Ο Κώστας Καζανάς πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Παρεξήγηση», του Αλμπέρ Καμύ,σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη στο θέατρο «Radar».

Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται το Γιαν που επιστρέφει στην κεντρική Τσεχία, στο πανδοχείο της αδελφής και της μητέρας του έπειτα από είκοσι δύο χρόνια απουσίας και παραμονής του στο Νότο.Η μητέρα δεν αναγνωρίζει το γιο της και εκείνος δεν αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα. Οι δυο γυναίκες υπνωτίζουν, δολοφονούν και ληστεύουν τον επισκέπτη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα από το έργο του «Η Παρεξήγηση», ο Αλμπέρ Καμύ επιχειρεί να αναπαράγει εκ νέου, σε έναν σύγχρονο μύθο, το αρχαίο θέμα του μοιραίου, θέτοντας ερωτήματα υπαρξιακά και φιλοσοφικά, ταυτόχρονα. Το μοιραίο είναι τελικά αναπόφευκτο; Όποιος παίζει με την ζωή το πληρώνει; Ποια είναι η σχέση του παράλογου και της αυτοκτονίας; Πότε ο άνθρωπος παύει να επαναστατεί; Ποια είναι η σχέση του Θεού με τον άνθρωπο; Είναι ο Θεός σκληρός και άσπλαχνος; Ή μήπως ο άνθρωπος έχει πάψει να τον αναζητά μέσα του;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κώστας Καζανάς μίλησε στο zougla.gr και τόνισε τις ιδιαιτερότητες του ρόλου του
καθώς και τις ομοιότητες του με τον ήρωα που υποδύεται και αποκάλυψε τι τον συγκινεί στον ρόλο του και ποιά είναι τα μελλοντικά του σχέδια.

zougla.gr:  O Γιαν ο ήρωας που υποδύεστε υποτάσσεται στο μοιραίο. Τελικά η υποταγή στο μοιραίο είναι αναπόφευκτη;

Κώστας Καζανάς: O Γιαν διάλεξε να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του. Αυτή του η πράξη καθόρισε την μοίρα του. Άρα, όλα είναι θέμα επιλογής. Είναι στο χέρι του καθενός, το πως θα ζήσει. Ο τρόπος που ζούμε καθορίζει το μοιραίο.

Ο ρόλος σας είναι ένα φωτεινό ή σκοτεινό πρόσωπο τελικά;

Κάθε άνθρωπος είναι και φωτεινός και σκοτεινός. Εν δυνάμει καλός ή κακός. Είναι και πάλι θέμα επιλογής. Ο Γιαν ξεκινάει από το σκοτάδι, περνάει από το φως και καταλήγει πάλι στο σκοτάδι.

Ποιό είναι το μήνυμα της παράστασης;

Η αλήθεια. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να δηλώνουμε ποιοι είμαστε. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αλλιώς, αν παραστήσεις κάποιον άλλον από αυτόν που είσαι, γίνονται παρεξηγήσεις. Που κάποιες φορές είναι μοιραίες.

Έχετε κοινά στοιχεία με τον ήρωα που υποδύεστε;

Ναι, έχουμε κοινά στοιχεία στον χαρακτήρα, τα οποία άλλα είναι στον ίδιο βαθμό με αυτά του Γιαν, άλλα σε μικρότερο ποσοστό και άλλα σε μεγαλύτερο.

Tι σας συγκινεί στον χαρακτήρα που υποδύεστε;

Η τόλμη του να αφήσει πίσω μια ωραία ζωή, για να είναι εντάξει σε αυτό που θεωρεί ότι έχει καθήκον να πράξει. Να βοηθήσει την μητέρα του και την αδερφή του να γίνουν ευτυχισμένες.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Θα σκηνοθετήσω μια παράσταση, που το έργο έχει να κάνει με το πόσο καταστροφικός μπορεί να γίνει ο άνθρωπος για «ψύλλου πήδημα».

Μετάφραση, Σκηνοθεσία, Φωτισμοί: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνογραφία και Ενδυματολογία: Ειρήνη Παγώνη
Μουσική Επιμέλεια: Πάνος Φορτούνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Παναηλίδου

Παίζουν:

Μητέρα : Μαρία Σκούντζου
Μάρθα : Αναστασία Παπαστάθη
Υπηρέτης : Γιώργος Βούτος
Γιαν : Κώστας Καζανάς
Μαρία : Ηλέκτρα Αρσενίδoυ

Παραστάσεις:

Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ.
Παρασκευή γενική είσοδος 10 € Σάββατο και Κυριακή 15 ευρώ κανονικό,
10 ευρώ φοιτητικό, άνω των 65 και κάτω των 23 ετών 5 ευρώ άνεργοι και ατέλειες.

Θέατρο Radar
Πλατεία Αγίου Ιωάννη Κυνηγού 13
Σταθμός Μετρό «Άγιος Ιωάννης» Τηλέφωνο 210.97.69.294.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης