Αρνούνται να υποβάλλουν τα «πόθεν έσχες» τους δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι επιχειρούν να μπλοκάρουν μέσω της Δικαιοσύνης την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, ζητώντας την ακύρωση σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Το δρόμο του Συμβουλίου της Επικρατείας πήραν πέντε δικαστικές Ενώσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων, την έκδοση προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» την υποχρέωσή τους για την υποβολή «πόθεν έσχες» έως ότου δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αίτημα για την προσωρινή διαταγή αλλά και την αίτηση ακύρωσης και αναστολής υπογράφουν η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων .

Οι δικαστικές ενώσεις στρέφονται κατά της απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες υποστηρίζοντας ότι θίγονται από τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους στοιχείων. Χαρακτηρίζουν μάλιστα αντισυνταγματικό τον τρόπο συγκρότησης της Επιτροπής που θα ελέγξει τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Δικαστές και εισαγγελείς τονίζουν ότι από την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες με ηλεκτρονικό τρόπο, θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς δεν διασφαλίζεται η προστασία τους από τον κίνδυνο διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων τους, όπως είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ιδίων και των μελών των οικογενειών τους, των περιουσιακών τους στοιχείων, κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος αυτός (διαρροών) είναι πολύ μεγαλύτερος, σημειώνουν οι δικαστές, καθώς για πρώτη φορά δημιουργούνται ηλεκτρονικά αρχεία που περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία του συνόλου των δικαστικών λειτουργών.

Στην προσφυγή τους αναφέρουν επίσης ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη σε διατάξεις του Συντάγματος.

Η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 13 Ιανουαρίου 2017 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης