για την καθυστέρηση των διαβουλεύσεων.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία και στο Eurogroup της Mάλτας («το άτυπο διευθυντήριο της Ε.Ε.», όπως το αποκάλεσε), τότε θα πρέπει να διεξαχθεί κατά τον ίδιο έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται και σήμερα, αλλά εκ του μακρόθεν μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι προηγήθηκε

Σε καλό κλίμα, αλλά στη σκιά του χθεσινού «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ κατά τη διάρκεια του τετ α τετ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία των διαβουλεύσεων, σημειώνοντας πάντως ότι «είμαστε ακόμη μακριά από ένα ”οικονομικό success story”».

«Η Ελλάδα και η Αθήνα είναι σαν δεύτερο σπίτι μου. Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αλληλεγγύη» είπε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, εξέφρασε την αισιοδοξία πως λόγω της «αποφασιστικότητας και του πραγματισμού σας είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση».

«Πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αφήσουμε πίσω την κρίση» ανέφερε λαμβάνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και ασφαλή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, επικοινωνίας και ορισμού των προτεραιοτήτων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο προσφυγικό και στη συμφωνία με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «εύθραυστη». Κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Τουσκ και τους εταίρους να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση και την εφαρμογή της.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης