Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι συνυφασμένες με όμορφες μυρωδιές, γεύσεις και οικογενειακά τραπέζια. Για τη μέλλουσα μαμά, όμως, αυτή η περίοδος συχνά συνοδεύεται από ένα αίσθημα «αποκλεισμού» ή φόβου: «Τι επιτρέπεται να φάω;», «Μήπως αυτό βλάψει το μωρό;», «Θα πάρω πολλά κιλά;».
Ως μαιευτήρας, θα ήθελα αυτές τις γιορτινές μέρες να σας απαλλάξω από το άγχος. Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια και το γιορτινό τραπέζι δεν είναι απαγορευμένη ζώνη. Με μερικές έξυπνες επιλογές, μπορείτε να γιορτάσετε και να απολαύσετε το φαγητό, προσφέροντας ταυτόχρονα θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας.
Ας δούμε τι πραγματικά ισχύει για τα πιάτα των ημερών.
Η γαλοπούλα είναι σύμμαχός σας
Η γαλοπούλα αποτελεί μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την εγκυμοσύνη. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής αξίας, απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ περιέχει ελάχιστα λιπαρά. Παράλληλα, είναι καλή πηγή σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Σημαντικό: βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι καλοψημένο μέχρι το κέντρο του. Αποφύγετε σημεία που μπορεί να φαίνονται ροζ ή μισοψημένα, για την πλήρη ασφάλεια από βακτήρια όπως η σαλμονέλα.
Γέμιση και σαλάτες: Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά
Η γέμιση είναι για πολλούς από εμάς το πιο νόστιμο κομμάτι. Αν περιέχει κιμά, συκωτάκια ή αυγά, ισχύει ο κανόνας του καλού ψησίματος. Αν μαγειρεύεται ξεχωριστά από τη γαλοπούλα, είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί η θερμοκρασία της, άρα είναι και πιο πιθανό να έχει μαγειρευτεί σωστά.
Όσον αφορά τις σαλάτες, είναι απαραίτητες για τις φυτικές ίνες που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αν τρώτε έξω ή σε ξένο σπίτι και δεν είστε σίγουρες για το σχολαστικό πλύσιμο των λαχανικών (πρόληψη τοξοπλάσμωσης), προτιμήστε βραστά λαχανικά ή σαλάτες χωρίς φυλλώδη λαχανικά (π.χ. λάχανο-καρότο που καθαρίζονται εξωτερικά).
Το δίλημμα: Μελομακάρονο ή Κουραμπιές;
Εδώ τα επιστημονικά στοιχεία γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ του μελομακάρονου! Και τα δύο γλυκά έχουν θερμίδες, όμως ποιοτικά διαφέρουν:
Το μελομακάρονο παρασκευάζεται με ελαιόλαδο (καλά μονοακόρεστα λιπαρά), καρύδια (ω-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τον εγκέφαλο του μωρού), μέλι και κανέλα. Είναι μια «βόμβα» ενέργειας μεν, αλλά με θρεπτική αξία (και καλό είναι να περιοριστείτε σε 1-2 αυτές τις μέρες).
Ο κουραμπιές, από την άλλη, βασίζεται στο βούτυρο (κορεσμένα ζωικά λιπαρά) και την άχνη ζάχαρη, προσφέροντας κυρίως «κενές» θερμίδες και χοληστερίνη.
Η συμβουλή μου: μην στερηθείτε το αγαπημένο σας γλυκό, όποιο κι αν είναι αυτό. Απλώς, αν έχετε την επιλογή, το μελομακάρονο είναι η πιο φιλική επιλογή για τον οργανισμό σας. Περιοριστείτε σε 1-2 κομμάτια τις γιορτινές ημέρες για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Στην υγειά σας! (με μέτρο)
Το αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη, καθώς περνάει μέσω του πλακούντα στο έμβρυο. Μπορείτε όμως να τσουγκρίσετε το ποτήρι σας με τους φίλους και την οικογένεια. Γεμίστε το ποτήρι σας με ανθρακούχο νερό, λίγο χυμό ροδιού και πάγο. Θα έχετε ένα εορταστικό, δροσιστικό mocktail γεμάτο αντιοξειδωτικά.
Φέτος τα Χριστούγεννα, το καλύτερο δώρο για το μωρό σας είναι η δική σας ηρεμία και χαρά. Φάτε ποιοτικά, γελάστε πολύ και απολαύστε τη μοναδική αυτή περίοδο της ζωής σας.
Καλές γιορτές με υγεία!

