Την υπογραφή του Έντινσον Καβάνι φέρει, και μάλιστα φαρδιά πλατιά, η νίκη της Ουρουγουάης επί της Πορτογαλίας, με την οποία η «σελέστε» κατάφερε να προκριθεί στους «8» του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν σημείωσε και τα δύο γκολ για το συγκρότημα του Ταμπάρες στο ματς με τους Ίβηρες, που διεξήχθη το Σάββατο στο Σότσι, για τη φάση των 16, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην επιτυχία της ομάδας του.
Οι Ουρουγουανοί στην επόμενη φάση θα βρουν στο… διάβα τους τη Γαλλία, η οποία νωρίτερα επιβλήθηκε με 4-3 σκορ της Αργεντινής και σφράγισε το εισιτήριο για τα προημιτελικά.
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το ματς για τη «σελέστε», καθώς μόλις στο 7ο λεπτό ο Καβάνι με κεφαλιά έκανε το 1-0, μετά από σέντρα ακριβείας του Σουάρες.
Με ένα γρήγορο γκολ όμως στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ισοφάρισε σε 1-1, με τον Πέπε να χρίζεται σκόρερ στο 55′ με κεφαλιά.
Πάντως η απάντηση των Ουρουγουανών ήταν άμεση, καθώς στο 62′ ο Καβάνι με άψογο πλασέ έδωσε εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του, φτάνοντας τα δύο γκολ στο συγκεκριμένο παιχνίδι και τα τρία συνολικά στη διοργάνωση.
Το γκολ του Καβάνι (1-0)
Το γκολ του Πέπε (1-1)

To δεύτερο γκολ του Καβάνι (2-1)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις παρέταξαν τις ομάδες τους οι Φερνάντο Σάντος και Όσκαρ Ταμπάρες.

Ο πρώην ομοσπονδιακός μας τεχνικός χρησιμοποίησε από την αρχή τον Μπερνάντο Σίλβα τον Ρικάρντο Περέιρα και τον Γκονζάλο Γκουέντες, στη θέση των Άντρε Σίλβα, Ρικάρντο Κουαρέσμα και Σέντρικ Σοάρες.
Σε σχέση με το προηγούμενο ματς κόντρα στη Ρωσία, η Ουρουγουάη παρατάχθηκε με τον Χοσέ Χιμένες στη σύνθεσή της αντί του Σεμπάστιαν Κοάτες.

Η Ουρουγουάη ευτύχησε να προηγηθεί νωρίς στον αγώνα, χάρη στους δύο μεγάλους αστέρες της, Σουάρες και Καβάνι.

Στο 7ο λεπτό μόλις ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε στην αντεπίθεση την μπάλα στον διεθνή στράικερ της Μπαρτσελόνα, ο οποίος σέντραρε από αριστερά και τον βρήκε με τη σειρά του μέσα στην περιοχή ακάλυπτο, με τον Καβάνι να μη δυσκολεύεται με κεφαλιά (ίσως βρήκε και στον ώμο του) να νικήσει τον Ρούι Πατρίτσιο.
Η Πορτογαλία στη συνέχεια πήρε την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα των Λατινοαμερικανών, ενώ με ξαφνικές αντεπιθέσεις, απειλούσε να σκοράρει και πάλι.
Έτσι στο 27΄ σε φάουλ που εκτέλεσε ο Σουάρες λίγο έξω από την περιοχή, ο Ρούι Πατρίτσιο με εκπληκτική εκτίναξη αποσόβησε το γκολ διώχνοντας την μπάλα με το αριστερό χέρι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Πορτογαλία είχε υπέρ της 60%-40% την κατοχή της μπάλας στο πρώτο μέρος, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού το μεγάλο της αστέρι (Ρονάλντο) δεν βρήκε διαδρόμους στην αντίπαλη άμυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επανάληψη η Πορτογαλία κατάφερε στο 55΄ να φέρει το ματς στα ίσα με κεφαλιά του Πέπε μέσα στην μικρή περιοχή από σέντρα του Γκερέιρο και ισοφάρισε σε 1-1, με την άμυνα της Ουρουγουάης να δέχεται το πρώτο τέρμα της στο μουντιάλ.

Πάντως οι Πορτογάλοι δεν χάρηκαν για πολύ την ισοφάριση, αφού στο 62΄ ο Καβάνι χτύπησε και πάλι.
Μετά από μεταβίβαση του Μπεντανκούρ ο Καβάνι έπιασε το δεξί σουτ από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής και την έστειλε στο βάθος της εστίας του Πατρίτσιο.

Στο 70΄ η Πορτογαλία έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει με σουτ του Μπερνάρντο Σίλβα μέσα από την περιοχή, ενώ λίγο αργότερα (74΄) ο Καβάνι αποχώρησε από τον αγώνα λόγω τραυματισμού.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης πίεσε για την ισοφάριση αλλά χωρίς να τα καταφέρει και μοιραία αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τον Μέσι (ήττα της Αργεντινής από τη Γαλλία με 4-3), εκτός Μουντιάλ έμεινε λίγες μόλις ώρες αργότερα και ο Ρονάλντο.

Κίτρινες: 90’+3′ Ρονάλντο

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Οσκαρ Ταμπάρες)
: Μουσλέρα, Χιμένες, Γκοντίν, Μπεντανκούρ (63΄ Ροντρίγκες), Ναντέζ (81΄ Σάντσες), Σουάρες, Τορέϊρα, Βετσίνο, Λασάλτ, Καβάνι (74΄ Στουάνι), Κάσερες.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρούϊ Πατρίτσιο, Πέπε, Γκερέϊρο, Φόντε, Ρονάλντο, Ζοάο Μάριο (84΄ Μανουέλ Φερναντές), Μπερνάντο Σίλβα, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Ρικάρντο, Γκουέντες (74΄ Άντρες Σίλβα), Αντριέν Σίλβα (65΄ Κουαρέσμα).


 
 
 


 
 


Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης