Σοβαρή επιδείνωση του καιρού παρατηρείται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, με τα ορεινά των Νομών Καστοριάς, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας να έχουν ήδη ντυθεί στα λευκά, ενώ ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε περιοχές της Ζακύνθου. Στην Αθήνα η καταρρακτώδης βροχή… έκρυψε για λίγο την Ακρόπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Χιόνια, βροχές και τσουχτερό κρύο συνθέτουν το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρούΗ Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) κάνει λόγο για έκτακτα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ της Παρασκευής, με βροχές, χιόνι και τσουχτερό κρύο να συνθέτουν το χειμωνιάτικο σκηνικό. Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε ορισμένες περιοχές -κυρίως στη Β. Ελλάδα- δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις έξι με οκτώ μποφόρ και θα φθάνουν κατά τόπους ακόμα και τα εννέα μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου στη Β. Ελλάδα, από 11 έως 19 στην κεντρική και από 12 έως 20 (και κατά τόπους 23) στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Tο Σάββατo η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, ενώ από την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο. Παράλληλα, θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση.

Ακούστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό

Ο καιρός του τριημέρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές αρχικά στα δυτικά και νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 (και πρόσκαιρα 8) μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα βόρεια.

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στις ανατολικές και βόρειες περιοχές. Εξασθένηση των φαινόμενων αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές, αρχικά δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 και σταδιακά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τη Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

«Χάθηκε» η Ακρόπολη

Έντονη βροχόπτωση παρατηρήθηκε -κατά διαστήματα- στο μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής.

Οι πεζοί χρειάστηκε να πάρουν μαζί τους ομπρέλες, ενώ η διάβαση ορισμένων τμημάτων του οδικού δικτύου (ειδικά όταν ο δρόμος ήταν κατηφορικός) γινόταν με δυσκολία.

Η καταρρακτώδης βροχή συνοδεύτηκε από ομίχλη, με αποτέλεσμα η Ακρόπολη να… χαθεί για λίγο από το οπτικό πεδίο των πολιτών.

Ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο

Υλικές ζημιές άφησε στο πέρασμά του ανεμοστρόβιλος που έπληξε τις πρώτες πρωινές της Παρασκευής το Καλαμάκι Ζακύνθου.

Ειδικότερα, ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ελαιόδεντρα, ξήλωσε σκεπές από στάβλους, ενώ κατέστρεψε μπαλκόνια και σάρωσε ό,τι βρέθηκε στο διάβα του. Ενδεικτικό της δύναμής του είναι το γεγονός ότι οι σκεπές από τους στάβλους βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά.

Το φαινόμενο των ανεμοστρόβιλων στο Καλαμάκι αλλά και στη γειτονική περιοχή του Αργασίου είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια.

Πρώτα χιόνια σε Ήπειρο – Θεσσαλία

Την εμφάνισή τους έκαναν τα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα στην Ήπειρο, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων, ενώ αισθητή είναι και η πτώση της θερμοκρασίας, ακόμη και μέσα στα Ιωάννινα. Από το βράδυ της Τετάρτης έχει αρχίσει η χιονόπτωση σε Μιτσικέλι, Βασιλίτσα, Αετομηλίτσα και στο χιονοδρομικό κέντρο του Ανήλιου, ενώ στις περιοχές στις οποίες χιόνισε η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν.

Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά! Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα από την κακοκαιρία.

Σήμερα το πρωί σε πολλές ορεινές περιοχές των Τρικάλων Θεσσαλίας και ειδικότερα σε αυτές με υψόμετρο πάνω από τα 1.000 μέτρα το σκηνικό είναι… λευκό!

Στα πεδινά βρέχει και το κρύο γίνεται για πρώτη ημέρα πολύ αισθητό με μόλις 6 βαθμούς το πρωί.

Χιόνια και στα ορεινά της Καστοριάς

Στα ορεινά του Νομού Καστοριάς, στον Γράμμο και στο Βίτσι χιονίζει από το πρωί.

Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά όλης της Μακεδονίας και της Θράκης σε υψόμετρο πάνω από τα 1.200 μέτρα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση το Σαββατοκύριακο.

Στα λευκά και το Βελούχι

Στα λευκά έχει ντυθεί και το Βελούχι, καθώς την Πέμπτη έπεσαν τα πρώτα χιόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης