Πληροφορίες

Τίτλος: Battlefield 1
Πλατφόρμες: PC / PS4 / XboxOne
Tested on: PS4
Εταιρεία Ανάπτυξης: EA DICE
Εκδότρια Εταιρεία: Electronic Arts
Είδος: First-Person-Shooter
Ηλικίες: 18+

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή
Τα τελευταία χρόνια τα First-Person Shooters που πρωταγωνιστούν στην ευρύτερη κοινότητα του gaming είναι τα Call of Duty, Medal of Honor και Battlefield. Τα franchise αυτά κρατούν ψηλά τον πήχη και έχουν μεγάλη απήχηση στον κόσμο, αφού παρουσιάζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το πιο φρικτό πράγμα που έχει ζήσει η ανθρωπότητα: τον πόλεμο. Στο παρόν κείμενο θ’ ασχοληθούμε με το νέο Battlefield της σειράς, που φέρει την ονομασία Battlefield 1.

Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο παιχνίδι μαζί με το setting του, όλοι τρίβαμε τα χέρια μας γι’ αυτό που θα δούμε. Πολύ απλά γιατί το concept του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχε υπάρξει ξανά στα video games και γιατί ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος μεγάλωσε πολλές γενιές παικτών από την εποχή του PS1. Παράλληλα, όχι μόνο νιώσαμε αυτό το υπέροχο συναίσθημα της νοσταλγίας, αλλά ανατριχιάσαμε και με τα γραφικά του παιχνιδιού, όπου μπορούσαμε ήδη να διακρίνουμε ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Τελικά όμως; Οι προσδοκίες έφτασαν στο ζενίθ, το Battlefield 1 είναι στα χέρια μας, οπότε ας δούμε πιο αναλυτικά τι μας προσφέρει ο τίτλος αυτός. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, έκανε τόσες πωλήσεις όσες το Battlefield 4 και το Battlefield: Hardline (τα δύο προηγούμενα παιχνίδια της σειράς) μαζί κατά την ίδια περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου

Σενάριο/Concept
Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, το παιχνίδι λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Φυσικά, κάποια από τα αυτά, που θα δείτε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ελέω σεναρίου, όμως είναι απίστευτος ο τρόπος που παρουσιάζονται. Πέραν τούτου, η οντότητα του φετινού campaign είναι μοναδική, αφού περιλαμβάνει 6 διαφορετικές ιστορίες από 6 διαφορετικούς χαρακτήρες. Κατ’ αυτό τον τρόπο μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε πόσο διαφορετική αντίληψη έχει ο εκάστοτε πολεμιστής, όσον αφορά τα δεινά του πολέμου.

Για πρώτη φορά μετά από τόσα παιχνίδια της σειράς κατάφερε να μας αγγίξει και με το campaign του. Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος, με τον οποίο μεταφέρει το κλίμα του πολέμου μέσα από 6 διαφορετικές ιστορίες πολεμιστών.Οι 6 διαφορετικές ιστορίες προσθέτουν και διαφορετικές τοποθεσίες, οπότε συγκριτικά με τους προκατόχους του, το Battlefield 1 έχει έναν μεγαλύτερο και πιο ανοικτό κόσμο. Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Τουρκία και Μεσοποταμία είναι έτοιμες να «φιλοξενήσουν» κάθε λογής παίκτη. Αποτέλεσμα αυτού είναι και η ποικιλία στην προσέγγιση της μάχης. Stealth ή Run ‘n Gun; Κάθε βασικός πρωταγωνιστής έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, γι’ αυτό φροντίστε να εκμεταλλευτείτε κάθε προσόν που διαθέτουν. Συνολικά, το campaign προσπαθεί να αγγίξει εκείνον που θ’ ασχοληθεί μαζί του, αφού παρουσιάζει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια όσα συνέβησαν την τραγική εκείνη περίοδο, κάνοντας το για πρώτη φορά στα χρονικά του Battlefield, ένα από τα πιο πετυχημένα story mode που έχουμε δει.

Βόλτα με το άλογο στην έρημο

Gameplay
Όπως και σε προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, έτσι και φέτος το παιχνίδι διακρίνεται για το ομαδικό του πνεύμα. Εξάλλου, μέσα στις πολλές ιστορίες που θα δείτε, αναφέρεται μια πρόταση που θα πρέπει να βάλετε καλά στο μυαλό σας για όσο ασχολείστε με τον συγκεκριμένο τίτλο: «Don’t be a hero. Just do your job.» Μην προσπαθήσετε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, γιατί σύντομα θα καταλάβετε πως χωρίς ομάδα, οι σφαίρες θα διαπεράσουν το σώμα σας και τα restart/respawn θα είναι πολλά.

Επί εποχής 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασικός στόχος είναι να εξολοθρεύσετε τον εχθρό με οποιοδήποτε κόστος. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να έχετε και τον κατάλληλο οπλισμό και φυσικά να επιλέξετε μέσα από αυτόν, τι σας ταιριάζει καλύτερα. Αυτόματο, μονόβολο, σκοπευτής, καραμπίνα ή μήπως φλογοβόλο; Όλα αυτά συνδυασμένα με χειροβομβίδες και χημικά αλλά και με σωστή τεχνική, μπορούν να σας κάνουν τον νούμερο 1 κίνδυνο του εχθρού.

Εξαιρετικές αντανακλάσεις και φωτισμοί

Φυσικά, τι θα ήταν ένας πολεμιστής αν δεν είχε και κάποιο άρμα μάχης; Μικρά τανκ, μεγάλα τανκ, πολεμικά πλοία, πολεμικά αεροπλάνα, ζέπελιν, κανόνια, όλμοι και turrets θα σας δώσουν μια χείρα βοηθείας στον πόλεμο και θα διευκολύνουν το έργο σας. Όλα αυτά απαιτούν και έναν σωστό χειρισμό, γι’ αυτό το ιδανικό θα ήταν να παίξετε πρώτα το campaign (War Stories) κι έπειτα ν’ αναρριχηθείτε στο Multiplayer, που όπως κάθε φορά «δίνει τα ρέστα του».

Αρχικά, τα Multiplayer Modes από τη μια είναι αρκετά, όμως από την άλλη μεριά βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Συνοπτικά υπάρχουν:

  • Team Deathmatch: Ο κλασσικός αγώνας θανάτου 10 εναντίον 10. Τα περισσότερα kill κερδίζουν.
  • Conquest: Σκοπός του mode είναι η μια ομάδα να κατακτήσει τις αντίπαλες περιοχές της άλλης. Για όσο χρονικό διάστημα είναι υπό την κατοχή του ενός, τόσους πόντους θα παίρνει η ομάδα. Τα kills/deaths δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, ενώ θα έχετε στη διάθεσή σας όλα τ’ άρματα μάχης. Πρώτη ομάδα που φτάνει τους 1000 πόντους κερδίζει. Αγαπημένο mode για τους φαν της σειράς.
  • Domination: Ένα… Conquest με μικρότερη πίστα, χωρίς άρματα μάχης και η πρώτη ομάδα στους 100 πόντους κερδίζει.
  • War Pigeons: Από τα πιο γρήγορα modes, όπου σκοπός είναι οι ομάδες να ελευθερώσουν 3 περιστέρια και να περιμένετε τόσο, ώστε να γεμίσει μια μπάρα κι εκείνα να φύγουν. Αυτά με τη σειρά τους θα στείλουν συντεταγμένες στην ομάδα και το πυροβολικό θ’ αναλάβει δράση ρίχνοντας βολές. Ο παίκτης που θ’ απελευθερώνει το περιστέρι είναι ένας και φαίνεται στο χάρτη, συνεπώς πρέπει να προστατεύεται. Γίνεται αντιληπτό πως οι μάχες θα είναι ομηρικές. Η πρώτη ομάδα στα 3 περιστέρια, κερδίζει.
  • Operations: Νέο «αίμα» στα modes του Battlefield όπου περιλαμβάνουν 40 ή 64 άτομα! Ανάλογα με το πώς θα κατανέμει το παιχνίδι τις ομάδες, έχουμε τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο. Ο αμυνόμενος πρέπει να υπερασπιστεί 2 περιοχές από τον επιτιθέμενο. Αν το κάνει με επιτυχία κερδίζει, αλλιώς παίρνει τα σκήπτρα η ομάδα επίθεσης. Δεδομένης της δυσκολίας, δίνονται 3 ευκαιρίες στους επιτιθέμενους και 150 «ζωές». Κάθε death και μείον 1 ζωή. Όταν οι ζωές εκμηδενιστούν, οι επιτιθέμενοι χάνουν. Απίστευτο mode με γερή δόση στρατηγικής και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.
  • Rush: Ένα… Operations με μικρότερη έκταση και διάρκεια, όπου η μια ομάδα διαφυλάσσει περιοχές και η άλλη προσπαθεί να τις κατακτήσει-ανατινάξει.

Οι λεπτομέρειες τις βροχής απεικονίζονται λεπτομερέστατα

Στο διαδικτυακό κομμάτι του παιχνιδιού θα πρέπει να λειτουργείτε ως ομάδα, γι’ αυτό και όταν παίζετε πχ. 32 εναντίον 32, κάθε ομάδα των 32 ατόμων διαχωρίζεται σε αντίστοιχα squads των 5 ατόμων. Έτσι λοιπόν, μαζέψτε τους φίλους σας και χτίστε μια δυνατή υπο-ομάδα που μπορεί να σας ωθήσει προς τη νίκη. Η σωστή ομάδα όμως πρέπει ν’ απαρτίζεται και από διαφορετικές ιδιότητες παικτών, ώστε ο ένας να βοηθάει τον άλλον. Έτσι θα μπορέσετε να δράσετε με απόλυτη επιτυχία και ν’ απολαύσετε στο έπακρο τα multiplayer modes. Συγκεκριμένα έχουμε τους:

  • Assault: Στρατιώτης με φουλ επίθεσης και πυρομαχικά, κατάλληλος για την πρώτη γραμμή μάχης.
  • Medic: Στρατιώτης με ιατρικές ικανότητες και revive σε περίπτωση που ο αντίπαλος «φυτέψει» σφαίρες σε παίκτη της ομάδας μας.
  • Support: Στρατιώτης με ικανότητες ανεφοδιασμού και με «βαρύτερα» όπλα για λόγους υποστήριξης της μάχης.
  • Scout: Στρατιώτης με λειτουργία ανιχνευτή και με sniper στην κατοχή του για να καλύπτει τα νώτα της ομάδας. 

Πιλοτάροντας αεροπλάνου του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου

Τεχνικός Τομέας
Είμαστε της άποψης πως οι φωτογραφίες στο παρόν review δεν είναι ικανές να σας ανταμείψουν με το πραγματικό αποτέλεσμα. Ανεπανάληπτα γραφικά, τρομερή λεπτομέρεια στα πρόσωπα, στα άρματα μάχης, στο νερό και στο ευρύτερο περιβάλλον του παιχνιδιού. Όλα αυτά συνδυασμένα με υψηλής ποιότητας ανάλυση, που επιτυγχάνεται με ανώτερες τεχνικές, ενώ τα ταυτόχρονα το παιχνίδι τρέχει στα 60 fps απροβλημάτιστα και παρ’ όλες τις εκρήξεις, τα εφέ και τον υπέρογκο αριθμό παικτών που φιλοξενούν οι σέρβερ του. Η EA DICE με τη χρήση της μηχανής γραφικών, Frostbite, κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό οπτικοακουστικό σύνολο στο Battlefield 1.

Ο ήχος βρίσκεται κι αυτός σε υψηλά επίπεδα, αφού τόσο τα soundtrack που μας τοποθετούν στο κλίμα της εποχής, όσο και τα ηχητικά εφέ από τις οβίδες, τις μηχανές των αεροπλάνων και των τανκ, αλλά και από τα όπλα, δημιουργούν ένα πρωτόγονο συναίσθημα της αναβίωσης του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Για το χειρισμό δε χρειάζεται ν’ αναφερθούν πολλά, αφού είναι ένα κλασσικό FPS παιχνίδι και η μόνη δυσκολία έγκειται στην οδήγηση των αρμάτων μάχης, που είναι θέμα συνήθειας. Εξάλλου μπορείτε να επέμβετε και στις ρυθμίσεις του χειρισμού, αν συναντήσετε προβλήματα.

Κοντράστ Συναισθημάτων – Ηλιοβασίλεμα στον πόλεμο

Συμπέρασμα
Το Battlefield 1 δικαίως ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια των τελευταίων μηνών. Για πρώτη φορά μετά από τόσα παιχνίδια της σειράς κατάφερε να μας αγγίξει και με το campaign του. Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος, με τον οποίο μεταφέρει το κλίμα του πολέμου μέσα από 6 διαφορετικές ιστορίες πολεμιστών. Οι διάλογοι που είναι συναισθηματικά φορτισμένοι, κάτω από το πέπλο των soundtracks, δίνουν μια θλιβερή πινελιά στην αναπαράσταση των άσχημων εκείνων εποχών.Σε συνδυασμό μάλιστα με το τεράστιο multiplayer, το ομαδικό πνεύμα, αλλά και το κορυφαίο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα, η EA DICE δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα στο χώρο του gaming.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης