Πόλεμος στο Παρίσι: Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο τα γαλλικά μέσα περιγράφουν τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι πολίτες αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένοπλοι και βομβιστές αυτοκτονίας σκόρπισαν τον θάνατο σε διάφορα σημεία στην πόλη του φωτός.

Η Γαλλία εδώ και καιρό συγκλονίζεται από ένα μπαράζ παρόμοιων επιθέσεων, είτε από τζιχαντιστικούς πυρήνες, είτε από μεμονωμένα άτομα – «μοναχικούς λύκους»Η Γαλλία εδώ και καιρό συγκλονίζεται από ένα μπαράζ παρόμοιων επιθέσεων, είτε από τζιχαντιστικούς πυρήνες, είτε από μεμονωμένα άτομα – «μοναχικούς λύκους»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H επίθεση-σοκ στα γραφεία του Charlie Hebdo, η απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας στις σιδηροδρομικές γραμμές του τρένου Thaly’s, η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο και η νύκτα 14ης Νοεμβρίου είναι ορισμένες από αυτές.

Χθες επρόκειτο για μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις, με τον Πρόεδρο Ολάντ να κηρύσσει τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ποτέ μετά τον πόλεμο της Αλγερίας δεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη η γαλλική επικράτεια.

Η επίθεση στο Charlie Hebdo

Το «αιματοβαμμένο» έτος 2015 ξεκίνησε στη Γαλλία στις 7 Ιανουαρίου με την εισβολή των αδελφών Κουασί στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, πυροβολώντας αδιακρίτως και για 10 λεπτά κατά των εργαζομένων. Ο απολογισμός ήταν 12 νεκροί. Το σύνθημα «Je suis Charlie» κυκλοφόρησε τάχιστα μέσω διαδικτύου απ’ άκρη σ’ άκρη σε κάθε γωνιά του πλανήτη, στηρίζοντας το έργο των εργαζομένων, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έφοδος» στο εβραϊκό παντοπωλείο

Δύο ημέρες μετά το αιματοκύλισμα στο Charlie Hebdo η Γαλλία συγκλονίζεται και πάλι από την έφοδο του «μοναχικού λύκου» Αμεντί Κουλιμπαλί στο εβραϊκό παντοπωλείο «Hyper Cacher», κρατώντας αρκετούς ανθρώπους ομήρους. Στήνεται επιχείρηση εξουδέτέρωσής του και τελικά πέφτει νεκρός.

Απολογισμός: 6 νεκροί (μαζί με τον δράστη και μία γυναίκα-αστυνομικό που πυροβόλησε ο δράστης στη Μονρούζ). Την ίδια μέρα οι αδελφοί Κουλιμπαλί «ταμπουρώνονται» σε τυπογραφείο στην περιοχή Νταμαρτέν-αν-Γκελ και ακολουθεί συντονισμένη επιχείρηση από σύσσωμες τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Οι αδελφοί Κουλιμπαλί πέφτουν νεκροί στη διάρκεια της επιχείρησης.

Ένοπλος εισέβαλε σε αμαξοστοιχία Thalys

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ένα τρένο Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Παρίσι τον Αύγουστο, όταν Μαροκινός ένοπλος, εισέβαλε σε αυτή και άρχισε να πυροβολεί.

Ο ένοπλος, ο οποίος σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία ήταν γνωστός για τις ακραίες ισλαμικές απόψεις του, συνελήφθη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς (βόρεια Γαλλία), αφού τον είχαν ακινητοποιήσει οι επιβάτες.

Η νύχτα της 14ης Νοεμβρίου

Τα ξημερώματα της 13ης προς 14η Νοεμβρίου επτά συντονισμένες επιθέσεις στην καρδιά του Παρισιού αλλά και στα περίχωρα, είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 150 τουλάχιστον άνθρωποι. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Οκτώ δράστες εξουδετερώθηκαν ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Οι ανωτέρω επιθέσεις αποτελούν τις πιο αιματηρές στο Παρίσι το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παρά την ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων ασφαλείας μετά την «έφοδο» στο Charlie Hebdo, η Γαλλία μοιάζει «μουδιασμένη», αμήχανη και ανίκανη να αποτρέψει τέτοιου είδους περιστατικά, την ώρα που η πρωτεύουσά της μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, με τις δυνάμεις του στρατού να βγαίνουν στους δρόμους, έχοντας εντολή ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους σε τέτοιου είδους έκρυθμες καταστάσεις…

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι πρόκειται να ακολουθήσει έπειτα από τη χθεσινή, την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που βίωσε η γαλλική πρωτεύουσα…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης