Tο πράσινο τσάι μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον καρκίνο του στόματος, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Cancer Prevention Research.»
Οι ερευνητές έδωσαν σε 41 εθελοντές εκχύλισμα πράσινου τσαγιού για 3 μήνες σε δόσεις των 500 mg/m2, των 750 mg/m2 ή των 1,000 mg/m2. Η έρευνα ανακάλυψε ότι περίπου το 59% των ανθρώπων που έλαβαν τη μεγαλύτερη δόση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού ανταποκρίθηκαν κλινικά, σε σύγκριση με ποσοστό 18% αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές επίσης πρόσεξαν μια τάση προς τη βελτίωση ορισμένων δεικτών που ενδεχομένως μπορούσαν να προβλέψουν την ανάπτυξη καρκίνου.
Στους 28 μήνες που διήρκεσε η έρευνα, 15 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του στόματος. Όσοι κατανάλωσαν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και όσοι δεν κατανάλωσαν είχαν ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος. Ωστόσο, άνθρωποι που εμφάνισαν ελαφριά έως μέτρια δυσπλασία, ή μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων στην έναρξη της έρευνας, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος αν είχαν λάβει το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.
Ωστόσο όπως δήλωσε ερευνήτρια, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν αποτελούν οριστική απόδειξη ότι το πράσινο τσάι μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο.

