Η επιλογή των πιο υγιών και κινητικών σπερματοζωαρίων μπορεί να αυξήσει δραματικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και των άλλων τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι εξειδικευμένες μέθοδοι μικροτεχνολογίας που αναπτύχτηκαν αρχικά για την αύξηση της ικανότητας διεκπεραίωσης της χαρτογράφησης του γονιδιώματος, καθώς και για τη διάγνωση προβλημάτων, χρησιμοποιείται σήμερα για την επιλογή των σπερματοζωαρίων.
Μια ανασκόπηση των σύγχρονων αυτών μεθόδων που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, δείχνει ότι μπορούν να παράγουν ικανοποιητικά κι ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών που περιλαμβάνει τη γονιδιωματική ενός μόνο σπερματοζωαρίου, την κατ’ οίκον εξέταση της ανδρικής γονιμότητας, καθώς και τη διατήρηση των ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.
Οι ειδικοί μάλιστα, διευκρινίζουν ότι οι τεχνολογίες microfluidics, όπως ονομάζονται, μπορούν να προσφέρουν μια καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των σπερματοζωαρίων σε πολύπλοκα μικροπεριβάλλοντα.
Οι συμβατικές μέθοδοι επιλογής σπερματοζωαρίων μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή του DNA, ή να απαιτήσουν την εφαρμογή παρεμβατικών μαιευτικών μεθόδων, ενώ παράλληλα, η απόδοση τους συχνά έχει χαμηλά επίπεδα καθαρότητας. Οι συγγραφείς της ανασκόπησης των νέων τεχνολογιών microfluidics παρουσιάζουν συνοπτικά ένα σύνολο διαθέσιμων λύσεων για την επιλογή σπερματοζωαρίων, οι οποίες είναι εύχρηστες, αποτελεσματικές κι έχουν χαμηλό κόστος. Πρόκειται για ειδικές συσκευές που μπορούν να επιλέξουν τα κατάλληλα σπερματοζωάρια με τη βοήθεια της θερμότητας, της βαρύτητας, κάποιων χημικών ουσιών , και άλλων δυνάμεων και παραγόντων.
Κάθε μια από αυτές τις λύσεις, ιδιαίτερα εάν περιλαμβάνει συνδυασμούς πολλαπλών προσεγγίσεων, έχει μεγάλες δυνατότητες επιλογής κι έλεγχου των σπερματοκυττάρων και μπορεί πραγματικά να φέρει την επανάσταση στο ερευνητικό αυτό πεδίο.
Οι συγγραφείς ευελπιστούν το άρθρο τους να κινητοποιήσει περεταίρω έρευνα με σκοπό η τεχνολογία των Microfluidics να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στο να βοηθήσει πραγματικούς ανθρώπους. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να μετατρέψει τα εργαστηριακά εργαλεία σε εύχρηστα προϊόντα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο οι ιατροί όσο και οι ασθενείς.
Πηγή: medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

