Όλο και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα ξεσπάσματος Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου αυξάνεται, και έχουν ήδη συμπεράνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου. Η κατάσταση μετακινείται προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας καταστροφής.

Η ένοπλη συμπλοκή μεταξύ Ρωσίας –Ουκρανίας έχει παραταθεί , μετατρέποντας τον κόσμο σε πιο  επικίνδυνο μέρος. Επιφανειακά, είναι μία στρατιωτική μάχη μεταξύ του Ουκρανικού στρατού και των Ρωσικών Δυνάμεων στα δυτικά και νότια θέατρα. Στην ουσία όμως, είναι το απόλυτο ξέσπασμα της αντιπαράθεσης της σκέψης του Ψυχρού Πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη, και μία αντεπίθεση της Ρωσίας στην χωρίς τέλος στρατηγική επέκταση και εξώθηση των ΗΠΑ και του  NATO. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το NATO δεν έχουν  στείλει-επισήμως τουλάχιστον-στρατεύματα- έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα μέσα ανάμικτων εχθροπραξιών  όπως οι οικονομικές κυρώσεις, ο αποκλεισμός πληροφοριών, υποστήριξη υπηρεσιών πληροφοριών, δορυφορική πλοήγηση και εναέρια και διαστημική τεχνολογία με σκοπό να στραγγαλίσουν πλήρως  τη Ρωσία.

Σε περισσότερες από τις 40 μέρες από την αρχή της συμπλοκής, η Δύση έχει επιβάλλει περισσότερες από 5300 κυρώσεις στη Ρωσία, δηλαδή  50% περισσότερες κυρώσεις από αυτές που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν τα τελευταία 40 χρόνια. Περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επίκεινται. Αυτό το γεγονός-αναμφίβολα-ρίχνει λάδι στη φωτιά, αναγκάζοντας τη Ρωσία να ανταποδώσει. Πιο συγκεκριμένα, τα λόγια του Προέδρου Biden σχετικά με το ότι ο Putin πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία έκαναν τη Ρωσία να το βλέπει σαν απειλή για την επιβίωσή της.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα ξεσπάσματος  Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου αυξάνεται, και έχουν ήδη συμπεράνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου. Η κατάσταση μετακινείται

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας καταστροφής. Ο Putin δε μπορεί να ανεχτεί την αποτυχία και ο Biden δεν έχει πρόθεση να τα παρατήσει, κάτι το οποίο θα υποχρεώσει-χωρίς αμφιβολία- τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Εκτός από τον πόλεμο, λαμβάνουν χώρα και άλλες καταστροφές. Ο πόλεμος έχει εκτοπίσει εκατομμύρια Ουκρανούς αγρότες και τους έχει αναγκάσει να χάσουν την ανοιξιάτικη περίοδο σποράς προκαλώντας πτώση στις εξαγωγές Ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Η Ουκρανία αρχικά ήταν μία από τις σημαντικότερες χώρες- εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων με το σιτάρι και το καλαμπόκι της να αποτελούν αντίστοιχα το 10% και 15% των παγκόσμιων εξαγωγών .Δεκατέσσερις χώρες εξαρτώνται από τι εισαγωγές των Ουκρανικών προϊόντων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% . Αυτές συμπεριλαμβάνουν τη Λιβύη με ποσοστό 43% και το Μπαγκλαντές με ποσοστό  28%. Χωρίς επαρκή οικονομικά ανεκτά υποκατάστατα εισαγωγών , πόλεις σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν έντονο πρόβλημα λιμού .

Ο λιμός και η αύξηση στις τιμές της ενέργειας ,που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, έχουν περιορίσει την παραγωγή ολοένα και περισσότερων χωρών. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Αργεντινή και η Τουρκία υφίστανται σοβαρό πληθωρισμό, και το ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχει φτάσει το υψηλότερο σημείο του των τελευταίων 40 ετών. Αν συνεχίσουμε, μήπως η πρόβλεψη του Elon Musk για οικονομική κρίση “περίπου την άνοιξη  ή το καλοκαίρι του 2022,όχι όμως αργότερα από το 2023” γίνει πραγματικότητα;

Τα τελευταία δύο χρόνια περισσότεροι από  6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή  τους λόγω της πανδημίας του  COVID-19.Πολλές χώρες της Δύσης έχουν  αποκαλύψει και ανακοινώσει ότι πλέον δεν θα απομονώνουν τους ασθενείς με τον ιό. Όμως όπως είπε ένας ειδικός του ΠΟΥ, η Ευρώπη είναι πάρα πολύ αισιόδοξη. Ο COVID-19 δεν έχει περάσει και πολλοί ακόμη καταλήγουν σε θάνατο λόγω αυτού. Από το Μάρτιο του 2022, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων έχει αυξηθεί  κατά πολύ και περίπου 1,000 άνθρωποι πεθαίνουν από COVID-19 κάθε μέρα. Οι άνθρωποι πιστεύουν στον εμβόλιο και στην ιδέα της συνύπαρξης με τον ιό. Όμως μπορεί αυτό να αποτρέψει περισσότερους θανάτους; Μπορούν τα  αντιβιοτικά να προλάβουν τις μεταλλάξεις του ιού; Όλα αυτά είναι ακόμη άγνωστα.

Κανείς δεν περίμενε ότι η εξαιρετικά κρίσιμη παγκόσμια συμφωνία το 2021, η “κλιματική αλλαγή”, θα είχε σχεδόν ξεχαστεί το 2022. Ο πόλεμος ανέστειλε τη συνεργασία και δίχασε τον κόσμο, χάνοντας –με άμεσο τρόπο- τη τελευταία ευκαιρία να ενωθεί και να επιλύσει το θέμα της κλιματικής καταστροφής. Τα παγόβουνα λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, μικρά νησιά εξαφανίζονται, φυσικές καταστροφές λαμβάνουν χώρα συχνά, ο κόσμος εξακολουθεί να αγωνίζεται ,και η ανθρωπότητα φαίνεται να πλησιάζει στην  “επόμενη ημέρα”.

Υπάρχει ένα δυσάρεστο μαθηματικό πρόβλημα πολύ δημοφιλές στον κυβερνοχώρο: το άθροισμα κάθε δύο ψηφίων των ημερομηνιών έναρξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (07/28/1914), του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου (09/01/1939) και της συμπλοκής Ρωσίας -Ουκρανίας (02/24/2022) είναι το ίδιο. Αυτή είναι απλά μία τρομερή σύμπτωση, όμως λειτουργεί σαν υπενθύμιση για να συγκρίνουμε την επικίνδυνη εξέλιξη αυτής της συμπλοκής με τους δύο χειρότερους πολέμους στην ανθρώπινη ιστορία.

Κοιτώντας πίσω, οι τραγωδίες στην ιστορία συχνά προέρχονται από πέντε πηγές: πόλεμος, λιμός, οικονομική κρίση, πανδημία και κλιματική καταστροφή. Την άνοιξη του 2022, οι άνθρωποι δεν περίμεναν ότι με το ξέσπασμα του πολέμου, οι πέντε αυτές πηγές θα φαινόταν ότι έχουν μία-άνευ προηγουμένου-λογική.  Ο κόσμος ίσως να βρίσκεται στην παραμονή της πιο επικίνδυνης στιγμής του.

Τι πρέπει να κάνουμε? Ίσως είναι η ώρα να αναλογιστούμε τα λόγια του Προέδρου Franklin Roosevelt: “Περισσότερο από ένα τέλος στον πόλεμο, θέλουμε ένα τέλος στις αρχές όλων των πολέμων .”

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης