Λευτέρης Ξυκομηνός

Εχθές, ημέρα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα Ελλάδος 8 μμ., η Apple είχε αποκαλυπτήρια, παρουσιάζοντας τα πολυαναμενόμενα iPhone 7 και iPhone 7 Plus. Για άλλη μια φορά, η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον πλανήτη κατάφερε να αποδείξει, ότι όσο κι αν θέλουν να προβαίνουν σε ποικίλες προφητείες οι απανταχού δημοσιογράφοι και αναλυτές του χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν κατέφεραν επιτυχώς να προλογίσουν αυτά που θα παρουσιάσει. Όντως, κάποιες από τις φήμες που κυκλοφορούσαν στα πηγαδάκια του Διαδικτύου, αποδείχθηκαν αληθινές σχετικά με την κάμερα και τα ακουστικά, εντούτοις ήταν πέρα για πέρα άστοχες. Βλέπετε αγαπητοί αναγνώστες το να προλογίσεις το τι θα παρουσιάσει η Apple λέγοντας απλώς «θα έχει διπλή κάμερα το νέο iPhone», δεν λέει απολύτως τίποτα. Δεν λέει, για έναν απλό λόγο: η προφητεία αναφέρεται στην ύπαρξη της διπλής κάμερας και όχι στο τι πραγματικά θα προσφέρει στον χρήστη. Και εδώ είναι που η Apple για άλλη μια – συνεχόμενη – φορά εξέπληξε ευχάριστα, «βάζοντας τα γυαλιά» τόσο στους δήθεν προφήτες, αλλά και στις εταιρείες του ανταγωνισμού. Διότι, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, έτσι απλώς «ξερά» να τα διαθέτει ένα smartphone, δεν έχουν απολύτως καμία σημασία: το θέμα είναι τι κάνει με αυτά το Λειτουργικό Σύστημα, εν προκειμένω το iOS 10 και πόσο εύκολα/προσβάσιμα στην λειτουργία τους είναι για τον τελικό χρήστη. Έχοντας λοιπόν, εδραιώσει την ματαιότητα των προσπαθειών μελλοντολογίας από τους διάφορους προφήτες, ας εξερευνήσουμε τι πραγματικά είναι τα νέα iPhone 7 και iPhone 7 Plus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιότητα Κατασκευής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταρχάς, τα νέα iPhone 7 / Plus έχουν κατασκευαστεί από ανοξείδωτο ατσάλι (σειρά 7000), προσφέροντας μεγάλη ανθεκτικότητα, διατηρώντας το απαράμιλλο design της Apple. Σημειωτέον, η κεραία των νέων smartphone δεν φαίνεται πουθενά, καθώς βρίσκεται εντός των συσκευών. Παράλληλα, προσφέρεται αντίσταση στο νερό και στην σκόνη, βάσει του πρωτοκόλλου IP67, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και σε μια πισίνα να βουτήξετε με το iPhone 7/Plus ανά χείρας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αντίστοιχα, αν είστε σε παραλία με αμμουδιά, η άμμος δεν αποτελεί κίνδυνο.

Home Button με «αίσθηση»

Οι βελτιώσεις στα νέα μοντέλα ξεκινούν απευθείας από το στρογγυλό Home Button. Πλέον το κουμπί πολλαπλών χρήσεων, που χρησιμοποιείται για multitasking/Siri/Touch ID/Apple Pay/επιστροφή στην κεντρική οθόνη, απέκτησε «αίσθηση». Ο εσωτερικός μηχανισμός δόνησης (Taptic Engine) επικοινωνεί με το Home Button. Έτσι, το στρογγυλό κουμπί αποκτά πολλαπλά επίπεδα δόνησης, ανάλογα τις εντολές του χρήστη και φυσικά τις δυνατότητες έκαστου application. Η τελευταία δυνατότητα, σημαίνει ότι οι προγραμματιστές έχουν την επιλογή πια να προσδώσουν δόνηση στο Home Button κατά το δοκούν.

Η έκπληξη της κάμερας

Περνάμε τώρα στην κάμερα. Και τι κάμερα μάλιστα! Η κάμερα του iPhone 7 των 12 MegaPixels και των 6 φακών, διαθέτει f/1.8 aperture ώστε να «ρουφάει» ακόμα περισσότερο φως. Πρακτική μετάφραση: καλύτερες φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το οπίσθιο Flash αποτελείται από 4 LED, προσφέροντας ιδανικότατη οπίσθια στιγμιαία λάμψη. Φυσικά, παραμένουν οι γνωστές δυνατότητες όπως οπτική σταθεροποίηση, πανοραμική λήψη (63 MegaPixels), Live Photos, Auto HDR, βίντεο έως 4Κ/30 fps. Ένα τρομερά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών (και Live Photos) με διευρυμένο χρωματικό εύρος, το λεγόμενο wide color gamut. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη «ζωντάνια» και λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τέλος, η κάμερα του iPhone 7 έχει ψηφιακό ζουμ 5x.

Η κάμερα-διαμάντι όμως ανήκει στο iPhone 7 Plus. Ναι, αυτή είναι η διπλή κάμερα που είχε προλογιστεί εδώ και μήνες, αλλά η Apple εξέπληξε το παρευρισκόμενο κοινό με τον τρόπο που την υλοποίησε. Δύο κάμερες λοιπόν, έκαστη των 12 MegaPixels. Ο συνδυασμός των δύο καμερών δεν προσφέρει 24 MegaPixels όπως πολλοί θα νόμιζαν – άλλωστε είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με την φωτογραφία, ότι η σκέτη αύξηση των MP δεν προσφέρει απαραίτητα μεγαλύτερη ποιότητα, καθότι αυτή επέρχεται μόνο από άλλες αρχιτεκτονικές και μεθόδους σύλληψης της εικόνας. Έτσι λοιπόν, η Apple εξόπλισε το iPhone 7 Plus με δύο κάμερες, ώστε να μπορεί ο χρήστης να κάνει οπτικό ζουμ 2x με απαράμιλλη ποιότητα, ενώ το ψηφιακό ζουμ εκτοξεύεται στο 10x, επίσης με τρομερή ποιότητα. Σε ευρυγώνια κατάσταση έχουμε f/1.8 aperture και κατάσταση τηλεφακού έχουμε f/2.8 aperture. Με πιο απλά λόγια: οι δύο κάμερες είναι ικανές να συλλαμβάνουν πολλαπλά επίπεδα φωτός (layers), πράττοντας ουσιαστικά ασύλληπτη εσωτερική επεξεργασία την στιγμή που πραγματοποιούμε μια φωτογραφία, αποδίδοντας έτσι εξωφρενικά ποιοτικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, μια από τις δυνατότητες των ακριβών DSLR φωτογραφικών μηχανών, όνοματι Bocca effect ή αλλιώς Depth of Field, όπου σε ένα θέμα ο άνθρωπος «ξεχωρίζει» έντονα από το περιβάλλοντα χώρο (κάτι σαν τρισδιάστατο εφέ), πλέον το iPhone 7 Plus καταφέρνει ακριβώς το ίδιο! Επίσης, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η διπλή κάμερα, προσφέρει εξαιρετικότατη ποιότητα, ακριβώς λόγω της εσωτερικής επεξεργασίας πολλαπλών επιπέδων φωτός.

Ένα σημείο που εξέπληξε πάλι η Apple, είναι ότι αυτή η εσωτερική επεξεργασία, τόσο στο iPhone 7, όσο και στο iPhone 7 Plus, πραγματοποιεί περί τις 100 δισεκατομμύρια «πράξεις» στιγμιαία, κάθε φορά που πατάμε κλικ για μια φωτογραφική λήψη. Για να γίνει εφικτό αυτό, η Apple ανάπτυξε ένα ξεχωριστό τσιπ (το οποίο εμπεριέχεται στο κεντρικό A10 Fusion τσιπ – περισσότερα εν συνεχεία), έναν υπερ-υπολογιστή εικόνας στην ουσία με την ονομασία Image Signal Processor (ISP). Όσο αφορά την εμπρόσθια FaceTime HD κάμερα και των δύο μοντέλων, έχουμε 7 MegaPixels, 1080p βίντεο, επίσης διευρυμένο χρωματικό εύρος, f/2.2 aperture, ανίχνευση προσώπου αλλά και σώματος και διάφορες άλλες δυνατότητες (πχ. Burst mode, σταθεροποίηση κλπ). Οι απανταχού λάτρεις των selfies είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιηθούν απόλυτα. Ολοκληρώνοντας τα περί κάμερας για τα νέα iPhone 7 και δη για το iPhone 7 Plus, ένα έχουμε να πούμε: πρόκειται για τις καλύτερες κάμερες που έχει παρουσιάσει η Apple ποτέ. Δεν αποτελεί υπερβολή μάλιστα, να ισχυριστούμε ότι το iPhone 7 Plus, εξαλείφει την ανάγκη αγοράς μιας DSLR κάμερας των 300-350 ευρώ!

Retina HD Οθόνη

Περνάμε τώρα στην Retina HD οθόνη. Από πλευράς ανάλυσης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά παραμένουν ίδια: 4.7 ίντσες, 1334×750 γραμμές, IPS Panel και 1400:1 αντίθεση για το iPhone 7, ενώ για το iPhone 7 Plus έχουμε 5.5 ίντσες, 1920×1080 γραμμές ανάλυσης, IPS Panel και 1300:1 αντίθεση. Και στα δύο μοντέλα, η οθόνη είναι κατά 25% φωτεινότερη από το προηγούμενο iPhone 6S, προσφέρει μεγαλύτερο χρωματικό εύρος και βάθος (wide color gamut), 625 cd/τετραγωνικό μέτρο φωτεινότητα και φυσικά «3D Touch».

Εσωτερική, άφθονη δύναμη

Φτάσαμε στην καρδιά του συστήματος των δύο νέων smartphone. Ο κεντρικός επεξεργαστής (CPU), η μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU), ο αισθητήρας κίνησης (Motion CPU), αλλά και το προανεφερθέν ISP, όλα είναι ενσωματωμένα στο νέο πολυ-τσιπ «A10 Fusion» των 64-bit. Για να καταλάβουμε το πόσο δυνατό είναι, αρκεί να αναφέρουμε ότι το προηγούμενο μοντέλο iPhone 6S με το «Α9» που ήταν από τα πιο δυνατά smartphone στην αγορά, ε, πλέον δεν είναι! To A10 Fusion έχει διπλάσια δύναμη, ενώ μάλιστα εν συγκρίσει με το αρχικό μοντέλο iPhone, η διαφορά στη επεξεργαστική δύναμη 120 φορές, ενώ η δύναμη των γραφικών αντίστοιχα είναι 240 φορές.

Και αυτά όσο αφορά την βασική επεξεργασία, διότι η επεξεργασία εικόνας και γραφικών (μετάφραση: gaming), είναι τριπλάσια. Για τους πιο εξοικειωμένους σε τεχνικά χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι το A10 Fusion αποτελείται από τέσσερις πυρήνες επεξεργασίας: δύο πολύ δυνατούς και δύο λιγότερο. Αυτό προσφέρει την εξής πρακτικότητα: όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το iPhone 7 / Plus για απλές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα να τσεκάρουμε το e-mail μας, τότε γίνεται χρήση των δύο λιγότερο δυνατών πυρήνων, ενώ για πιο «βαριά» χρήση, ενεργοποιούνται οι δύο δυνατοί πυρήνες (ή ακόμα και οι τέσσερις μαζί συνδυαστικά). Έτσι, τα νέα iPhone 7 / Plus μπορούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερη διάρκεια μπαταρίας.

Μπαταρία

Μια και αναφερθήκαμε στην μπαταρία, αποδίδει δύο παραπάνω ώρες από το iPhone 6S, για το iPhone 7 και μια ώρα παραπάνω για το Plus. Δηλαδή έχουμε περί τις 14 ώρες ομιλίας μέσω 3G (21 ώρες στο Plus), standby στις 10 μέρες (16 μέρες Plus), πλοήγηση στο Internet μέσω 3G/4G στις 12 ώρες (13 Plus) και στις 14 ώρες μέσω Wi-Fi (15 ώρες για το Plus), περί τις 13 ώρες αναπαραγωγή βίντεο (14 Plus) και τέλος, περίπου 40 ώρες αναπαραγωγής μουσικής (60 ώρες στο Plus). Ομολογουμένως, η μπαταρία είναι λίαν ικανοποιητική.

Ήχος και το βήμα μπροστά

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στα νέα iPhone 7 και Plus, είναι η παρουσία 2 στερεοφωνικών ηχείων, ένα στο κάτω μέρος των συσκευών και ένα στο πάνω. Ο ήχος που αποδίδεται, πέραν του ότι είναι κρυστάλλινος, στερεοφωνικός και αρκετά καλύτερης ποιότητας σε σχέση με όλα τα προηγούμενα iPhone, είναι και διπλάσιας έντασης συγκριτικά με το ηχείο του iPhone 6S, ενώ έχουν αυξημένο δυναμικό εύρος καλύπτοντας περισσότερες συχνότητες.

Η Apple προχώρησε σε μια άλλη καινοτομία, που επίσης είχε προλογιστεί σχετικά με επιτυχία τους μήνες εδώ και κάποιους μήνες: δεν υπάρχει βύσμα των 3.5 χιλιοστών για σύνδεση με ακουστικά, το γνωστό RCA. Επιτέλους δηλαδή, καθώς αυτή η συνδεσμολογία είναι…κυριολεκτικά 100 ετών! Αλλά χρειάζεται μια εταιρεία με όραμα και κυρίως θάρρος για να προβεί σε μια ριζοσπαστική κίνηση, όπως η Apple. Όπως το 1997 όπου αποτολμώντας (με επιτυχία) να παρουσιάσει τον πρώτο iMac χωρίς μονάδα δισκέτας αλλά όποιος ήθελε μπορούσε εξωτερικά να συνδέσει μια μέσω USB θύρας, επίσης προέβη σε αφαίρεση του οπτικού δίσκου από τα iMac του 2012 (και πάλι όποιος ήθελε συνέδεε εξωτερικά μέσω USB), έτσι και τώρα προχωράει ένα βήμα μπροστά, αφήνοντας πίσω το βύσμα RCA από την εποχή…των δεινοσαύρων.

Πλέον τα ακουστικά που προσφέρονται μέσα στο πακέτο αγοράς των νέων iPhone 7/Plus συνδέονται μέσω της θύρας Lightning, ολοκληρώνοντας μια πλήρη ψηφιακή αλυσίδα: ψηφιακός ήχος (πχ. MP3, AAC, Apple Lossless) εντός μιας ψηφιακής συσκευής και ακουστικά ψηφιακά. Καμία απώλεια στην ποιότητα, επιτέλους ζούμε το απόλυτα ψηφιακό παρόν, ανοίγοντας (και δείχνοντας) τον δρόμο για πως είναι η σωστή ακουστική του 2016 κ’ έπειτα. Βέβαια, σεβόμενη το γεγονός ότι δεν έχει όλος ο κόσμος (ακόμα) ακουστικά για θύρα Lighting ή μπορεί ήδη να διαθέτει πολύ ακριβά και ποιοτικά αναλογικά RCA ακουστικά, στο πακέτο αγοράς προσφέρεται και ένας μετατροπέας (adaptor) από Lightning σε RCA. Έτσι, όλοι είναι ικανοποιημένοι.

Αποθηκευτικός χώρος – Τιμή – Διαθεσιμότητα

Για το τέλος αφήσαμε τον αποθηκευτικό χώρο, την τιμή και την ημερομηνία έλευσης. Το εναρκτήριο μέγεθος αποθηκευτικού χώρου και για τα δύο μοντέλα είναι τα 32GB (τέλος τα 16GB), περνάμε απευθείας στα 128GB και τερματίζουμε στα 256GB! Η τιμή ορίζεται στα 649 δολάρια και 32GB για το iPhone 7 και στα 769 δολάρια αντίστοιχα για το iPhone 7 Plus. Η ημερομηνία έλευσης στην Ελλάδα είναι 23 Σεπτεμβρίου.

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι: ενώ όλοι έλεγαν, προφήτευαν και προλόγιζαν ότι δεν θα έχει τίποτα το ιδιαίτερο να προσφέρουν τα νέα iPhone 7/Plus, η Apple έκανε πάλι τα «μαγικά» της και εξέπληξε. Καλαίσθητο design, ανθεκτική κατασκευή, αντοχή στο νερό και στη σκόνη, καλύτερη οθόνη, απείρως καλύτερη κάμερα, τρομερή απόδοση δύναμης, αποθηκευτικός χώρος δίχως περιορισμούς (αν συμπεριλάβουμε και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του iCloud για online αποθήκευση, δεν το συζητάμε καν, καθώς τα διαθέσιμα GB φτάνουν και περισσεύουν), απαράμιλλο Λειτουργικό Σύστημα (iOS 10) χωρίς ατέλειες όπως οι διάφοροι ιοί/Trojan που μαστίζουν το ανταγωνιστικό Android, λίαν ικανοποιητική μπαταρία και επιτέλους απόλυτα ψηφιακός, κορυφαίος στερεοφωνικός ήχος, τόσο από τα δύο ηχεία, όσο και από τα ακουστικά Lightning. Σίγουρα υπάρχουν οι αντιρρησίες και οι Apple-haters, για τους οποίους υπάρχει σαφώς λύση-πρόταση και λέγεται Android smartphone, με ότι αυτό συνεπάγεται…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης