Αριστουργήματα Κορυφαίων Καλλιτεχνών του 20ου αιώνα
28/04/2009 – 27/05/2009
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Καθεδρικό Επισκοπικό Μουσείο της Βιέννης, την έκθεση “Από το μοντερνισμό στο μεταμοντερνισμό: τα σημαντικότερα έργα της συλλογής του Otto Mauer από το Καθεδρικό Επισκοπικό Μουσείο της Βιέννης”.
Tα επίσημα εγκαίνιά της θα γίνουν την Τρίτη 28 Απριλίου στις 19:30.
Ώρες λειτουργίας: 9:00-13:00 & 17:00-21:00 εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας
Στη μοναδική αυτή έκθεση θα παρουσιαστούν 50 αριστουργήματα 27 κορυφαίων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Χαρακτικά – σχέδια και ακουαρέλες, των Pablo Picasso, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Paul Klee, Wassili Kandinsky, Marc Chagall, Henri Matisse, Alexander Archipenko, Willi Baumeister, Max Beckmann, Joseph Beuys, Marget Bilger, Leopold Birstinger, Georges Braque, Lονis Cοrinth, Otto Dix, Hans Fronius, Carl Hofer, Wolfgang Hollegha, Alfred Hrdlicka, Alexej νοn Jawlensky, Alfred Κubin, Max Liebermann, Josef Mikl, Amulf Rainer, Κarl Schmidt-Rottluff, Egon Schiele.
Την επιμέλεια της έκθεση έχει η Milena Wildnauer.
Το αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό και Επισκοπικό Μουσείο Βιέννης, που ιδρύθηκε το 1932, βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Η συλλογή του περιλαμβάνει κυρίως θρησκευτική τέχνη μιας περιόδου άνω των χιλίων ετών. Τον πυρήνα του μουσείου αποτελεί ο θησαυρός του καθεδρικού ναού μαζί με έναν αριθμό πολύτιμων αντικειμένων που αρχικά βρίσκονταν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Επιπλέον πλήθος έργων τέχνης από ολόκληρη την αρχιεπισκοπή της Βιέννης φυλάσσονται στο μουσείο για συντήρηση ή για λόγους ασφαλείας. Τα μπαρόκ έργα που εκτίθενται, περιλαμβάνουν πίνακες σημαντικών αυστριακών καλλιτεχνών του μπαρόκ (Τρόγκερ, Κρέμζερ, Σμιτ, Μάουλπερχτ κ.α.).
Η μόνιμη έκθεση ολοκληρώνεται χρονολογικά με έργα του 19ου αιώνα, από ζωγράφους όπως ο Κούπελβιζερ, ο Βάλντμυλερ και ο Φύριχ.
Το 1980 η συλλογή του Μονσινιόρε Όττο Μάουερ δωρίθηκε στο καθεδρικό Επισκοπικό Μουσείο και παραδόθηκε στο Μουσείο για ασφαλή φύλαξη.
Ο άνθρωπος που δημιούργησε αυτή τη συλλογή ήταν ο Όττο Μάουερ, φημισμένος θεολόγος και προστάτης των τεχνών. Ο Όττο Μάουερ ήταν επίσης ένας ένθερμος και διορατικός συλλέκτης, που πέρα από την ιδιότητα του ιερέα, ενδιαφερόταν για όλους τους τομείς της σύγχρονης τέχνης και πλησίαζε όλους τους καλλιτέχνες της avant-garde με ανοιχτό μυαλό αδιαφορώντας για την προέλευση και τις πεποιθήσεις τους. Ως αποτέλεσμα αυτού του πάθους του, η μεγάλη συλλογή που άρχισε να σχηματίζει το 1945 κατέληξε να περιλαμβάνει 3000 έργα τέχνης και αρχίζοντας με τους αυστριακούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, συγκέντρωσε τους πιο διακεκριμένους δημιουργούς αυτού του αιώνα. Το καλλιτεχνικό πάθος του Μάουερ δεν σχετιζόταν μόνο με τα ρεύματα της περιόδου αλλά και με τις ανάγκες και την λαχτάρα του να ανακαλύψει έναν καινούργιο δρόμο.
Η συλλογή περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα, που εκτείνεται από το κλασικά μοντέρνο στο μεταμοντέρνο. Ο Μάουερ είχε την εμμονή να σχηματίσει μια “συλλογή αναφοράς” ανάλογη με μια ιστορία τέχνης. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου είχε ήδη αρχίσει να συλλέγει τις λιθογραφίες των κορυφαίων εκπροσώπων της παρισινής μοντέρνας τέχνης, καθώς και πρωτότυπα έργα Γερμανών και Αυστριακών καλλιτεχνών, ιδίως των Κλιμτ και Σίλε.
Η σχέση του Όττο Μάουερ με την τέχνη καθοριζόταν πάντα από την προσωπική και φιλική του σχέση με τους καλλιτέχνες.
Η συλλογή του, την οποία μπόρεσε να επεκτείνει χωρίς διακοπή ως το 1973 με αγορές και δωρεές καλλιτεχνών, πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη του προοδευτικού ενδιαφέροντος του για την τέχνη, αλλά και ως υποκειμενική ερμηνεία της σύγχρονης αυστριακής τέχνης.
Επικοινωνία: 210 7232603
Τόπος: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής

