Aνδρέας Αθανασούλης-Κώστας Μπετινάκης-Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει το… τρίτο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία. Η αναμέτρηση των εθνικών ομάδων των δύο χωρών διεκόπη στο 41ο λεπτό με αφορμή τη… «Μεγάλη Αλβανία»!

Σοβαρές πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το ματς της ντροπής στο γήπεδο της ΠαρτιζάνΣυγκεκριμένα, με το σκορ στο 0-0, ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι (σ.σ.: drone) με κρεμασμένη «σημαία» της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» εμφανίστηκε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο.

Όταν έφτασε σε ένα χαμηλό σημείο, ο παίκτης της Σερβίας Στέφαν Μίτροβιτς έπιασε τη «σημαία» και την κατέβασε, ωστόσο αυτή η ενέργεια εξόργισε τους παίκτες της Αλβανίας που όρμησαν κατά πάνω του. Στη συνέχεια ακολούθησε γενική σύρραξη, η οποία οδήγησε τον διαιτητή Μάρτιν Άτκινσον να διακόψει την αναμέτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την τύχη του αγώνα θα αποφασίσει η UEFA, ωστόσο το «καθαρό» παιχνίδι έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, αφού το περιστατικό έχει εξελιχθεί σε μείζον γεωπολιτικό ζήτημα τόσο για τη Σερβία όσο και για την Αλβανία!

«Μια προσχεδιασμένη πρόκληση»

Πολιτικοί της Σερβίας, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών και Αθλητισμού, έκαναν λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια. «Για εμένα η κύρια ερώτηση είναι το πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA σε αυτό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είδαμε μια σημαία με εδάφη από τη Σερβία και όχι μόνο. Πρόκειται για μια ενέργεια -ξεκάθαρα- προσχεδιασμένη. Πολύ περισσότερο προβληματίζει το γεγονός ότι πίσω από αυτή βρίσκεται και ο αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας, ο οποίος ήταν εδώ ως καλεσμένος. Όλα αυτά δίνουν μεγάλη πολιτική διάσταση στο ζήτημα. Είναι ξεκάθαρα μια προσχεδιασμένη πρόκληση» ανέφερε.

Από τη μεριά του ο υπουργός Αθλητισμού Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς τόνισε: «Εμείς προσφέραμε καλή φιλοξενία. Δεν υπήρξε ένα υβριστικό σύνθημα από την πλευρά μας. Ακόμη και έπειτα από αυτές τις καθαρά εξτρεμιστικές ενέργειες οι οπαδοί μας είχαν τη λογική να δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα».

«Ξευτιλίστηκαν διεθνώς οι Σέρβοι»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με ανάρτησή του στο Facebook έγραψε πως είναι περήφανος για το παιχνίδι των «ερυθρόμαυρων», ενώ σημείωσε ότι οι Σέρβοι ξευτιλίστηκαν διεθνώς!

«Περήφανοι για τους “ερυθρόμαυρους”, που κέρδισαν το παιχνίδι όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο. Λύπη για τους γείτονες που ξευτιλίστηκαν διεθνώς με την εμφάνισή τους» ανέφερε στο μήνυμά του.

Παράλληλα, οι Σέρβοι τονίζουν ότι η σημαία που άναψε… φωτιές είχε βρεθεί στην κατοχή του αδελφού του Αλβανού πρωθυπουργού, Όλσι Ράμα, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Η απελευθέρωσή του οφείλεται στην απεργία των Σέρβων δικηγόρων, καθώς λόγω του περιστατικού δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης! Μαζί του συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής της Αλβανίας, τα οποία επίσης αφέθηκαν ελεύθερα.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η αλβανική αντιπροσωπεία οδηγήθηκε, με αστυνομική συνοδεία, από το στάδιο της Παρτιζάν στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα, απ’ όπου κι επέστρεψε στα Τίρανα.

Την ίδια ώρα δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας μπροστά από τη σερβική πρεσβεία στα Τίρανα, καθώς ο ηγέτης του εξτρεμιστικού κόμματος «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» Κρέσνικ Σπαχίου προανήγγειλε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτήριο της σερβικής διπλωματικής αποστολής στην αλβανική πρωτεύουσα.

«Εθνικοί ήρωες» οι διεθνείς Αλβανοί!

Η συνέχεια δόθηκε στην πρωτεύουσα της Αλβανίας! Χιλιάδες Αλβανοί και αρκετοί αλβανόφωνοι Κοσοβάροι υποδέχτηκαν την αποστολή της εθνικής ομάδας στο αεροδρόμιο Ρίνας, στα Τίρανα, στις 03.20 τα ξημερώματα της Τετάρτης! Όπως ανέφεραν οι συγκεντρωμένοι, οι διεθνείς ποδοσφαιριστές υπερασπίστηκαν την υπερηφάνεια της χώρας τους!

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί νωρίτερα και έξω από τη σερβική πρεσβεία στην αλβανική πρωτεύουσα!

Πανηγυρισμοί των Αλβανών καταγράφηκαν και στην Πρίστινα, με αρκετούς αλβανόφωνους να ξεχύνονται στους δρόμους προκειμένου να γιορτάσουν για όσα έγιναν στο γήπεδο της Παρτιζάν.



Η κόντρα κρατάει χρόνια

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας πηγάζει από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το 1998. Τότε το ΝΑΤΟ είχε ξεκινήσει ανελέητους βομβαρδισμούς εναντίον σερβικών στόχων για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον σερβικό στρατό και στους αλβανόφωνους Κοσοβάρους αντάρτες του ΑΣΚ (Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου), που κρατούσαν δύο χρόνια.

Στο Κοσσυφοπέδιο, που αποτελούσε αυτόνομη περιοχή στους κόλπους της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, κατοικούσαν (και κατοικούν ακόμη) αλβανόφωνοι αλλά και Σέρβοι.

Οι εθνικιστικές τάσεις, που εκφράστηκαν με αντάρτικο των αλβανόφωνων που επιδίωκαν την ένωση με τη «μητέρα Αλβανία» για τον σχηματισμό της «Μεγάλης Αλβανίας», υποστηρίχτηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που ωστόσο περιορίστηκαν στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση των Κοσοβάρων από τη Γιουγκοσλαβία.

Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί ήταν οι πρώτοι που πραγματοποιούνταν χωρίς την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον κυρίαρχου κράτους της -τότε – Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, η οποία ουδεμία απειλή συνιστούσε για τη Συμμαχία.

Οι βομβαρδισμοί των ΝΑΤΟϊκών μαχητικών, οι οποίοι είχαν διαρκέσει από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου 1999, τερματίστηκαν με την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο.

Πρόκειται για τη δεύτερη πολεμική επιχείρηση της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ιστορία της, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, με την πρώτη να γίνεται το 1995, κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτητοποίηση της Βοσνίας.

Το Κόσοβο έγινε αρχικά προτεκτοράτο του ΟΗΕ και στις 17 Φεβρουαρίου 2008 το τοπικό κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία του. Κάτι που δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία. Πάντως, 108 κράτη-μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Το Κόσοβο είναι επίσης μέλος του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη.

Τα 23 από τα 28 κράτη της Ε.Ε. το έχουν αναγνωρίσει (πλην Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Ισπανίας).

Σελίδα με το όνομα του Κάτσε: «Το προσωπικό της ομάδας προστατεύει την εθνική σημαία»

Θέμα που όμως δεν είχε συνέχεια προκλήθηκε από ανάρτηση στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook του Αλβανού ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Έργκους Κάτσε, η οποία κατά δήλωση του παίκτη, την συντηρούν φίλοι του από την Αλβανία αλλά και Αλβανοί στην Ελλάδα.

«Εδώ, το προσωπικό της ομάδας προστατεύει την εθνική σημαία. Βάλτε το βίντεο όλοι στο προφίλ σας. Είμαστε ένα», ανέφερε το μήνυμα που υπήρχε στη σελίδα του παίκτη και το οποίο συνοδευόταν από το επίμαχο video με τη «σημαία».

Αυτό ανάγκασε την διοίκηση του ΠΑΟΚ να καταθέσει αίτημα σε συνεννόηση με τον Κάτσε στο Facebook να κατέβει αυτό το προφίλ, κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν και με άλλους ξένους και Έλληνες παίκτες τα ονόματα των οποίων χρησιμοποιούνταν από αγνώστους.

Πράγματι από τις 17:00 σήμερα και μετά αυτό το προφίλ με το όνομα του Έργκους Κάτσε, έπαψε να λειτουργεί στο Facebook προς λύση του διαδικτυακού συναγερμού που ξεκίνησε από χθες.

Πρωταγωνιστής ο Λίλα του ΠΑΣ Γιάννινα

Ο μέσος του ΠΑΣ Γιάννινα, Άντι Λίλα, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν κοντά στον Σέρβο Στέφαν Μίτροβιτς, όταν κατέβασε από το ελικοπτεράκι τη σημαία! Με αφορμή τις φωτογραφίες και το βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ο ΠΑΣ Γιάννινα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Λίλα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη διοίκηση!

Η ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννινα

Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει τους λαούς και οι Έλληνες, κυρίως μέσω των Ολυμπιακών αγώνων, αυτό κληροδότησαν διαχρονικά στην ανθρωπότητα.

Τα όσα θλιβερά έγιναν στο Βελιγράδι κάθε άλλο παρά υπηρετούν αυτές τις πανανθρώπινες αθλητικές αξίες.

Στα τηλεοπτικά πλάνα από τα θλιβερά επεισόδια εμφανίζεται και ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Ελπίζουμε ότι ο εν λόγω ποδοσφαιριστής προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και όχι να ενισχύσει το λάδι που έριχνε στη φωτιά η παρουσία του ιπτάμενου mini αεροπλάνου.

Αυτονόητο είναι ότι ο ποδοσφαιριστής θα κληθεί άμεσα από τη διοίκηση, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του και ανάλογα με αυτές θα αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Η… μπάλα στην UEFA

Αναφορικά με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η UEFA θα αποφασίσει για την τύχη του παιχνιδιού, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Χάρι Μπιν.

«Είχαμε μια ατυχή κατάσταση, την οποία και θα μεταφέρουμε στην UEFA εγώ και ο επίτροπος ασφαλείας του γηπέδου. Οι συνθήκες ήταν τέτοιες, που το παιχνίδι δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Όλοι είδαμε τι συνέβη. Δεν μπορώ να σχολιάσω το ποιος φταίει, αλλά θα υποβάλω μια έκθεση και στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του αρμόδιου οργάνου της ομοσπονδίας» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης