Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα το Σάββατο από το κλειστό του ΟΑΚΑ, επικρατώντας με 77-66 του Παναθηναϊκού και εξασφάλισε την πρωτιά στην κανονική διάρκεια της Α1 μπάσκετ των Ανδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως το ντέρμπι των «αιωνίων» έμελλε να έχει επεισοδιακό τέλος. Με το χρονόμετρο να δείχνει 1:30” για το τέλος, το παιχνίδι πήρε «φωτιά», όταν μερίδα οπαδών του τριφυλλιού κινήθηκε απειλητικά προς τον πάγκο των Πειραιωτών, γεγονός που οδήγησε την ομάδα του Σφαιρόπουλου σε άτακτη φυγή στα αποδυτήρια.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων στην επαγγελματική κατηγορία ο Ολυμπιακός κέρδισε τους «πράσινους» με διψήφια διαφορά μέσα στο ΟΑΚΑΤο θλιβερό περιστατικό, που αμαύρωσε το παιχνίδι, σημειώθηκε, όταν μετά το τρίποντο που πέτυχε ο Βασίλης Σπανούλης, φτάνοντας τη διαφορά στο +13 για τον Ολυμπιακό (64-77) ο αρχηγός των Πειραιωτών έκανε με τα χέρια του την κίνηση «δεν ακούω».

Αυτή η κίνηση του Έλληνα διεθνούς άσου, για την οποία σημειωτέον πήρε τεχνική ποινή, εξαγρίωσε τους οπαδούς των «πράσινων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δευτερόλεπτα αργότερα μερικοί εξ αυτών άρχισαν τη ρίψη αντικειμένων, κροτίδων, ενώ άλλοι αποπειράθηκαν να μπουν στο παρκε, πηδώντας τα κιγκλιδώματα πίσω από τον πάγκο, ωστόσο σταμάτησαν λόγω του πράσινου προστατευτικού διχτυού.

Όπως είναι φυσικό, οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν εσπευσμένα στα αποδυτήρια και μετά από περίπου 25 λεπτά επέστρεψαν στο παρκέ, όπου παίχθηκαν τα τελευταία 90 δευτερόλεπτα του ματς.

(Η κίνηση του Σπανούλη και η εισβολή των οπαδών του ΠΑΟ)

Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού, ο οποίος για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων (στην επαγγελματική κατηγορία) κέρδισε τους «πράσινους» με διψήφια διαφορά μέσα στο ΟΑΚΑ, ήταν ο Πρίντεζης με 16 πόντους, με τον Ντάρντεν να έχει 15.

Ο Μπατίστα έπαιξε και για τον… τιμωρημένο Γκιστ, σημειώνοντας νταμπλ νταμπλ με 22 πόντους και 13 ριμπάουντ, ωστόσο η εξαιρετική του εμφάνιση δεν απεδείχθη αρκετή για να αποφευχθεί η ήττα για τους «πράσινους».

Ο αγώνας

(Η έναρξη του αγώνα)

Ο Παναθηναϊκός, με… μπροστάρη τον Γιάνκοβιτς, ο οποίος πέτυχε τους πρώτους οκτώ πόντους του στο ματς (10π. στην 1η περίοδο) προηγήθηκε με 8-4, ωστόσο οι Πειραιώτες με τρίποντα των Μάντζαρη και Πρίντεζη, απάντησαν με σερί 8-0, παίρνοντας προβάδισμα τριών πόντων (9-12).

Ο Παππάς με την είσοδό του στο παρκέ έδωσε ενέργεια στο «τριφύλλι» που προσπέρασε, κάνοντας το σκορ 18-17, την ώρα που ο Μπατίστα έκανε πολλή δουλειά, κερδίζοντας ριμπάουντ (5 στο δεκάλεπτο) και φορτώνοντας φάουλ τους ψηλούς των Πειραιωτών.

O Πέτγουεϊ σουτάρει υπό την πίεση του Χαραλαμπόπουλου

Πάντως οι Πειραιώτες, με τον Μάντζαρη να ευστοχεί και πάλι από τα 6.75μ. προηγήθηκαν με 18-20, ενώ ο Χάντερ διαμόρφωσε το 18-22 της πρώτης περιόδου. Ο Ολυμπιακός δεν έχασε το προβάδισμα ποτέ στη 2η περίοδο, έστω κι αν ο Μπλουμς μείωσε απειλητικά, 30-32 ευστοχώντας έξω από τα 6.75 (4/17 στο α΄ μέρος οι γηπεδούχοι).

Εντούτοις, αν και ο Μπατίστα έφτασε τους 11 πόντους, με 7 ριμπάουντ και 5 κερδισμένα φάουλ (από 3 οι Χάντερ, Ντάστον πριν ολοκληρωθεί η 2η περίοδος), η ομάδα του Σφαιρόπουλου με μαεστρικά καλάθια του Ντάρντεν πήγε στα αποδυτήρια για το ημιχρονο με +4 (34-38).

Στο τρίτο δεκάλεπτο, το 7-0 του Ολυμπιακού είχε ως αποτέλεσμα το +11 για πρώτη φορά στον αγώνα, με το σκορ να δείχνει στον ηλεκτρονικό πίνακα 34-45.

Στο 26’ ο Ντάνστον φορτώθηκε με 4ο φάουλ, ωστόσο οι Πειραιώτες με τους Πρίντεζη και Σπανούλη πήγαν τη διαφορά στο +14, κάνοντας το σκορ 46-60, ενώ ο Λοτζέσκι έγραψε με μακρινό καλάθι το -υπέρ των ερυθρόλευκων- 46-62 στο 30’.
Σπανούλης και Διαμαντίδης σε μία από τις πολλές μονομαχίες τους στο ντέρμπι
Ο Παναθηναϊκός στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο με τους… πρώτους πόντους του Διαμαντίδη στο ματς (είχε πάντως 9 ασίστ) μείωσε σε 57-66, 5.38 πριν τη λήξη, ωστόσο στη συνέχεια οι Πειραιώτες δεν επέτρεψαν στο «τριφύλλι» να μειώσει περαιτέρω το σκορ.

Με ένα μίνι ξέσπασμα οι Μπατίστα και Παππάς έκαναν το σκορ 64-72 με 2.23 λεπτά να απομένουν, εντούτοις ένα τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, 1.30 πριν τη λήξη έφτασε τη διαφορά στο +13 για τον Ολυμπιακό.

Πάντως μετά από αυτήν την τρίποντη-«βόμβα »του αρχηγού των Πειραιωτών το ματς πήρε… φωτιά, καθώς ο Σπανούλης γύρισε προς την κερκίδα και πιάνοντας το αυτί του έκανε με τα χέρια του την κίνηση «δεν ακούω», με αποτέλεσμα να εξαγριωθεί ο κόσμος του Παναθηναϊκού.
Η κίνηση του Βασίλη Σπανούλη που άναψε 'φωτιές' στο ντέρμπι
Αρχικά, η οργή των οπαδών εκφράστηκε με συνθήματα κατά του Σπανούλη και της συζύγου του, η αποστολή του Ολυμπιακού παρέμενε στον πάγκο, ωστόσο αργότερα μερικοί ανεγκέφαλοι φρόντισαν να αμαυρώσουν το ματς.

Πιο συγκεκριμένα μικρή μερίδα των οπαδών του τριφυλλιού πήδηξε από τις κερκίδες στον περιβάλλοντα χώρο και απειλητικά έφρασε μέχρι το προστατευτικό πράσινο δίχτυ που τους χώριζε από τον πάγκο των φιλοξενούμενων.

Άπαντες στην αποστολή του Ολυμπιακού άρχισαν να τρέχουν προς τα αποδυτήρια, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του αγώνα και την αναμονή της απόφασης του διαιτητή.
Oι παίκτες των Πειραιωτών μεταβαίνουν εσπευσμένα στα αποδυτήρια
Μετά πάντως από διαβεβαίωση της αστυνομίας, το ντέρμπι «αιωνίων» των αιωνίων άρχισε εκ νέου, χωρίς να χρειαστεί να εκκενωθεί το κλειστό του ΟΑΚΑ,

Οι παίκτες του Ολυμπιακού εμφανίστηκαν στο παρκέ στις 21:13 κι ενώ ο αγώνας είχε διακοπεί στις 20:46, και μετά από ημίωρη διακοπή, παίχτηκαν τα τελευταία 90 δευτερόλεπτα του ματς.

Τα δεκάλεπτα: 18-22, 34-38, 48-62, 66-77

Παναθηναϊκός (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 2, Σλότερ 8 (2), Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 10 (2), Φώτσης 2, Νέλσον, Παππάς 12, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 3, Μπατίστα 22, Μπλουμς 3 (1)

Ολυμπιακός (Γιάννης Σφαιρόπουλος):
Πέτγουεϊ 4, Χάντερ 4, Ντάνστον 7, Σπανούλης 12 (2), Ντάρντεν 15(1), Σλούκας 3, Λοτζέσκι 7 (1), Πρίντεζης 16 (4), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 7 (2), Κατσίβελης

Γιαννακόπουλος: «Ελεεινός και τιποτένιος ο Σπανούλης»


Μύδρους εξαπέλυσε εναντίον του αρχηγού του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μιλώντας για εκείνον με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, να τιμωρήσουν παραδειγματικά τον αρχηγό των Πειραιωτών.

«Ο κόσμος ήταν άψογος για 38,5 λεπτά. Δυστυχώς η ομάδα δεν έπαιξε καλά. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Όμως, όλη η Ελλάδα είδε έναν άνθρωπο που έχει πλουτίσει από το μπάσκετ να κάνει τέτοια χειρονομία. Έχει 20-30 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα. Ένας ελεεινός και τιποτένιος κατάφερε να χαλάσει αυτή τη γιορτή και πανηγύρισε με αυτό τον τρόπο.

Κάνω έκκληση στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, στον κ. Κοντονή να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά. Αυτό το μπάσκετ θέλουμε; Ο Σπανούλης δεν έχει χώρο στο ελληνικό μπάσκετ. Ελπίζω πραγματικά κάποιος να βρεθεί να τιμωρήσει αυτό τον άνθρωπο. Δεν έπεσε ούτε κέρμα σήμερα. Ήρθε ο κόσμος εδώ σε μία γιορτή. Τους έχουμε κερδίσει με κάθε τρόπο, και έρχεται ο κ. Σπανούλης να πανηγυρίσει με αυτό τον τρόπο;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιαννακόπουλος.

Οι δηλώσεις του Δ. Γιαννακόπουλου για τον Βασίλη Σπανούλη

Φωτογραφίες: eurokinissi

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης