Σοκ στον χώρο του ποδοσφαίρου έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) και εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, που κατηγορούνται για εκβιασμούς, δωροδοκίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η αμερικάνικη ιστοσελίδα «New York Times», που αποκάλυψε το σκάνδαλο, οι κατηγορούμενοι «ξέπλυναν» τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να βρίσκεται ο Έλληνας Κώστας Τάκας. Ο πρώην γενικός γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν είναι από τον Φεβρουάριο του 2014 ο γενικός διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών της εταιρείας Abakan Inc.


Από τον Δεκέμβριο του 2010 είναι γενικός διευθυντής οικονομικών της εταιρείας Feigeda Electronic Technology Inc. Παράλληλα, κατέχει τη θέση του διευθυντή οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών και μέλος του Δ.Σ. της Sonnen Corp, ενώ είναι μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία.

Στο παρελθόν υπήρξε αντιπρόεδρος Οικονομικών της Paytel Industries Ltd. (1992-1994) και της Westward Exploration Ltd από το 1991 έως το 1995, ενώ το πτυχίο του είναι από το Imperial College of Science and Technology του Λονδίνου το 1978. 

Το FBI, σε συνεργασία με την αστυνομία της Ελβετίας, προχώρησε στη σύλληψη 14 ατόμων, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο ξενοδοχείο «Baur au Lac» της Ζυρίχης, το πρωί της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Guardian, τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA είναι οι:

Τζακ Γουόρνερ (πρώην πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Παραίτηθηκε το 2011, μετά από καταγγελίες για σκάνδαλα τη δεκαετία του ’80. Ήταν και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής).

Τζέφρι Γουέμπ (Πρόεδρος της Concacaf και αντιπρόεδρος της FIFA. Συνελήφθη από τις ελβετικές αρχές για λογαριασμό των ΗΠΑ. Ήταν μέσα στους 7 αξιωματούχος που ζήτησαν δημοσίευση της αναφοράς Γκαρσία για τις κατηγορίες διαφθοράς στην ανάθεση των Μουντιάλ 2018 και 2022).

Εουγένιο Φιγκερέδο
(Εκ των αντιπροέδρων και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής. Από το 2013 μέχρι το 2014 ήταν πρόεδρος της Commebol).

Εντουάρντο Λι (Εκλεγμένος στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Concacaf και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα).

Χούλιο Ρόχα (Υπεύθυνος ανάπτυξης της Ομοσπονδίας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Νικαράγουα και της UNCAF).

Ραφαέλ Εσκιβέλ (Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βενεζουέλας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Conmebol).

Χοσέ Μαρία Μαρίν (Πρώην πρόεδρος της Βραζιλιάνικής Ομοσπονδίας και μέλος της επιτροπής της FIFA για τα ολυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου).

Ο άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση

Η ιστοσελίδα της New York Times που αποκάλυψε τις συλλήψεις αναφέρει ότι το πρόσωπο – κλειδί στην υπόθεση είναι το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, Τσακ Μπλέιζερ.

Ο Μπλέιζερ, που είχε διατελέσει και Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, φέρεται να έχει συνεργαστεί με το FBI στο οποίο έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την υπόθεση, πυροδοτώντας τις εξελίξεις. Ο ίδιος προέβη στις αποκαλύψεις για να πέσει στα… μαλακά καθώς του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

Για ανάκριση και ο Λευκαρίτης

Στη λίστα των ατόμων που αναζητούνται από τις Αρχές της χώρας για να ανακριθούν, σύμφωνα με τον Guardian είναι και ο Μάριος Λευκαρίτης, ενώ σ΄αυτήν υπάρχουν όλα τα ονόματα των ατόμων που έχουν ψηφίσει στις εκλογές του 2010, στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκείνα των αντιπροέδρων της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου: των Ίσα Χαγιάτου και Άνχελ Μαρία Βιγιάρ.



«Θα ανακριθεί και ο Μπλάτερ»

Από εκεί και πέρα και ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ πρόκειται να ανακριθεί από τις ελβετικές Αρχές για το σκάνδαλο διαφθοράς στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

«Θεωρητικά και ανάλογα τα αποτελέσματα των ερευνών ο Ζεπ Μπλάτερ θα μπορούσε να αναζητηθεί για ανάκριση τις επόμενες εβδομάδες. Κάτι που μπορεί να συμβεί και με κάθε ένα άτομο το οποίο έχει συμμετάσχει στις σχετικές ψηφοφορίες», ήταν το σχόλιο του Αντρέ Μάρτ, o οποίος είναι εκπρόσωπος των ελβετικών Αρχών.

Όπως επισημαίνεται από τις ελβετικές αρχές ο πρόεδρος της FIFA είναι μόνιμος κάτοικος Ζυρίχης και δεδομένου ότι υπάρχει δηλωμένη η διεύθυνση της κατοικίας του, δεν συντρέχει λόγος να κινηθούν οι διαδικασίες για να εντοπισθεί.

Ως εκ τούτου οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί του και εκείνος να βρεθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις της αστυνομίας για να ανακριθεί.

FIFA: Διαθέσιμη για συνεργασία με τις διωκτικές αρχές

Νωρίτερα, την πρόθεση της FIFA για πλήρη συνεργασία με τις διωκτικές αρχές ανακοίνωσε η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξη Τύπου στη Ζυρίχη.

«Προσφέρουμε όλες τις πληροφορίες που μας ζητούνται διότι είναι προς το συμφέρον μας να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις και τα ζητήματα που έχουν προκύψει», τόνισε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βάλτερ Ντε Γκρεγκόριο, επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της FIFA. Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα ονόματα των συλληφθέντων που έχουν διαρρεύσει.

«Είναι δύσκολη στιγμή για μας», παραδέχθηκε ο κ. Ντε Γκρεγκόριο, καθώς σε λιγότερο από 24 ώρες ανοίγει το συνέδριο της FIFA με την εκλογή προέδρου να είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Δεν πρόκειται πάντως να αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα, τόνισε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας. «Το ένα δεν έχει να κάνει με το άλλο,» είπε.

«Μπορεί να είναι κακό για την εικόνα μας, αλλά καλό για μας αναφορικά με την εκκαθάριση υποθέσεων», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ζεπ Μπλάτερ, δεν είναι αναμεμιγμένος. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι ο ισχυρός άνδρας της FIFA παραμένει υπό έρευνα. «Ο κ. Μπλάτερ αντιμετωπίζει αρκετά ήπια την όλη υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας.

Διεξάγονται δύο παράλληλες έρευνες, μία αμερικανική, από την οποία προέκυψαν οι συλλήψεις, και μία ελβετική. Η αμερικανική αφορά σε σκάνδαλο δωροδοκιών ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά τους, οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές διευκρίνισαν το μεσημέρι της Τετάρτης ότι διεξάγουν ακόμη μία έρευνα, σχετικά με την ανάθεση των διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα. Εδώ η έρευνα επικεντρώνεται σε δέκα άτομα, με τη FIFA ως οργανισμός να θεωρείται το θύμα στην προκείμενη περίπτωση από τη δράση ορισμένων ανθρώπων, ίσως και παραγόντων της.

Εξετάζουν πιθανή εξαγορά από Ρωσία και Κατάρ για τα Μουντιάλ 2018 και 2022

Την ίδια ώρα, οι ελβετικές αρχές που πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά της FIFA στην Ζυρίχη ανακοίνωσαν ότι διεξάγεται έρευνα αναφορικά με την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και εκείνου του 2022 στο Κατάρ.


Για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να ανακριθούν 10 άνθρωποι που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022.

Πάντως ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, ο οποίος επίσης θα ανακριθεί από τις ελβετικές αρχές σχετικά με την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στην Ρωσία, τόνισε: «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Είναι διατεθειμένοι να δώσουμε τα πάντα στη δημοσιότητα».

Πιέζουν τον Μπλάτερ να παραιτηθεί

Όπως είναι φυσικό αρκετή είναι πίεση που υπάρχει για τον Ζεπ Μπλάτερ, τον οποίο μεταξύ άλλων και η ομοσπονδία της Σκωτίας τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Η UEFA μάλιστα ζήτησε να αναβληθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Παρασκευή, με τον ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας ομοσπονδίας να τονίζει ότι παρά τα όσα συμβαίνουν θα διεξαχθούν κανονικά οι αρχαιρεσίες.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το συνέδριο της FIFA θα πρέπει να αναβληθεί και οι προεδρικές εκλογές της να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες», τόνισε ο  γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο στους εκπροσώπους του Τύπου.

UEFA: «Η FIFA θα σκοτώσει το ποδόσφαιρο»

Λίγες ώρες αργότερα πάντως η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία πραγματοποίησε ολομέτωπη επίθεση στην ηγεσία της FIFA, καταγγέλλοντας διαφθορά που αν δεν καταπολεμηθεί άμεσα θα οδηγήσει στο «θάνατο» το ποδόσφαιρο.

Η ανακοίνωση της UEFA που έχει τίτλο: «Η UEFA δείχνει στη FIFA την κόκκινη κάρτα», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα σημερινά γεγονότα αποτελούν καταστροφή για τη FIFA και πλήττουν συνολικά την εικόνα του ποδοσφαίρου. Η UEFA είναι σοκαρισμένη και θλιμμένη γι’ αυτό. Αυτά που έγιναν αποδεικνύουν, ακόμη μια φορά, ότι η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της FIFA. Υπάρχει μια ανάγκη γενικής αναδόμησης της FIFA και μιας πραγματικής αναμόρφωσης.

Οι επικείμενες εκλογές κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε φαρσοκωμωδία και οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες θα σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θα πρέπει καν να συμμετέχουν σε αυτές ενισχύοντας ένα σύστημα το οποίο, αν δεν το σταματήσουμε, θα σκοτώσει στο τέλος το ποδόσφαιρο.

Τα μέλη της UEFA συναντώνται αύριο πριν από το Συνέδριο της FIFA. Εκεί, οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες θα αποφασίσουν ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια για να προστατεύσουν το ποδόσφαιρο.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA είναι πεπεισμένα ότι υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για αλλαγή στην ηγεσία της FIFA και πιστεύουμε ότι το Συνέδριο της FIFA θα πρέπει να αναβληθεί, με νέες εκλογές να ορίζονται μέσα στους επόμενους έξι μήνες».

Πρωταγωνιστής σε ροζ βίντεο ο Κώστας Τάκκας;

Εντύπωση προκαλεί εξάλλου, ένα βίντεο αναρτημένο σε ιστοσελίδα πορνογραφικού υλικού, το οποίο εμφανίζει ένα άτομο, που σύμφωνα με την περιγραφή φέρεται να είναι ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο της Fifa, Κώστας Τάκκας.

Στο διάρκειας 7 λεπτών και 50 δευτερολέπτων βίντεο, ο πρωταγωνιστής επιδίδεται σε ερωτικές περιπτύξεις. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης