Η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο αυνανισμός προκαλεί απώλεια μαλλιών. Πρόκειται για έναν μύθο που στηρίζεται στην ιδέα ότι το σπέρμα περιέχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και κατά συνέπεια με κάθε εκσπερμάτιση το σώμα χάνει την πρωτεΐνη που θα χρησιμοποιούσε για την ανάπτυξη των μαλλιών.
Ενώ είναι αλήθεια ότι το σπέρμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (περίπου 5.04 γραμμάρια ανά 100 ml σπέρματος), σε κάθε εκσπερμάτιση εμπεριέχονται μόνο 3.3 με 3.7 ml σπέρματος, το οποίο είναι μια σχετικά μικρή ποσότητα.
Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, ο αυνανισμός αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης (DHT), μιας ορμόνης που συνδέεται με την απώλεια μαλλιών. Μια μελέτη του 2001, όμως, έδειξε ότι οι άνδρες που απείχαν από τον αυνανισμό για τρεις εβδομάδες σημείωσαν αύξηση στα επίπεδα της τεστοστερόνης τους. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορεί να αυξηθούν εάν ο άνδρας αποφεύγει την εκσπερμάτιση.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι ο αυνανισμός αυξάνει τα επίπεδα της DHT.
Οι ειδικοί πέρα από τον παραπάνω μύθο σπεύδουν να καταρρίψουν και άλλους μύθους που σχετίζονται με τον αυνανισμό, σύμφωνα πάντα με τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα. Εκτός λοιπόν από την απώλεια μαλλιών, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη τριχοφυΐας σε χεριά και παλάμες, ούτε ότι μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή σε μόνιμη βλάβη των γεννητικών οργάνων, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να είναι η αιτία της ανικανότητας στους άνδρες και της υπογονιμότητας στις γυναίκες.
Οι μύθοι αυτοί συνήθως συντηρούνται διότι τα άτομα δυσκολεύονται να μιλήσουν για τον αυνανισμό και τις ανησυχίες τους σχετικά με αυτόν.

Αντιθέτως, οι επιστήμονες επισημαίνουν τα οφέλη του αυνανισμού, όπως είναι:

– Η κατανόηση του σώματος: Ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει το άτομο να εξοικειωθεί με το σώμα του και να νιώσει άνετα με αυτό, ενώ παράλληλα το βοηθά να κατανοήσει τις σεξουαλικές αισθήσεις και να διακρίνει αυτό που του προσφέρει ευχαρίστηση. Αναφέρεται, μάλιστα, σε μελέτες πως οι γυναίκες που αρχίζουν να αυνανίζονται σε μικρή ηλικία έχουν πιο θετικές σεξουαλικές εμπειρίες και καλύτερη εικόνα σώματος.
– Η σωματική υγεία: Οι οργασμοί, είτε επιτυγχάνονται μέσω αυνανισμού είτε μέσω σεξουαλικής επαφής με σύντροφο, υποστηρίζουν και δυναμώνουν το κυκλοφορικό, το νευρικό και το μυϊκό σύστημα των γεννητικών οργάνων ανδρών και γυναικών. Ιδιαίτερα στους άνδρες ενισχύουν την υγεία και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Επιπρόσθετα, μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι οι συχνές εκσπερματίσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

– Η ανακούφιση από το στρες: Πολλά άτομα χρησιμοποιούν τον αυνανισμό σαν ένα τρόπο να ανακουφιστούν από το στρες, να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν. Επίσης, μπορεί να είναι ένας τρόπος σεξουαλικής απόλαυσης που δεν ενέχει τον κίνδυνο μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης ή της μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο αυνανισμός μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν:

• εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, όπως σχολείο ή εργασία
• προκαλεί προβλήματα στη σχέση
• προκαλεί μεγάλη ενοχή

• οι χειρισμοί είναι σκληροί και απότομοι, με αποτέλεσμα να προκληθεί οίδημα στην περιοχή και μειωμένη σεξουαλική ευαισθησία.
Εάν ένα άτομο ανησυχεί σχετικά με την πρακτική του αυνανισμού, είναι καλό να μιλήσει σε ειδικό ιατρό ή σε θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.
Σαφώς, λοιπόν, το αίτιο της απώλειας μαλλιών δεν είναι ο αυνανισμός, αλλά συνήθως ευθύνεται ένας συνδυασμός κληρονομικής προδιάθεσης και ορμονών. Πιο συγκεκριμένα, στα πιο συχνά αίτια της απώλειας μαλλιών περιλαμβάνονται:
-Η ανδρογενετική αλωπεκία: Πρόκειται για μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια γενετική ευαισθησία του ατόμου στη διυδροτεστοστερόνη (DHT) και είναι η πιο συχνή αιτία απώλειας μαλλιών μιας κι ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων αλωπεκίας στους άνδρες. Όταν το άτομο εκτίθεται στην DHT, οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται κι έτσι δεν μπορούν να αναπτυχθούν υγιή και γερά μαλλιά. Η ανδρογενετική αλωπεκία επηρεάζει σε μικρότερο ποσοστό και τις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 65.
-Η γυροειδής αλωπεκία: Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που επηρεάζει άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Εμφανίζεται στο 2% του γενικού πληθυσμού, ενώ στο 30% των πασχόντων παρουσιάζει υποτροπές ή καθίσταται μόνιμη.
– Η χημειοθεραπεία: Ενώ η χημειοθεραπεία επικεντρώνεται κυρίως στα καρκινικά κύτταρα, κάποια συστατικά της προκαλούν απώλεια μαλλιών στο 90% των ασθενών. Η απώλεια είναι προσωρινή και τα μαλλιά ξαναβγαίνουν μετά τη θεραπεία.
– Το έντονο σωματικό στρες, όπως είναι ο τοκετός, μια σοβαρή λοίμωξη, καθώς και η κακή θρέψη, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια μαλλιών. Συνήθως η κατάσταση αναστρέφεται, μπορεί όμως να επιμείνει.
– Η αλωπεκία έλξης: Είναι η απώλεια των μαλλιών που προκαλείται από το τράβηγμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την καταστροφή των θυλάκων. Μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν μία γυναικά φορά extensions ή προτιμά τις πολύ σφιχτές κοτσίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε πρώιμο στάδιο η απώλεια των μαλλιών είναι προσωρινή. Εάν όμως η έλξη των μαλλιών συνεχιστεί, μπορεί να γίνει μόνιμη.
-Κάποια φάρμακα στα οποία περιλαμβάνονται τα αντισυλληπτικά και κάποια αντικαταθλιπτικά που μπορεί να έχουν την απώλεια μαλλιών ως παρενέργεια.
Συμπερασματικά, ο αυνανισμός είναι μια δραστηριότητα που δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία του ατόμου και δεν προκαλεί απώλεια μαλλιών. Εάν κάποιος ανησυχεί για τα προβλήματα ή τα οφέλη που σχετίζονται με τον αυνανισμό, καλό είναι να επικοινωνήσει με τον ιατρό του ή με έναν θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών. Επίσης, αν κάποιος ανησυχεί για την απώλεια των μαλλιών του, θα πρέπει να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης