Το ψάρεμα με καλάμι αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευχάριστα είδη ψαρέματος. Είναι αρκετά φθηνό σαν χόμπι, αλλά απαιτεί δεξιοτεχνία και εμπειρία από την πλευρά του χρήστη, ώστε να αποβεί και αποτελεσματικό. Παρακάτω σας αναφέρουμε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά για τα καλάμια, από το μήκος, την ισχύ τους και την δράση τους.

Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε στην αγορά ενός καλαμιού, είναι ο τύπος του, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει να επεκτείνει το χέρι σας, στο ύψος του μπράτσου. Οι επιλογές για τα καλάμια surf-casting είναι δύο όσον αφορά το υλικό κατασκευής. Eπιλέξτε ανάμεσα σε αυτά με γυάλινη υφή και αυτά από άνθρακα. Το τελευταίο είναι και η καλύτερη επιλογή, αφού είναι πιο ελαφρύ και εύκολο στη χρήση του, ωστόσο είναι και το πιο ακριβό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμέσως επόμενο στο οποίο δίνουμε βάση, είναι το μήκος του. Το καλάμι πρέπει να είναι αρκετά μακρύ (άνω των 3.80 μέτρων), αν ψαρεύουμε από την ακτή για παράδειγμα ή 1-2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν είστε πιο ψηλά, πρέπει να είναι αρκετά κοντύτερο, ώστε να μπορείτε να το ελέγχετε πιο άνετα. Δεν έχει σημασία αν το καλάμι είναι τηλεσκοπικό ή 2 ή 3 τμημάτων. Αυτό εξαρτάται από το τι θέλει ο καθένας.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι η ισχύ και η ευελιξία του καλαμιού. Αν επιθυμείτε να ψαρεύετε μεγαλύτερα σε βάρος ψάρια, απαιτείται και υψηλότερης αντοχής καλάμι, αλλά και πιο ευέλικτο σε όλο το μήκος του, ώστε να αντέξει κατά το τράβηγμα. Όσον αφορά τη δράση του καλαμιού, εδώ υπάρχουν τρεις επιλογές (δράση-άκρο, δράση παραβολική και δράση ημιπαραβολική). Η πρώτη, απαιτεί γρήγορη και ακριβή αντίδραση και είναι κατάλληλο για μακρύ ρίξιμο, η δεύτερη αφορά μεσαία απόσταση και απαιτεί ελάχιστη δύναμη για το ρίξιμο και η τρίτη είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε απόσταση.

Τέλος, στο δακτύλιους, η επιλογή που προτείνουν όλοι, είναι ο δακτύλιος μονογέφυρα η μπάλα κεραμικό SIC , γνωστές με το όνομα  τριβή ” 0 “. Είναι απαραίτητο να είναι σε μεγάλο μέγεθος , για το εύκολο πέρασμα της πετονιάς. Φυσικά, το καλύτερο όλων είναι να έχουμε πάντα δύο καλάμια μαζί μας, ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι σε κάθε περίπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ορισμένες κινήσεις από τον Neil Mackellow, έναν εκ των κορυφαίων στο είδος παγκοσμίως  

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης