Επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών τους εμφανίζονται οι γονείς στην Ελλάδα σε ποσοστό 10%-15%, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση, την παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο αλλά και στην πανδημία της γρίπης.

«Οι γονείς φοβούνται ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και ότι ορισμένα από αυτά προκαλούν σοβαρές παρενέργειες. Όλα αυτά τα μαθαίνουν είτε στόμα με στόμα, είτε μέσω όσων βλέπουν κάνοντας αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ένα ποσοστό των γονιών, που ευτυχώς δεν είναι ακόμη πολύ μεγάλο, είναι 10-15% είναι αυτό που φοβάται και είναι κυρίως οι μανάδες ηλικίας κάτω των 35 ετών. Αυτές είναι και οι γυναίκες οι οποίες ψάχνουν στο διαδίκτυο. Οι μεγαλύτερες δεν ψάχνονται αλλά ακολουθούν τις οδηγίες του παιδίατρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ενημερωτικής εκστρατείας στο 53ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Αλλά και οι παιδίατροι, όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος, δηλώνουν ότι σε ποσοστό 10-15%, οι γονείς προβληματίζονται και αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κυρίως με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του τριπλού εμβολίου κατά της ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας και του εμβολίου κατά του ροταϊού (ο οποίος προκαλεί διάρροιες).

«Οι γονείς συσχετίζουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς με τον αυτισμό, το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με λιποθυμίες και σπασμούς και πάει λέγοντας. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της εκστρατείας ήταν ότι όταν ο παιδίατρος προσπαθούσε να εξηγήσει στους γονείς, επί 15 και πλέον λεπτά, πώς έχουν τα εμβόλια, τους έπειθε και εμβολίαζαν τα παιδιά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τονίζουμε ότι οι πληροφορίες που δίνονται από το διαδίκτυο, όπου ο καθένας γράφει ό,τι θέλει στο ιατρικό κομμάτι είναι σκουπίδια. Υπάρχουν 12-14 επιστημονικές ιστοσελίδες από όπου παίρνουμε πληροφορίες εμείς οι γιατροί και μπορούμε να πούμε στους γονείς να ενημερώνονται από εκεί» προσθέτει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο καθηγητής εξηγεί πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παρατηρείται παγκοσμίως, ενώ στην Αμερική υπάρχει εδώ και 20 χρόνια ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό λόμπι και σε ποσοστό 30%-40% οι γονείς είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης