Το γλυπτό «Κρίση» του Τάσου Νυφαδόπουλου κλείνει στις 26 Απριλίου του 2016 ένα χρόνο που αποτελεί κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού και σύμβολο της παγκόσμιας κοινωνικοοικονομικής κρίσης, προβάλλοντας τις βαθιές συνέπειές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το επιβλητικό μέγεθός του και η εκφραστικότητά του καθηλώνουν το βλέμμα και προκαλούν παγκόσμιο ενδιαφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ενώ έχουν γράψει για αυτό μεγάλες εφημερίδες του ξένου τύπου μεταξύ των οποίων οι Guardian, New York Times , Washingtonpost, καθώς και το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua και το Aμερικάνικο Πρακτορείο Ειδήσεων Associated Press. Στον ένα χρόνο από την δημιουργία του γλυπτού, η διάδραση του κόσμου με αυτό φανερώνουν τον καταλυτικό ρόλο της τέχνης ως διαμορφωτή της συλλογικής μνήμης.

Ταξιδεύοντας τον κόσμο μέσα από τα άρθρα που γράφτηκαν για αυτό, ανάγεται σε ένα σύμβολο που μεταφέρει μνήμες, όνειρα και συναισθήματα προκαλώντας τον κόσμο να προβληματιστεί και να εκφράσει τα ποικίλα συναισθήματα του γύρω από την κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η κρίση δείχνει να έχει ριζώσει βαθιά στην κοινωνία μας λαμβάνοντας συνεχώς καινούργια πρόσωπα με την προσφυγική κρίση να κορυφώνεται στις μέρες μας, η τέχνη καλείται να γίνει πηγή έμπνευσης, δύναμης και ψυχικής ανάτασης. Το γλυπτό «Κρίση» έχει αποτελέσει ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα δημιουργικής απάντησης έναντι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δείχνοντας ότι μέσα από την κρίση μπορεί να παραχθεί κάτι νέο και διαφορετικό.

Προσεχώς θα πραγματοποιηθεί έκδοση τόμου αφιερωμένο στο γλυπτό «Κρίση» που θα φιλοξενεί όλα τα άρθρα που γράφτηκαν με αφορμή αυτό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα https://www.facebook.com/Nyfadopoulos/ .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης