Απέρριψε τις φήμες περί «ελληνογερμανικής διαμάχης» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πάντα φιλικές και είναι μια σταθερά που καθορίζει και τις εταιρικές μας σχέσεις και τις σχέσεις μας γενικώς».

Ο Γιώργος Πεταλωτής επισήμανε ότι κανένα ταμειακό πρόβλημα και καμία ανησυχία δεν δημιουργείται σε σχέση με την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, λέγοντας ότι «η ολοκλήρωση της εκταμίευσης τον Ιανουάριο έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό με την Ε.Ε. και οφείλεται στη δομή των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης».

«Η συνέπεια της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τον ελληνικό λαό υπήρξε παραδειγματική», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι «τη συνέπεια που δείχνει η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης, τη ζητάμε από όσους εμπλέκονται και είναι εταίροι μας σε αυτή τη μεγάλη συμφωνία που κάναμε».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Παπανδρέου θα επαναλάβει τη θέση του στην κ. Merkel την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει τις θέσεις του, «οι οποίες θα πρέπει να αναγιγνώσκονται μέσα από τις σωστές διαστάσεις» και ότι «η προσέγγιση του πρωθυπουργού είναι πολύ μελετημένη και σοβαρή και οδηγεί προς το ξεπέρασμα της κρίσης οποιασδήποτε χώρας».

Για το εάν η Ελλάδα θα ψηφίσει την πρόταση της Γερμανίας, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει λόγο, φωνή, επιχειρήματα και φυσικά θα τα εκφράζει όποτε πρέπει για το καλό όλων των χωρών της Ε.Ε.».

«Εννοείται ότι υπάρχουν φιλικές σχέσεις με την Αυστρία», τόνισε και επισήμανε ότι ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών προέβη και σε δεύτερη δήλωση, σύμφωνα με την οποία, εφόσον τηρεί τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα, δεν υπάρχει ζήτημα.

Ερωτηθείς, παράλληλα, εάν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Sarkozy, συμφωνεί με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός πάνω σε αυτό το ζήτημα» και τόνισε ότι «δεν πρέπει να αδικούμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός εδώ και έναν χρόνο στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του προέδρου της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, να παραδώσει στο οικονομικό δίκτυο Bloomberg δύο επιστολές που αναφέρονται στην περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη σχετικά με την Goldman Sachs και την υποθήκευση έναντι δανείων των μελλοντικών εσόδων της Ελλάδας, είπε ότι είναι θέμα του ίδιου.

«Εμείς δεν αποκρύπτουμε τίποτα, η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ έγινε με διαφανή κριτήρια – και ευτυχώς που έγινε – και βρισκόμαστε σε περιβάλλον οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης