Τα Χριστούγεννα είναι κατ’ εξοχήν μια περίοδος γεμάτη χαρά και καλή διάθεση.Συγκεντρωνόμαστε με φίλους, συγγενείς και άλλα αγαπημένα πρόσωπα γύρω από το γιορτινό τραπέζι ώστε να απολαύσουμε διάφορες λιχουδιές και φυσικά τον «πρωταγωνιστή» των Χριστουγέννων, τη γεμιστή γαλοπούλα.

Δυστυχώς, όμως, τη γιορτινή διάθεση μπορεί να χαλάσει ένα αναπάντεχο κρούσμα τροφικής δηλητηρίασης. Τα πουλερικά, όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, κατατάσσονται στα «τρόφιμα υψηλού κινδύνου» όσον αφορά τις πιθανότητες να μεταδώσουν κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό που θα προκαλέσει δηλητηρίαση.

Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αποτελεί το «συνήθη ύποπτο» για τα κρούσματα αυτά, δηλώνει η Δρ Λίσα Άκερλι, ειδικός σε θέματα υγιεινής και δημόσιας υγείας, είτε πρόκειται για το γεύμα που καταναλώνεται την ημέρα των Χριστουγέννων είτε για το φαγητό που έμεινε από τις ημέρες των εορτών και καταναλώνεται τις επόμενες ημέρες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το κοτόπουλο, το οποίο τα τελευταία χρόνια υποκαθιστά τη γαλοπούλα σε αρκετά γιορτινά τραπέζια.

Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης αυξάνεται όταν το πουλερικό δεν μαγειρεύεται σωστά, επειδή στην περίπτωση αυτή καταφέρνουν να επιβιώσουν παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα αποτελεί όμως ο κακός χειρισμός του ωμού κρέατος.

Τα περισσότερα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το καμπυλοβακτηρίδιο. Βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και σε υδάτινους πόρους, εκτιμάται όμως ότι η μετάδοσή του από τα πουλερικά ευθύνεται για τέσσερα στα πέντε περιστατικά δηλητηρίασης από τον εν λόγω μικροοργανισμό. Το καμπυλοβακτηρίδιο βρίσκεται στο γαστρεντερικό των πουλερικών και συνήθως εξαπλώνεται –για παράδειγμα στην πέτσα του– όταν σφαγιάζεται το ζώο.

Περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης