Είναι ήδη γνωστό ότι το σεξ έχει πολλά οφέλη για τo σώμα. Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, όμως, δείχνουν ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τον εγκέφαλο του ανθρώπου αλλάζοντας τη βιοχημεία του με διάφορους τρόπους. Μια νέα μελέτη μάλιστα από τα πανεπιστήμια του Coventry και του Oxford συμπέρανε ότι η συχνή σεξουαλική επαφή σχετίζεται με βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 73 άνθρωποι (28 άνδρες και 45 γυναίκες), ηλικίας ανάμεσα στα 50 και τα 83, ερωτήθηκαν σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν σε τεστ για την αξιολόγηση της εγκεφαλικής τους λειτουργία. Οι 37 συμμετέχοντες είχαν σεξουαλική επαφή κάθε εβδομάδα, οι 26 είχαν επαφές σε μηνιαία βάση, ενώ οι υπόλοιποι 10 δεν είχαν σεξουαλικές επαφές. Στα τεστ περιλαμβάνονταν διάφορες δοκιμασίες, όπως το να πει κάποιος όσα περισσότερα ζώα μπορεί ή όσες περισσότερες λέξεις αρχίζουν από ένα συγκεκριμένο γράμμα σε ένα χρονικό διάστημα μικρότερο από 60 δευτερόλεπτα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο «The Journals of Gerontology, Series B: Psychological and Social Sciences».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που έκαναν το περισσότερο σεξ είχαν και την υψηλότερη επίδοση στις δοκιμασίες. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές κάθε εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 2% αυξημένη επίδοση στα τεστ σε σύγκριση με αυτούς που είχαν επαφές κάθε μήνα και 4% σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καθόλου επαφές. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι δεν θέλουν να σκέφτονται ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι σεξουαλικά ενεργοί. Αυτό όμως είναι σημαντικό να αλλάξει για να μπορέσει το ενδιαφέρον να στραφεί στην επίδραση που έχει η σεξουαλική δραστηριότητα στα άτομα άνω των 50 πέρα από τα οφέλη της στη σεξουαλική υγεία και τη γενική ευεξία. Επισημαίνουν, επίσης, ότι τα ευρήματά τους μπορεί να εξηγηθούν από την ποσότητα νευροορμονών που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως είναι η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Τέλος, τονίζουν ότι περισσότερο σεξ σημαίνει ενίσχυση του φυσικού και κοινωνικού δεσμού που έχει βρεθεί ότι προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου καθώς η ηλικία αυξάνεται.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης