Της Άντζελας Πεΐτση

Σε κατακόρυφη πτώση κινείται η αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα. Η στασιμότητα στις αγοροπωλησίες αγγίζει και το 80% χωρίς μέχρι στιγμής, όπως τονίζουν μεσιτικοί κύκλοι, να διαφαίνονται σημάδια «στοιχειώδους» ανάκαμψης ή αντιστροφής της υπάρχουσας κατάστασης. Μάλιστα, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του zougla.gr οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν δύο-τρία ή και περισσότερα ακίνητα, ξεπουλούν σε εξευτελιστικές τιμές τις δεύτερες – τρίτες κ.ο.κ. κατοικίες τους, για να γλυτώσουν το χαράτσι του νέου ΕΝΦΙΑ, να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η αγοραπωλησία ακινήτου στην περιοχή της Κηφισιάς Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ακίνητο 170 τ.μ. σε δεύτερο όροφο, πουλήθηκε μόνον 68.000€ τη στιγμή που προ κρίσης το 2008 , η τιμή πώλησής του ήταν 250.000€ και ο ιδιοκτήτης του, ζητούσε ως αρχική τιμή τις 320.000€.

Ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών, Γρηγόρης Λιάντας, μιλώντας στο zougla.gr διευκρίνισε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις αγοραστών που ενδιαφέρονται να προβούν σε αγορά κατοικίας για τα παιδιά τους και όχι για επένδυση, όμως ψάχνουν όσο το δυνατό χαμηλές τιμές, θα τις χαρακτήριζα εξευτελιστικές τιμές. Πράγματι το τελευταίο εξάμηνο πουλήθηκαν διαμερίσματα με πτώση τιμής πάνω ακόμα κι από το 100% της τιμής που δινόταν προς πώλησης προς κρίσης. Οι άνθρωποι πλέον βρίσκονται σε πιεστική θέση, δε θέλουν να χρωστούν και παίρνουν την απόφαση να πουλήσουν σε τόσο χαμηλές τιμές».

Και συνεχίζει: «Οι αντικειμενικές αξίες μπορεί να έπεσαν αλλά δεν ανταποκρίνονται με τις πραγματικές εμπορικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες κυμαίνονται «πιο κάτω» περίπου σε ποσοστό 35% με 40%. Γενικά η κτηματαγορά είναι εξαιρετικά πεσμένη σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάποια περιοχή που μπορείς να πεις πως πηγαίνει «καλά» το αντίθετο. Η μία περιοχή πηγαίνει χειρότερα από την άλλη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επίτιμος Πρόεδρος των Κτηματομεσιτών, πτώση στις τιμές πώλησης των ακινήτων, καταγράφεται σε όλα τα ακίνητα. «Για τα αποκαλούμενα ως «καινούρια» ακίνητα, δηλαδή εκείνα που χτίστηκαν μέχρι και το 2008, η εμπορική τους αξία έπεσε στο 40% με 50% από την αρχική. Ωστόσο η κρίση «χτύπησε» πάρα πολύ τα μεταχειρισμένα, όπου η πτώση της τιμής πώλησης αγγίζει και το 90% προ κρίσης. Ακίνητο μπορεί να πουληθεί και στο 1/5 της αρχικής τιμής».

Ο κατάλογος με τα «αζήτητα» για αγοραπωλησία

· Οικόπεδα για αντιπαροχή

· Αγροτεμάχια

· Επαγγελματικοί χώροι

· Βιοτεχνικοί χώροι

· Καταστήματα

· Βιομηχανικές εκτάσεις στις ΒΙ.ΠΕ των νομών όλης της χώρας

Ο ΕΝΦΙΑ αποδυνάμωσε την κίνηση της κτηματαγοράς

Αναφερόμενος στον παραπάνω κατάλογο των «αζήτητων» για αγοραπωλησία οικοπέδων, καταστημάτων και εκτάσεων ο κ. Λιάντας, εξήγησε πως δεν ενδιαφέρονται πλέον οι εργολάβοι για αντιπαροχές ή για ν’ αγοράσουν κάποιο οικόπεδο. Επίσης, τα αγροτεμάχια δεν πωλούνται αν και έπεσαν απίστευτα οι τιμές τους. «Σας λέω μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που υπάρχουν σήμερα, όπως είναι τα προάστια των ανατολικών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης, οι αποκαλούμενες ως οικονομικά εύρωστες, Ρύσιο, Καρδία, Τρίλοφο κ.λ.π. υπάρχει πτώση τιμών που φτάνει στο 1/10 της τιμής του αγροτεμαχίου, το οποίο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον».

Και εξήγησε: «Συγκεκριμένα αγροτεμάχιο όπου η αρχική τιμή πώλησής του, ήταν 100.000€ (εκατό χιλιάδες ευρώ) έφτασε να πωλείται μόλις 10.000€ (δέκα χιλιάδες ευρώ) και κανείς δεν ενδιαφέρεται να το αγοράζει. Η ερμηνεία είναι απλή. Ακόμα και οι ελάχιστοι αγοραστές προτιμούν να αγοράσουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους, παρά να επενδύσουν σε γη ή να χτίσουν μονοκατοικίες. Αυτά τα έχουν ξεχάσει…».

Ταυτόχρονα, εξηγώντας την σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τα καταστήματα, τους βιοτεχνικούς ή εργοστασιακούς χώρους, ο Επίτιμος Πρόεδρος των Κτηματομεσιτών είπε: «Εκεί παρατηρείται μία μικρή κίνηση αλλά αποκλειστικά και μόνον προς ενοικίασή και χρήση των χώρων αυτών ως αποθήκες εμπορευμάτων. Δυστυχώς η αύξηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των υπολοίπων φόρων, αποδυνάμωσε την κίνηση στην κτηματαγορά της Ελλάδας, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ζήτηση καθόλου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης