Η Σαουδική Αραβία, δηλώνοντας προσβεβλημένη από τις δηλώσεις του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς, επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στις ολλανδικές επιχειρήσεις και επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους επιχειρηματίες της χώρας αυτής.
Βασιλικό διάταγμα δίνει εντολή στις σαουδαραβικές επιχειρήσεις να αποκλείουν τις ολλανδικές εταιρίες από τα μελλοντικά σχέδιά τους, είτε άμεσα είτε μέσω υπεργολαβιών, σύμφωνα με μία εγκύκλιο που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από το εμπορικό επιμελητήριο της Μέκκας και το οποίο μπόρεσε να δει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το διάταγμα ζητεί επίσης να περιοριστεί «στο ελάχιστο ο αριθμός των θεωρήσεων εισόδου και η διάρκειά τους» για τις «ολλανδικές επιχειρήσεις και τους επενδυτές που δεν συμμετέχουν σε ζωτικά για το βασίλειο σχέδια» και διατάζει να τερματιστούν οι επισκέψεις εμπορικών αντιπροσωπειών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Σαουδική Αραβία αισθάνεται «προσβεβλημένη» από τις δηλώσεις του Βίλντερς και «μελετά» το ενδεχόμενο κυρώσεων, χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.
Το Δεκέμβριο, ο βουλευτής Γκερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά του ισλάμ, είχε τυπώσει αυτοκόλλητα με τη σημαία της Σαουδικής Αραβίας αντικαθιστώντας όμως το ιερό κείμενο που αναγράφεται εκεί από ένα άλλο κείμενο, επίσης στα αραβικά, που επικρίνει έντονα το ισλάμ και αμφισβητεί την ακεραιότητα του Μωάμεθ και του Κορανιού.
Το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Έχει συμμαχήσει για τις εκλογές αυτές με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.
Ο Γκερτ Βίλντερς έχει στο παρελθόν συγκρίνει το Κοράνι με το ”Mein Kampf” («Ο Αγών μου») του Αδόλφου Χίτλερ και έχει χαρακτηρίσει το ισλάμ φασιστική θρησκεία. Έχει διωχθεί για τις δηλώσεις αυτές, αλλά απαλλάχθηκε τελικά το 2011 από την κατηγορία της πρόκλησης μίσους, καθώς οι δικαστές έκριναν πως ο βουλευτής δεν μπορεί να καταδικαστεί επειδή οι επικρίσεις του στρέφονταν εναντίον μιας θρησκείας και όχι εναντίον μιας εθνικής ομάδας.
Ο ίδιος έχει αποτελέσει αιτία έντονων αντιπαραθέσεων τελευταία, αφότου υποσχέθηκε στους οπαδούς του το Μάρτιο, τη νύχτα των δημοτικών εκλογών, ότι θα φροντίσει ώστε να υπάρχουν «λιγότεροι Μαροκινοί» στην Ολλανδία.